Γκάλμπρεϊθ: Aποκαλύπτει το παρασκήνιο της ομάδας εργασίας του Βαρουφάκη

Γκάλμπρεϊθ: Aποκαλύπτει το παρασκήνιο της ομάδας εργασίας του Βαρουφάκη Facebook Twitter
0

Λεπτομέρειες για το πολυσυζητημένο έργο Grexit της «ομάδας εργασίας» δίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο συντονιστής της, Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ. Ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι οι εργασίες της ομάδας είχαν λήξει από το Μάιο, διαψεύδοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη που ισχυρίζεται πως συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο. Επιπλέον αναφέρει πως το σχέδιο που ετοίμαζαν είχε αρκετά πιθανά προβλήματα και δηλώνει πως δεν γνωρίζει αν και πότε ακριβώς ο Βαρουφάκης παρουσίασε στον Τσίπρα τα συμπεράσματά τους.

Ο κος Γκάλμπρεϊθ, στενός φίλος του πρώην υπουργού και συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, αναφέρει πως η δουλειά τους ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και πως ο ίδιος είχε είχε χρόνο να ασχολείται με το θέμα μόνο στις ελεύθερες ώρες του μια και είναι καθηγητής πλήρους απασχόλησης.

Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ρεπορτάζ του Politico Europe, τα μέλη της ομάδας Grexit επικοινωνούσαν με κρυπτογραφημένα email και, όταν συναντιούνταν διά ζώσης, φρόντιζαν να το κάνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια. «Εντοπίσαμε πολλά πιθανά προβλήματα» λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Γκάλμπρεϊθ σχετικά με τη διαχείριση της μετάβασης σε νέο νόμισμα. «Το μεταβατικό ζήτημα που με απασχόλησε εμένα περισσότερο αφορούσε τους ηλικιωμένους. Όπως αναδεικνύεται από την εμπειρία των συνταξιούχων υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, οποιαδήποτε διατάραξη του συστήματος πληρωμών πλήττει δυσανάλογα αυτήν την κοινωνική ομάδα». Ωστόσο ο ίδιος εξηγεί πως η ομάδα δεν είχε επιφορτιστεί με την αποστολή να κρίνει αν ένα σχέδιο εξόδου θα μπορούσε να "πετύχει" και ούτε ποτέ συμμετείχαν σε συζητήσεις πολιτικής για το αν πρέπει να επιχειρηθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ως τις αρχές Μαΐου, όταν ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον είδα ξανά μετά τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης» δηλώνει στην «Καθημερινή». Με το πέρας των εργασιών, «κάναμε μία περίληψη των συμπερασμάτων μας και την παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών», λέει, δηλώνοντας άγνοια για το αν εκείνος στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματα στον κ. Τσίπρα.

Η έμπνευση για την ηλεκτρονική εισβολή στα δεδομένα της ΓΓΔΕ δεν προέκυψε από τις διαβουλεύσεις της «ομάδας εργασίας», όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Γκάλμπρεϊθ. Όπως διευκρινίζει, το παράλληλο σύστημα πληρωμών «δεν έχει καμία σχέση με την έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν απλά ένας αποτελεσματικός τρόπος να συμψηφισθούν τα χρέη μεταξύ του κράτους και όσων συναλλάσσονται με αυτό».

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, σε ανακοίνωσή του μετά το δημοσίευμα της «Κ» (27.7), παρέπεμψε σε δήλωσή του στις αρχές Μαρτίου (περί πειραματισμών της ΓΓΠΣ για αναβάθμιση του taxisnet σε «ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο [...] ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις») για να αποδείξει την αθώα φύση του σχεδίου του.

Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό περιγράφεται πολύ διαφορετικά στην περιβόητη τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου. Το σχέδιο, που ο ίδιος αποκαλεί «plan B», είχε «λίγο-πολύ ολοκληρωθεί», λέει στα hedge funds – «η δυσκολία ήταν να προχωρήσουμε από τους πέντε ανθρώπους, που το σχεδίαζαν, στους χίλιους που θα το υλοποιούσαν». Και στη συνέχεια: «Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά με μία κίνηση θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Μέρες δημοψηφίσματος

 

Εκτός από τον εαυτό του, ο κ. Βαρουφάκης διαψεύδει και τον καλό του φίλο από το Τέξας με την ανακοίνωση της 27ης Ιουλίου, αφού δηλώνει ότι το «πολεμικό συμβούλιο» του Grexit συνέχισε να λειτουργεί έως «την ημέρα του δημοψηφίσματος». Ο κ. Γκάλμπρεϊθ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου δηλώνει με σαφήνεια ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν συμβουλεύτηκε την ομάδα πριν εισηγηθεί το ριζοσπαστικό τρίπτυχο προτάσεων στον πρωθυπουργό τις ώρες πριν αποφασιστεί η επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Σάββατο 27 Ιουνίου, ο τότε υπουργός Οικονομικών έλαβε γραπτή ενημέρωση από τη Lazard για τις βαρύτατες συνέπειες εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος και για τους μηχανισμούς επιστροφής στη δραχμή. Προτίμησε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις αυτές.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την επιλογή μεταξύ μιας σκληρής γραμμής και μιας στρατηγικής υποχωρήσεων, αμφότερες απολύτως εντός του ευρώ», εκτιμά για τις ημέρες εκείνες ο κ. Γκάλμπρεϊθ. «Δεν θεωρώ όμως ότι η πιο σκληρή γραμμή θα οδηγούσε την Ελλάδα αναπόφευκτα εκτός ευρώ». Μόνο η στάση των γερακιών της ΕΚΤ την Κυριακή 28 του μηνός, όταν ο Μ. Ντράγκι με νύχια και με δόντια απέτρεψε την ενεργοποίηση εφιαλτικών σεναρίων (αφαίρεση αδειών από τις ελληνικές τράπεζες ή αποκοπή από το Target-2), αποδεικνύει ότι αυτή η εκτίμηση είναι επικίνδυνα ρόδινη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM