Οχτώ νεκροί σε ένοπλη επίθεση στο Μαλί

Οχτώ νεκροί σε ένοπλη επίθεση στο Μαλί Facebook Twitter
0
Οχτώ νεκροί σε ένοπλη επίθεση στο Μαλί Facebook Twitter
EPA/STR

Επίθεση εναντίον ενός ξενοδοχείου όπου διαμένουν Δυτικοί στο Σεβαρέ, στο κέντρο του Μαλί σημειώθηκε χθες. Ένοπλοι εισέβαλαν στην πόλη και διείσδυσαν στο ξενοδοχείο Byblos, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις πηγές. Λίγο μετά, μέλη των δυνάμεων του Μαλί αναπτύχθηκαν για να βάλουν τέλος σ' αυτή την επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβαρέ, η οποία απέχει γύρω στα 12 χλμ. από το Μπόπτι, που με τη σειρά του απέχει 640 χλμ. από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα της χώρας.

"Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί απέκλεισαν τη ζώνη", από την οποία προσπαθούν να απωθήσουν τους ενόπλους, και "οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί είδαν ένα πτώμα μπροστά από το ξενοδοχείο", πρόσθεσε η στρατιωτική πηγή. Η επίθεση αυτή "είναι μια σύλληψη ομήρων", δήλωσε ακόμη η ίδια πηγή προσθέτοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν "δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες στις τάξεις τους". Εξάλλου, διευκρίνισε, ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά "σκοτώθηκε", ενώ μπροστά από το ξενοδοχείο κείτεται το πτώμα ενός λευκού άνδρα. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, τουλάχιστον πέντε ξένοι –τρεις Νοτιοαφρικανοί, ένας Γάλλος και ένας Ουκρανός– διέμεναν σ' αυτό το ξενοδοχείο πριν από την επίθεση. Μια άλλη πηγή έκανε λόγο για απόπειρα απαγωγής, κάτι που υποστήριξαν και κάτοικοι της πόλης.

Το Μόπτι βρίσκεται στις παρυφές του βόρειου Μαλί, μιας εκτεταμένης περιοχής στην οποία έχουν απαχθεί πολλοί Δυτικοί και η οποία είχε πέσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012 στα χέρια ισλαμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την αλ-Κάιντα – μεταξύ των οποίων η Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ. Οι ισλαμιστές είχαν επωφεληθεί από μια επίθεση των ανταρτών Τουαρέγκ εναντίον του στρατού.

Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν από τις περιοχές αυτές μετά την έναρξη, τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας, μιας διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία συνεχίζεται. Εντούτοις ολόκληρες ζώνες εξακολουθούν να διαφεύγουν του ελέγχου των αρχών του Μαλί, καθώς και των ξένων δυνάμεων. Η επίθεση στο Σεβαρέ είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα στο Μαλί, έπειτα από δύο επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 13 στρατιωτικών.

Αργότερα μέσα στη μέρα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανέφερε πωε οι νεκροί ανέρχονται στους επτά. Τα θύματα είναι "τέσσερις Μαλινέζοι στρατιώτες, δύο τρομοκράτες και ένας λευκός ξένος", ανέφερε σε γραπτό μήνυμά του ο εκπρόσωπος Σουλεϊμάν Μαϊγκά. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο επίσης για απαγωγή τριών Ρώσων πιλότων από τους δράστες της επίθεσης στο ξενοδοχείο. Η ρωσική πρεσβεία στο Μπαμακό ωστόσο διέψευσε την πληροφορία αυτή. "Πράγματι, υπήρχε μια τέτοια πληροφορία στην αρχή αλλά εξ όσων γνωρίζουμε οι Ρώσοι είναι ασφαλείς", είπε ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας μιλώντας στο πρακτορείο RIA Novosti.

 

Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών είναι μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση, όπως ανακοίνωσε η ειρηνευτική αποστολή MINUSMA. "Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέλος του προσωπικού που σχετίζεται με τη MINUSMA σκοτώθηκε στην επίθεση" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δεν έχει διευκρινιστεί η υπηκοότητα του θύματος.

 

Ένας Ουκρανός υπήκοος κατάφερε να δραπετεύσει από το ξενοδοχείο που έχει καταληφθεί, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας Ουκρανός μπόρεσε να δραπετεύσει το απόγευμα από το ξενοδοχείο" Byblos όπου οι ένοπλοι κρατούν τουλάχιστον 10 ομήρους, ανέφερε η πηγή αυτή. Όπως είπε ο άνδρας αυτός, πριν από την επίθεση μαζί του στο ξενοδοχείο ήταν τρεις Νοτιοαφρικανοί και ένας Ρώσος. Ο Ουκρανός είπε επίσης στις αρχές ότι την ώρα που εκείνος διέφυγε μέσα στο κτίριο βρίσκονταν "τέσσερις ή πέντε τρομοκράτες".

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η κατάσταση ομηρείας στο ξενοδοχείο Byblos της πόλης Σεβαρέ, στο κεντρικό Μαλί, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων οι τρεις ήταν στρατιωτικοί, ανέφερε απόψε μια στρατιωτική πηγή. "Η ομηρεία συνεχίζεται" στη Σεβαρέ. "Ο απολογισμός είναι πλέον τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από την πλευρά της Fama (σ.σ. οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί), δύο τρομοκράτες που σκοτώθηκαν και διακρίνονται τώρα τρία πτώματα μπροστά από το ξενοδοχείο, πλάι σε ένα πυρπολημένο μινιμπάς", πρόσθεσε. Ο αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος. Ένας εκπρόσωπος ωστόσο των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί είπε ότι είναι τουλάχιστον 10. "Οι ένοπλοι έχουν αποσυρθεί μέσα στο ξενοδοχείο και έχουν πάρει μαζί τους ομήρους. Ο στρατός αναζητά μια λύση", είπε ο εκπρόσωπος Σουλεϊμάν Μαϊγκά.

Η ρωσική πρεσβεία στο Μπαμακό, που νωρίτερα είχε διαψεύσει ότι κρατούνται όμηροι τρεις Ρώσοι πιλότοι, ανακοίνωσε ότι μεταξύ των ομήρων είναι και ένας Ρώσος πολίτης. "Επιβεβαιώσαμε την πληροφορία ότι ένας Ρώσος βρίσκεται στο ξενοδοχείο" μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον επιτετραμμένο Τύπου της πρεσβείας, Βίκτορ Γκορέλοφ.

Tη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο «Ένας ορισμένος αριθμός» ανθρώπων που κρατούσε ομήρους η ομάδα ενόπλων από το πρωί, απελευθερώθηκε, ενώ πέντε ξένοι απομακρύνθηκαν από την πόλη, σύμφωνα με πηγές στις ένοπλες δυνάμεις της αφρικανικής χώρας. «Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι όλα τελείωσαν, αλλά ένας ορισμένος αριθμός ομήρων» απελευθερώθηκε από δυνάμεις του στρατού οι οποίες είχαν αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο Byblos, μετά την εισβολή των ενόπλων χθες, είπε η μία από τις πηγές. Μια δεύτερη πηγή έκανε λόγο περί επέμβασης των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Μαλί η οποία επέτρεψε να απελευθερωθούν πολλοί όμηροι, ανάμεσά τους «πέντε ξένοι, οι οποίοι μεταφέρονται στο Μπαμακό». Η πηγή αυτή δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τις εθνικότητες των ξένων.

Τελικά, οι ειδικές δυνάμεις του στρατού του Μαλί σε συνεργασία με τις γαλλικές δυνάμεις έδωσαν τέλος, στην κατάσταση ομηρείας που εκτυλίχθηκε από χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Byblos της πόλης Σεβαρέ, όπου διαμένουν πολλοί ξένοι υπήκοοι και εργαζόμενοι του ΟΗΕ, μετά την εισβολή, πιθανώς ισλαμιστών, ενόπλων οι οποίοι συνέλαβαν ομήρους, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικές πηγές. Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, το υπουργείο Άμυνας του Μαλί ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχείο και απελευθέρωσαν τέσσερις ομήρους, ενώ μέσα στους χώρους του κτιρίου βρέθηκαν τρία πτώματα.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανάμεσά τους τρεις στρατιώτες κι ένας εργαζόμενος στον ΟΗΕ, σύμφωνα με πηγές στις ένοπλες δυνάμεις και στη MINUSMA. Ένας Ουκρανός υπήκοος που κατάφερε να αποδράσει από το ξενοδοχείο χθες είπε στις αρχές πως οι «περίπου τέσσερις ή πέντε» ένοπλοι κρατούσαν «τουλάχιστον δέκα» ομήρους.

ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Διεθνή / Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Το 2015 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σχέδιο - Πώς εξελίχθηκε η απολύτως μυστική επιχείρηση - Ο ρόλος άγνωστης γυναίκας στην πώληση των συσκευών στη Χεζμπολάχ - Οι κίνδυνοι και τα ρίσκα των Ισραηλινών
LIFO NEWSROOM
Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM