Η «απάντηση» του BBC στο Game of Thrones και στο Vikings είναι ένα ιστορικό δράμα που βασίζεται στα βιβλία του Bernard Cornwell, The Saxon Series. Και είναι ένας συνδυασμός και των δύο, με πολύ πιο απλοϊκή πλοκή και λιγότερους χαρακτήρες. Τουλάχιστον στα τρία πρώτα επεισόδια. Η σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 10 Οκτωβρίου στην Αμερική και στις 22 Οκτωβρίου στην Αγγλία και θα ολοκληρωθεί σε 8 επεισόδια (ο πρώτος κύκλος, γιατί προφανώς θα έχει και συνέχεια) έχει κοστίσει 10 εκατομμύρια λίρες στο BBC και είναι από τα δυνατά χαρτιά του αυτή τη σεζόν, απέναντι στο ITV που ετοιμάζεται να προβάλει τη μεταφορά σε σίριαλ του αγγλοσαξονικού ποιήματος Beowulf. Οι παραγωγοί του Downton Abbey επένδυσαν στα βιβλία του Cornwell, μια μεγάλη εκδοτική επιτυχία των ’00s και μάλλον καλά έκαναν, γιατί το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Η σειρά που χρηματοδότησε κυρίως το BBC America παρουσιάζει την δημιουργία της Αγγλίας το 872 μ.Χ., την εποχή που είχαν εισβάλει οι ορδές των Vikings και βασίζεται κατά πολύ στα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, παρόλο που το βασικό στόρι είναι επινόηση του Cornwell. Από αυτή την άποψη δεν έχει καμία σχέση με το Game of Thrones.
Οι Βίκινγκς είναι κακοί, άκαρδοι και παγανιστές, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο είναι πιο συμπαθείς και θέλεις να κερδίζουν τη μάχη. Μάλλον επειδή μοιάζουν με οπαδούς των Metallica με γενειάδες με κοτσιδάκια και τατού στο πρόσωπο, ενώ οι Άγγλοι είναι ξενέρωτοι, άσχημοι και προδότες.
Βασικό πρόσωπο της σειράς είναι ο νεαρός Uhtred, γιος ενός Σάξονα ευγενή τον οποίο οι Βίκινγκς σκοτώνουν μπροστά στα μάτια του 10χρονου και, φεύγοντας, παίρνουν το παιδί μαζί τους. Ο Uhtred μεγαλώνει σαν Βίκινγκ, μέχρι που κάποιοι αντίπαλοι του θετού του πατέρα σφάζουν όλη την οικογένεια την ημέρα του γάμου της θετής αδερφής του. Εκείνη την ώρα Uhterd έχει πάει στα δάση να ξεπαρθενευτεί. Γυρνώντας, κι ενώ βρήκε την καταστροφή, άρπαξε την ξεπαρθενεμένη φίλη του και το ασήμι της οικογένειας και ζήτησε καταφύγιο στον Βασιλιά Άλφρεντ του Έσσεξ. Το δικό του βασίλειο το έχει καταλάβει ο θείος του, ο οποίος θέλει να δει το κεφάλι του ανιψιού του σε πάσαλο.
Ο Ultred είναι Σάξονας στο αίμα αλλά Βίκινγκ στην καρδιά και στα 8 επεισόδια θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι και με ποιους θα πολεμήσει. Μέχρι το τρίτο είναι με τους Σάξονες. Στο μεταξύ, όλοι πιστεύουν ότι αυτός έσφαξε τη θετή του οικογένεια.
Οι Βίκινγκς είναι κακοί, άκαρδοι και παγανιστές, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο είναι πιο συμπαθείς και θέλεις να κερδίζουν τη μάχη. Μάλλον επειδή μοιάζουν με οπαδούς των Metallica με γενειάδες με κοτσιδάκια και τατού στο πρόσωπο, ενώ οι Άγγλοι είναι ξενέρωτοι, άσχημοι και προδότες.
Στο πρώτο επεισόδιο παίζει και ο Rutger Hauer (αυτός που έλεγε «It’s time to die» στο Blade Runner) το ρόλο του παππού Βίκινγκ που, δυστυχώς, δεν το βγάζει ολόκληρο το επεισόδιο.
Οι σκηνές μάχης είναι αρκετά ήπιες και ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζουν τις άγριες σκηνές μάχης που περιγράφει το βιβλίο, το σεξ είναι σχεδόν αθώο (με τα ρούχα) και, αν τα συγκρίνεις με του Game of Thrones, κάνουν το The Last Kingdom να φαίνεται ξενέρωτο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στο Game of Thrones το έχουν παρακάνει σε όλα, οπότε μια χαρά είναι το The Last Kingdom. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι BBC, όχι HBO.
Τον έρωτα του Uhtred τον λένε Brida και είναι μια άγρια πολεμίστρια και φεμινίστρια –κι αυτή Αγγλίδα που μεγάλωσαν οι Βίκινγκ- η οποία επιλέγει να γυρίσει στους παγανιστές φίλους της αφήνοντας στο τρίτο επεισόδιο τον Uhtred με ραγισμένη καρδιά.
Το cast είναι πολύ καλό, τον Uhtred παίζει ο γερμανικής καταγωγής Alexander Dreymon και εμφανίζονται πολύ γνωστοί Βρετανοί ηθοποιοί και όλο το περιτύλιγμα (σκηνοθεσία, οι άγριοι χώροι –σε Ουγγαρία, Δανία, Ουαλία-, η σωστή δόση δράματος και δράσης) κάνουν τη σειρά ενδιαφέρουσα.
Για κάποιον που θέλει να μάθει και λίγη αγγλική ιστορία είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
σχόλια