Πώς τα social media έδωσαν κουράγιο και καταφύγιο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και για τη διάδοση του τρόμου

Πώς τα social media έδωσαν κουράγιο και καταφύγιο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και για τη διάδοση του τρόμου Facebook Twitter
0
Πώς τα social media έδωσαν κουράγιο και καταφύγιο, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και για τη διάδοση του τρόμου Facebook Twitter

Ενώ το Παρίσι φλεγόταν από το πολλαπλό και αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του, και μετρούσε ακόμα νεκρούς, μια ιδιότυπη ιστορία γραφόταν (και συνεχίζει να γράφεται) στα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως στο Twitter.

Από την μία οι Παριζιάνοι, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, εφήυραν τα hashtags #PorteOuverte και #PortesOuvertes για να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους και όσες κατάφεραν να ξεφύγουν από τον τρόμο ή αναζητούσαν ασφάλεια όντες εκτεθιμένοι στους δρόμους των περιοχών που επλήγησαν, ο κόσμος έκανε κορυφαίο παγκόσμιο trending topic το #prayforparis και το #parisattacks και το Facebook ενεργοποιούσε το Safety Check, για να δηλώνει ο κόσμος που βρίσκεται στο Παρίσι ότι είναι ασφαλής, ένα ακόμα hashtag "έπαιρνε φωτιά", και βρισκόταν στα πιο δημοφιλή του Twitter.

Πρόκειται για το (#باريس_تشتعل) που θα μεταφράζεται ως "Paris is Burning", στο οποίο οπαδοί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ISIS, δήλωναν και συνεχίζουν να δηλώνου την υποστήριξή τους στους τρομοκράτες και τις ειδεχθείς πράξεις τους, πανηγυρίζοντας για τον τρόμο και τις επιθέσεις.

Παρόλες τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς το Twitter, να απενεργοποιήσει τη χρήση του εν λόγω hashtag, όπως έγινε άμεσα με αντίστοιχο hashtag στα Αραβικά που μεταφράζεται ως "the State of Caliphate Hits #France", μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το κοινωνικό δίκτυο. 

Μέσω του hashtag (#باريس_تشتعل) η ISIS συνεχίζει να διαδίδει την προπαγάνδα της και να στέλνει ζοφερά ηχητικά μηνύματα στα Αγγλικά, όπου λαμβάνει την ευθύνη για το πολύνεκρο πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι (το οποίο ονομάζει "ευλογημένο", ενώ χαρακτηρίζει την πόλη "πρωτεύουσα της πορνείας και των παθών"). Γεγονός που καταδεικνύει το αυτονόητο. Οι υποστηρικτές της ISIS που εργάζονται για την online προπαγάνδα της είναι ειδήμονες στα social media. 

Συγκλονιστικό είναι επίσης και το βίντεο με τίτλο "What are you waiting for" (προς το παρόν το βίντεο δείχνει ανενεργό εξαιτίας των πολλών επισκέψεων που δέχεται στο Google Drive όπου φιλοξενείται και ανέβηκε στο σάιτ archive.orgπου διαδίδεται μέσω του hashtag, και απεικονίζει μαχητές της οργάνωσης "ισλαμικό κράτος" να καλούν -στα Γαλλικά- σε τζιχάντ όλους όσους βρίσκονται στο Παρίσι, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή μέθοδο, ακόμα και "δηλητηριασμό των υδάτων και των τροφών", καίγοντας στη συνέχεια τα Γαλλικά διαβατήριά τους και διπλώματα οδήγησης.

 

Ένα βίντεο που σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα, ανέβηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2014, από το ALHAYAT, το αγγλόφωνο προπαγανδιστικό τμήμα της ISIS, και προηγήθηκε της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo.

 

Προς το παρόν το Twitter δεν φαίνεται να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια ή σχετική δήλωση σχετικά με το hashtag, ενώ άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook προσφέρουν εργαλεία στους χρήστες τους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, "βάφοντας" την εικόνα του προφίλ τους στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας. Όπως έσεπυσε να κάνει η αντιπρόεδρος του Facebook, Sheryl Sandberg.

 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM