Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες

Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες Facebook Twitter
0

Δεν μετέβαλε τελικά το δικαστήριο την πρωτόδικη ποινή που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, που αφορά ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε από την "λίστα Λαγκάρντ".

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως κι επίσης χρηματική ποινή ύψους 10 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή που είχε προσδιοριστεί στις 100 χιλιάδες για καθέναν εκ των δύο συζύγων. Παράλληλα επιδίκασε σε καθέναν σύζυγο το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, από 50 χιλιάδες που είχαν κριθεί σε πρώτο βαθμό, ως ικανοποίηση του Δημοσίου για ηθική βλάβη που υπέστη.

Οι εφέτες αρνήθηκαν να δώσουν αναστολή στην έκτιση και έτσι οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να εξαγοράσουν την ποινή τους για να παραμείνουν ελεύθεροι, ενώ το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα των συνηγόρων του ζεύγους για αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και κατά πλειοψηφία αυτό του πρότερου εντίμου βίου.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του "με πρόθεση" απέκρυψαν από τη δήλωση "πόθεν έσχες" ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε η κ. Σταυρούλα Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, λογαριασμός που εντοπίστηκε από τα αρχεία της "λίστας Λαγκάρντ". Κατά την εκφώνηση της απόφασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της απόφασης και αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του επίμαχου ποσού των 1.311.000 ευρώ, από όταν ανοίχθηκε το 2000 ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν, με τις ευνοϊκές περιστάσεις του νόμου Αλογοσκούφη, σε λογαριασμό των υιών της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Το δικαστήριο θεώρησε, όπως και πρωτοδίκως, πως εκ μέρους των δύο συζύγων «υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού», ενώ δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού πως δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων.

Να σημειωθεί πως σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του εκκρεμεί δικογραφία για κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, που αφορά τη μη δήλωση του ίδιου ποσού το έτος 2010, οπότε και το αδίκημα από πλημμέλημα μετατράπηκε σε κακούργημα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Πολιτική / Διαγραφή Σαλμά ζητά ο Μητσοτάκης - Τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Μετά την ερώτηση στη βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» και τις αιχμές του βουλευτή κατά του Κωστή Χατζηδάκη ότι «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη»
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στην Άρτα την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Η «απάντηση» της Γεροβασίλη

«Θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί» σχολίασε σε ανάρτησή της
LIFO NEWSROOM
Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM