Τα νέα μέτρα των κυβερνήσεων της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους μόνο σε ορισμένες εθνικότητες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF) ανησυχούν για τις ιατρικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των νέων συνοριακών πολιτικών και καλούν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους για προστασία και να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
"Η κατάσταση ήταν δραματική ακόμη και πριν τεθεί αυτή η αυθαίρετη διαλογή σε εφαρμογή", αναφέρει ο Stefano Argenziano, Συντονιστής Προγραμμάτων των ΜSF για τη Μετανάστευση. "Εδώ και μήνες καλούμε τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ασφαλές και νόμιμο πέρασμα για όσους έχουν ανάγκη. Όχι μόνο δεν είδαμε μια επαρκή ανταπόκριση, αλλά η ικανότητα των ανθρωπιστικών φορέων να παρέχουν καταφύγιο και να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους συχνά περιορίζεται από εμπόδια που επιβάλλονται από τις εθνικές και τοπικές αρχές".
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου περίπου 1500 άνθρωποι – στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση βάσει εθνικότητας - είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, χωρίς πληροφορίες για τις επιλογές τους και με την παροχή τροφίμων να γίνεται μόνο μέσω εθελοντικών οργανώσεων . Κάθε μέρα νέα λεωφορεία φτάνουν και αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι MSF έχουν εγκαταστήσει δώδεκα μεσαίες ή μεγάλες σκηνές που παρέχουν καταφύγιο σε περίπου 900 ανθρώπους και είναι έτοιμοι να αυξήσουν τη χωρητικότητα με οκτώ επιπλέον σκηνές - αν και αυτή η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τις εθνικές και τοπικές αρχές.
Οι ιατρικές ομάδες εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα και έχουν ήδη παρατηρήσει αύξηση των ιατρικών αναγκών των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα. Ειδικότερα, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των κρίσεων πανικού και κάθε μέρα γίνονται μάρτυρες αποπειρών αυτοτραυματισμού, άμεση συνέπεια των άθλιων συνθηκών στα σύνορα και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον τους.
"Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχουν κάνει μεγάλα και επίπονα ταξίδια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, συχνά βάζοντας σε κίνδυνο της ζωήςτους και έχοντας χάσει τα πάντα", λέει ο Αντώνης Ρήγας, Συντονιστής του Προγράμματος των MSF στην Ειδομένη. "Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές Αρχές να μην προκαλούν περαιτέρω κακό σε αυτούς τους ανθρώπους περιορίζοντας την ικανότητα των ανθρωπιστικών φορέων και εμποδίζοντάς τους εκ των πραγμάτων να καλύψουν τις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες".
Σερβία
Στο Πρέσεβο, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, απαγορεύθηκε σε δεκάδες ανθρώπους να εισέλθουν στο κέντρο καταγραφής, λόγω της εθνικότητάς τους, και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ανάμεσά τους υπήρχαν και γυναίκες, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα από το Αφγανιστάν που δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.
Στην πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, περίπου 350 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μετά την εφαρμογή της νέας πολιτικής. Κάποιοι εξήγησαν ότι είχαν διασχίσει τα σύνορα με την Κροατία, αλλά αναγκάστηκαν από την αστυνομία να επιστρέψουν πίσω στη Σερβία. Αρκετοί έδειξαν σημάδια κακοποίησης και ανέφεραν στην ομάδα των MSF ότι είχαν ξυλοκοπηθεί και απειληθεί από τη μεθοριακή αστυνομία της Κροατίας.
"Αυτές οι νέες διαδικασίες κατηγοριοποίησης ανά εθνικότητα μπορούν να προκαλέσουν δραματικές συνέπειες και φοβόμαστε ότι ένα μέρος των ανθρώπων που διέρχονται θα αναγκαστούν να κρυφτούν ξανά και δεν θα έχουν πρόσβαση σε καμία ανθρωπιστική βοήθεια", λέει ο Stephane Moissaing, Επικεφαλής του Προγράμματος των MSF στη Σερβία. "Αυτή η πολιτική αναγκάζει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές, τους οδηγεί ουσιαστικά στα χέρια των διακινητών και μπορεί να τους κάνει θύματα περαιτέρω βίας και εκβιασμού".
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πάνω από 1.000 άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Για σκηνές βίας, απόγνωσης και αυτοδικίας κάνει λόγο η Ένωση, που διογκώνουν τα ήδη έντονα προβλήματα της μη συντονισμένης και ασταθούς δημόσιας και ιδιωτικής αρωγής για τροφή και στέγη που αδυνατεί εν πολλοίς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που μετακινούνται, κυρίως των ευπαθών ομάδων, γερόντων, εγκύων, αρρώστων, βρεφών και παιδιών.
Η άρνηση διέλευσής τους με κριτήριο την χώρα ιθαγένειας παραβιάζει κανόνες προσφυγικού δικαίου και διαρρηγνύει τις εύθραυστες ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν συγκροτηθεί επί του προσφυγικού αποσπασματικά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, συνεχίζει η Ένωση. "Μια πολιτική του εφικτού με οδηγό τα δικαιώματα θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα, με στόχο την προσωρινή φιλοξενία αλλά και την μακροπρόθεσμη ένταξη προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά. Η Ελλάδα από χώρα διέλευσης (ξανά)γίνεται χώρα υποδοχής, έστω και κάτω από στρεβλές συνθήκες, και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι ελληνικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες", καταλήγει η Ένωση.
Πηγές: www.msf.gr // AΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια