Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
0
Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος


Συνήθως η επιχειρηματική διάσταση ενός εστιατορίου δεν αφορά καθόλου τον επισκέπτη του, ο οποίος, λογικά, αδιαφορεί για τις back office δραστηριότητες και ενδιαφέρεται για το τι θα γευτεί, την εξυπηρέτηση που θα δεχθεί και τι θα πληρώσει. Όμως, όταν η ομάδα των ανθρώπων που στήνει έναν χώρο, από τη διοίκηση και την επιλογή του concept έως τη διακόσμηση και την ποιότητα του φαγητού, έχει δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις της και αυτό το γνωρίζει καλά το κοινό, τότε η υπογραφή της σε μια νέα δουλειά είναι σαφώς κίνητρο για να της εμπιστευθεί κανείς τις πολύτιμες στιγμές του της διασκέδασης και χαλάρωσης γύρω από ένα τραπέζι. Τις σκέψεις αυτές κάνω πίνοντας χαλαρά το τσιπουράκι μου, συνοδεία ανάλογων μεζέδων στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» στο Νέο Φάληρο, το οποίο αποτελεί μέρος του μοναδικού για την Αθήνα μοντέλου ανάπτυξης εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 50 μέτρων μεταξύ τους, κεμπαπτζίδικο, ντελιβεράδικο, ψαράδικο, μακαρονάδικο, παντοπωλείο-ουζερί και οσονούπω το burger stake εστιατόριο «Χονδρός Λιγνός». Στο «Παντοπωλείο», λοιπόν, η ομάδα του «Κυρ Αρίστου» έκανε για άλλη μια φορά εξαιρετική δουλειά, τόσο με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όσο και με την επιλογή των μεζέδων που θα φθάσουν στο πιάτο σου. Η βιτρίνα-ψυγείο ξεχειλίζει από τυριά και αλλαντικά που σε ταξιδεύουν σε διάφορες ελληνικές γωνιές. Μια παλιά ζυγαριά σε στέλνει πίσω στον χρόνο και δίπλα στα ράφια φιγουράρουν ελληνικά προϊόντα. Στο ξύλινο τραπεζάκι με το λευκό μάρμαρο και τα βασιλικά να μοσχοβολούν ολόγυρα προσγειώνονται πιατάκια με μεζεκλίκια. Ο Μανώλης, ο μαέστρος του μαγαζιού, φροντίζει οι μεζέδες να έρχονται με ωραία σειρά στο τραπέζι. Καλοφτιαγμένη μελιτζανοσαλάτα που έχει καπνιστεί στα κάρβουνα (€3,30), χειροποίητα σπιτικά ντολμαδάκια (€4) μια μπουκιά, παστουρμαδοπιτάκια (€4) λαχταριστά με τραγανό φύλλο και δροσερή σαλάτα πράσινη με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτες παστράμι και ντοματίνια (€4,90), να σου παίρνει την κάψα. Η επιλογή από τα ζεστά πιάτα που προτείνει ο κατάλογος με σουτζούκια, λουκάνικα και σύγκλινο είναι δύσκολη. Τελικά, δοκιμάσαμε σουτζούκι με αυγά μάτια (€4,90). Βουτάς την μπουκιά από το χωριάτικο ψωμί στο αυγό και νιώθεις την οικεία γεύση. Το κασέρι Μυτιλήνης ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα με την πλούσια γεύση ήταν ό,τι έπρεπε για να συνοδεύσει το τελευταίο ποτηράκι. Θα φύγεις με τη γλύκα της σπιτικής καρυδόπιτας από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας, που θα σ' τη σερβίρει με αγάπη και η ανταμοιβή της είναι η χαρά από την ωραία γεύση που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα. Μεγάλη και με καλές επιλογές είναι η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα, ενώ υπάρχουν και λίγες ετικέτες κρασιού. Στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» θα σε αγκαλιάσει η νοσταλγικότητα και θα αφεθείς χαλαρά στις απλές παραδοσιακές γεύσεις που μιλάνε στο είναι σου.

«Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος», Ζησιμοπούλου 97, Π. Φάληρο, 210 9886644

 

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Baron
 

Οι all day χώροι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον τομέα της εστίασης. Είναι απαιτητικοί σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που οφείλει να είναι σε κεντρικό σημείο, το μέγεθός τους, τη διακόσμηση, που πρέπει να είναι συμβατή με διάφορες ώρες και διαθέσεις, το προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει σχεδόν 20ωρη λειτουργία, και, βεβαίως, την ποικιλία αυτών που σερβίρονται, που εκκινούν από έναν απλό καφέ, προχωρούν σε πρωινό και σνακ, φτάνουν σε μεσημεριανό και βραδινό και καταλήγουν σε ποτό. Η απόλυτη ισορροπία όλων αυτών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του χώρου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το Baron στη Γλυφάδα, που λειτουργεί σε έναν χώρο με πολύχρονη, all day, παράδοση, αλλά πλήρως ανανεωμένο, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα της εδραίωσής του, αφού έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που γεμίζει τη μεγάλη του σάλα όλες τις ώρες λειτουργίας του. Το άνετο περιβάλλον του, με τις διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Χαδιού, που παίζει με το ξύλο και τις αναφορές σε νεοϋορκέζικο στυλ, σε κερδίζει εύκολα και σου δίνει την αφορμή να χαλαρώσεις.


Όμως, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, το Baron σου αποκαλύπτει πραγματικά τη δύναμή του, αφού ό,τι δοκιμάσεις θα σου δώσει αμέσως την αίσθηση πως είναι πολλά κλικ παραπάνω απ' όσα αναμένεις από έναν all day χώρο. Η επιλογή των υλικών, η εξαιρετική παρουσίαση των πιάτων, οι καλοδουλεμένες γεύσεις, η σεμνή δημιουργικότητα και το σέρβις παραπέμπουν σε ένα εστιατόριο με αξιώσεις. Όταν, μάλιστα, δεις και το ολοκαίνουργιο, ειδικό green menu, φτιαγμένο και υπογεγραμμένο από διατροφολόγο, τότε πείθεσαι ότι εδώ το φαγητό είναι μια σοβαρή υπόθεση.


Στην κουζίνα, τον πρώτο λόγο έχει ο ικανός σεφ Θοδωρής Αφεντάκης, ο οποίος δείχνει να είναι παθιασμένος με το φαγητό και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κουβέντες του και το επιβεβαιώνεις όταν δεις και δοκιμάσεις τα πιάτα του. Το ταρτάρ τόνου πάνω σε γουακαμόλε συνδυάζεται ιδανικά με ρόδι, ανθό αλατιού και φύτρες (€14). Ωραία παρουσίαση του πιάτου και σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις το παιχνίδι των υφών και της ευχάριστης γεύσης. Ακολουθεί μια χορταστική πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και άνυδρα ντοματίνια που συνοδεύει βινεγκρέτ από ταχίνι και μέλι, ενώ στην κορυφή φιγουράρουν νοστιμότατα και ζουμερά μπιφτεκάκια γαλοπούλας (€12,50). Προσπεράσαμε τις προτάσεις του μενού με πίτσες και μπέργκερ και δοκιμάσαμε από τα ζυμαρικά τις πένες με τόνο, ελιές, ντομάτα και σχοινόπρασο με μια ελαφριά σάλτσα που ο σεφ είχε αρωματίσει με εξωτικό yuzu (€14). Το ζυμαρικό ήταν σωστά βρασμένο και του ταίριαζε η ανάλαφρη σάλτσα που δεν το έπνιγε. Από τα κυρίως, το μπουτάκι από κοτόπουλο σε τραγανή κρούστα, ψιλοκομμένο πάνω σε καπνιστό γιαούρτι που συνοδευόταν από ζωηρόχρωμα πράσινα φασόλια edamame και κύβους ντομάτας και δίπλα αραχνοΰφαντες ψητές πιτούλες ήταν ωραία ιδέα (€11). Ζουμερό το κοτόπουλο, απογειώνεται η νοστιμιά του από το καπνιστό γιαούρτι και δένει με την αναπάντεχη συνοδεία του πιάτου. Ωραία ψημένη ήρθε η ταλιάτα Black Angus, που τη συνόδευε εξαιρετικό ριζότο ρόκας ενισχυμένο με φλοίδες παρμεζάνας, πράσινα φύλλα ρόκας και ντοματίνια (€21). Ένα πιάτο χορταστικό που αποζημιώνει όσους αγαπούν το κρέας. Σημαντική είναι και η συμβολή του chef pâtissier Γιάννη Καλδάνη. Το μπανόφι (€7) που δοκίμασα από τα χέρια του, που ως ιδέα έχει γίνει της μόδας τώρα τελευταία, είχε τη δική του προσωπικότητα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εκτέλεση και, τελικά, στη γεύση.


Ωστόσο, πέρα από τον πλούσιο κατάλογο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το green menu που έχει επιμεληθεί ο γνωστός διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας. Επτά πιάτα με υλικά και συνδυασμούς με υγιεινή προσέγγιση για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χωρίς να στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις. Ωραία ιδέα και τα tips για τη διατροφική αξία των πιάτων. Θα δοκιμάσεις μακαρόνια χωρίς γλουτένη με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό αλλά και μπέργκερ σολομού με κινόα και βιολογικό ψωμί. Το Baron δείχνει ότι ξέρει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του.

Baron, Μεταξά 30 & Ζησιμοπούλου, Γλυφάδα, 210 8940116.

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Tomoe

Το Tomoe με την ιαπωνική κουζίνα, έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας στα βόρεια προάστια, συνεχίζει με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και προτείνουν να πάρουμε γεύση από χτένια σοτέ και μανιτάρια σιτάκε, μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι με ginger sesame paste συνοδεία ζεστού sake αλλά και το hit, που είναι το εξαιρετικής ποιότητας kobe που εισάγεται απευθείας από τη Ν. Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα εκλεκτό κρέας που στην πυρά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη τεχνική και μας αποζημιώνει με τη μοναδική γεύση του. Το Tomoe για τις Κυριακές προτείνει και παιδικό μενού με 11 ευρώ, που θα φέρει την οικογένεια κοντά. Οι προτάσεις του μενού περιλαμβάνουν από σουσάκι με βραστή γαριδούλα ή μπουκίτσες γαριδούλας ποπκόρν μέχρι σουβλάκι κοτόπουλο με σαλτσούλα τεριγιάκι και θα μυήσουν και τα παιδιά στα γευστικά μονοπάτια της γιαπωνέζικης κουζίνας.

Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
La Suite Lounge

Ένας παλιός καλός γνώριμος επανέρχεται στο γαστρονομικό σκηνικό της Αθήνας. Ο σεφ Jérôme Serres, βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, με μεγάλη θητεία σε σημαντικά αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει το μενού του εστιατόριου La Suite Lounge του St.George Lycabettus, που θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2015. H άφιξη του Jerome γίνεται και με αφορμή των 40 χρόνων λειτουργίας του ξενοδοχείου St. George Lycabettus. Το menu degustation τριών πιάτων με ένα ποτήρι σαμπάνια θα προσφέρεται στην τιμή των 40 ευρώ το άτομο για το βράδυ, ενώ το μεσημεριανό μενού με ένα ποτήρι κρασί στα 20 ευρώ το άτομο.

La Suite Lounge, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416000


 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ