Επιστρέφει η συλλογή αποδείξεων και για το 2015 - Πρόστιμο 22% σε όσους δεν έχουν μαζέψει

Επιστρέφει η συλλογή αποδείξεων και για το 2015 - Πρόστιμο 22% σε όσους δεν έχουν μαζέψει Facebook Twitter
3

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενημερώσει τους φορολογούμενους πολίτες πως θα πρέπει να έχουν μαζέψει τις αποδείξεις της χρονιάς παρότι αυτό είχε καταργηθεί την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων επανέρχεται με διάταξη που θα μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή.

Όποιος δεν έχει μαζέψει τις αποδείξεις, θα απειλείται και με φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει.

Η νέα διάταξη απλώς θα παρατείνει έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 την παλιά διάταξη. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πρέπει το ύψος των αποδείξεων να είναι 10% του εισοδήματος, δηλαδή όσο ήταν και πέρυσι.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, από 1/1/2016 όλες αυτές οι δαπάνες που θα δηλώνονται στην εφορία για έκπτωση φόρου (ή για αφορολόγητο αν αλλάξει η φορολογική κλίμακα) θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα, αλλιώς δεν θα αναγνωρίζονται.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει ακόμη τα εξής:

- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογική Εσόδων έως τις 30/6/2016.

- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες και γιαγιάδες σε εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω στους δικαιούχους.

- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το taxisnet από το νέο έτος, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση.

- Πλήρη μεταφορά της αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ