Μπουλντόζες γκρέμισαν τις ταβέρνες του Σχινιά για να αποφευχθεί πρόστιμο από το Ευρωδικαστήριο

Μπουλντόζες γκρέμισαν τις ταβέρνες του Σχινιά για να αποφευχθεί πρόστιμο από το Ευρωδικαστήριο Facebook Twitter
3

Συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης γκρέμισαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες τρεις από τις οκτώ αυθαίρετες ταβέρνες στην παραλία του Σχινιά, παρουσία  ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάζει τώρα στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη  κατεδάφιση και των υπολοίπων, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο.

Όπως γράφει η Καθημερινή οι οκτώ ταβέρνες έχουν ανεγερθεί παράνομα σε αναδασωτέα έκταση και έχουν τελεσίδικα κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999. Η λειτουργία τους, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και τις πολυετείς παρεμβάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, συνεχίστηκε έως το 2014. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Ταγαράς) συμπεριέλαβαν στον Ν. 4280/14 ρύθμιση με την οποία «νομιμοποίησαν» τη λειτουργία των αυθαιρέτων ταβερνών για έξι μήνες. Το διάστημα παρήλθε τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο ο Δήμος Μαραθώνα τους έδωσε άδεια λειτουργίας έως το τέλος του 2015. Ομως στην υπόθεση παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι αυθαίρετες ταβέρνες βρίσκονται στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» (25.10.15), οι κοινοτικές αρχές προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα θα παραπεμφθεί σύντομα στο Ευρωδικαστήριο αν δεν προχωρήσει άμεσα η κατεδάφισή τους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε η κατεδάφιση των πρώτων τριών (Γριγρι, Διόνυσος, Γλαράκι), οι οποίες δεν λειτουργούσαν. Η κατεδάφιση, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με την απομάκρυνση και των τελευταίων μπάζων, χρηματοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πράσινο Ταμείο.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM