ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Λίγες μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τη Μυτιλήνη. Ένα ταξίδι που θέλαμε να κάνουμε από καιρό και που τώρα μας δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί -η Νικολέτα Κοντούλη (φωτογράφος), ο Δημήτρης Μαυροφοράκης (κινηματογραφιστής) και η γράφουσα. Η Νικολέτα είχε ξαναβρεθεί στο νησί τον Μάιο -όταν η ροή των προσφύγων δεν ήταν τόσο μεγάλη- και κατέγραψε με τον φακό της τη πραγματικότητα τότε, όταν ακόμη η κρίση δεν είχε οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό.
Δική μας επιθυμία είναι ωστόσο να φωτίσουμε τη ζωή που συνεχίζεται παρά τις τραγωδίες, παρά τα εμπόδια. Το μεταβατικό αυτό στάδιο στη πορεία των συνανθρώπων μας που ψάχνουν να βρουν και πάλι τη θέση τους στον κόσμο.
Ας μην ξεχνάμε πως στις μέρες μας ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον αριθμό των εκτοπισμένων που προσεγγίζει την Ευρώπη να ξεπερνά πλέον το 1 εκατομμύριο το 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ 825.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα. Ειδικά η Λέσβος υποδέχεται περισσότερους από τους μισούς -484.000 ανθρώπους- με 1900 ανθρώπους κατά μέσο όρο να φτάνουν στις ακτές της ημερησίως.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι; Ποιο είναι το όνομα τους; Ποια η ιστορία τους; Τι άφησαν πίσω τους; Τι προσδοκούν; Σε αυτά τα ερωτήματα θέλουμε να απαντήσουμε και κυρίως να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους που βλέπουμε στις εικόνες, εικόνες που δυστυχώς τείνουμε να συνηθίσουμε και να αποδεχθούμε ως κανονικότητα. Με προσμονή, με αγωνία και αμηχανία φτάσαμε στη Λέσβο- μουδιασμένοι από τα νέα του ναυαγίου στ' ανοιχτά του Φαρμακονησίου, το οποίο κόστισε τα ξημερώματα της Τετάρτης τη ζωή σε 13 ανθρώπους -μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.
Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά- όπως άλλωστε και η χρονιά που φεύγει. Δική μας επιθυμία είναι ωστόσο να φωτίσουμε τη ζωή που συνεχίζεται παρά τις τραγωδίες, παρά τα εμπόδια. Το μεταβατικό αυτό στάδιο στη πορεία των συνανθρώπων μας που ψάχνουν να βρουν και πάλι τη θέση τους στον κόσμο.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (την πρώτη οργάνωση που ασχολήθηκε με τη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2014 όταν ξεκίνησε δράσεις στα Δωδεκάνησα) προκειμένου να μας βοηθήσουν στο ρεπορτάζ. Μέσα από τις καθημερινές ανταποκρίσεις μας ελπίζουμε να χτίσουμε μια γέφυρα ώστε φέτος να ζήσουμε όλοι μαζί αυτά τα Χριστούγεννα Χωρίς Σύνορα.
Από τις 24 έως τις 27 Δεκεμβρίου αποκλειστικά στη Lifo με ζωντανές ανταποκρίσεις από τη Λέσβο. #LesvosΧmasWithoutBorders
σχόλια