Πληθώρα γεύσεων

Πληθώρα γεύσεων Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO
0

Η επέλαση των κρεατάδικων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σε πολλά μέτωπα –από τα πειραγμένα σουβλατζίδικα και τις ψαγμένες χασαποταβέρνες έως τα μπεργκεράδικα και τα steak house με άρωμα made in USA– δεν άφηνε πάντοτε τις καλύτερες εντυπώσεις στη γεύση μας. Πολλά τα ατοπήματα, που είχαν να κάνουν κυρίως με τις ευκαιριακές και στερούμενες γνώσης, εμπειρίας ή καλής πρώτης ύλης προσεγγίσεις του θέματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αξίζουν ειδική αναφορά οι προσπάθειες που δείχνουν να κερδίζουν το αρχικό στοίχημα μακροημέρευσης. Μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, το Κρεατοπωλείο στην Πειραϊκή συνεχίζει να επιβεβαιώνει τις καλές εντυπώσεις που άφησε με τα πρώτα του βήματα. Ο ανοιχτόκαρδος και όμορφα διαμορφωμένος χώρος με τα θερμά χρώματα, τις προθήκες κρασιού και την άπλετη θέα στη θάλασσα δέχεται κάθε χρόνο μικρές διακοσμητικές αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα να διατηρεί τη φρεσκάδα του, ενώ στο φαγητό η αναζήτηση της καλής πρώτης ύλης δεν έχασε ποτέ την αρχική της ένταση και τα καινούργια πιάτα που προκύπτουν από τις ανανεώσεις του καταλόγου βελτιώνουν συνέχεια την εικόνα. Στα θετικά του εστιατορίου η μεγάλη εξέλιξη που έχει καταγραφεί στην οινική του λίστα, καθώς στη λίστα κρασιών του βρίσκεις πλέον εξαιρετικές επιλογές, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Πίσω από την προσπάθεια του Κρεατοπωλείου σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του, Άρης Βαβάσης, ο οποίος φροντίζει να καλύπτει με κέφι κάθε επιθυμία σου. Πλούσια, με ολόφρεσκα τα λαχανικά ήρθε η σαλάτα (€7,90) με ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια, μπόλικο καβουρντισμένο κουκουνάρι, φλοίδες γραβιέρας Νάξου και κομμάτια ψημένης αραβικής πίτας. Ακολούθησε αληθινή καλοφτιαγμένη και χειροποίητη θρακιώτικη τυροκαυτερή με μπούκοβο (€4,50), που σε οδηγεί με τα ζεστά και αφράτα πιτάκια σε άπειρες βούτες. Όμορφα σερβιρισμένο έρχεται και το χαλούμι (€6,70), περασμένο σε σουβλάκι με ντομάτα και ψημένο στη σχάρα, μαστιχωτό και με ευχάριστες νότες μοσχολέμονου. Οι τηγανητές φρέσκες πατάτες (€3,10), κομμένες σε ροδέλες, είναι κολασμένες. Αν ξεκινήσεις, δεν σταματάς. Το πιάτο ημέρας ήταν ένα εκπληκτικό κριθαράκι με λεπτοκομμένο μοσχάρι, κολοκύθι και ξύσμα λεμονιού (€10), υπέροχα μελωμένο με την τεχνική του ριζότο – το κριθαράκι τού χάριζε εκείνη την οικεία γεύση των ζυμαρικών με την πλούσια νοστιμάδα. Σε ένα κρεατοφαγικό εστιατόριο οι ορκισμένοι λάτρεις της «σάρκας» αναζητούν την καλή ποιότητα και τη μαεστρία στο ψήσιμο. Το Κρεατοπωλείον μπορεί με άνεση να ανταποκριθεί και στους πιο δυνατούς παίχτες. Πήραμε γενναίες δόσεις από τα καινούργια πιάτα και ευπειθώς αναφέρω την εξαιρετική ταλιάτα (€20) ψημένη διακριτικά, όπως ακριβώς τη ζητήσαμε, που άφηνε, σε κάθε μπουκιά, τη βαθιά νοστιμιά του ζουμερού κρέατος. Θαυμάσιο ήρθε το ψητό διάφραγμα (€23,40). Πρόκειται για μία από τις ενδιαφέρουσες κοπές βοδινού κρέατος, με γευστικό βάθος και αγριωπή τρυφεράδα. Τη σύγχρονη φιλοσοφία της κρεατοφαγίας συμπληρώνει το πληθωρικό Rib Εye (€19,50), που ζητά δίπλα του ένα δυνατό ερυθρό οινικό συνοδό. Καλοφτιαγμένο φαγητό, ανθρώπινη περιποίηση και λογική τιμολόγηση συνθέτουν την επιτυχία του μαγαζιού και αυτό φαίνεται από τον κόσμο που καθημερινά το τιμά.

☛ Κρεατοπωλείο, Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Φρεαττύδα, Πειραιάς, 210 4520720


Το πάνθεον των μαγειρευτών της κατσαρόλας και των ψητών φούρνου φιγουράρει στη βιτρίνα του μαγειρείου της Μαίρης. O μικρός νοικοκυρεμένος χώρος που η όμορφη μαγείρισσα, η Μαίρη, υποστηρίζει με φροντίδα και τη σύμπραξη ολόκληρης της οικογένειας της επιβεβαιώνει ότι οι καλές προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν διαχρονικές αξίες σε μια αγορά εφήμερης γευστικής φλυαρίας. Φαγητό σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο, που καλύπτει τις ανάγκες της γειτονιάς, αλλά και πολλών καλλιτεχνών που συρρέουν από τα θέατρα της γειτονιάς. «Δοκίμασε τη χορτόπιτα, μόλις την έβγαλα από τον φούρνο. Είναι με φύλλο που άνοιξα με τα χεράκια μου, να είναι καλά η μητέρα μου που με έμαθε» προτείνει η Μαίρη τη στιγμή που χαζεύω τα ταψιά με τα φαγητά. Την εμπιστεύομαι και απολαμβάνω κάθε μπουκιά από τη χορτόπιτα (€3) που στη γέμιση έχει σπανάκι, πράσο και φέτα από την Τρίπολη. Τα σουτζουκάκια (€6) έρχονται χορταστικά και με σωστή δόση κύμινου και από δίπλα τα συντροφεύει αληθινός πουρές πατάτας. Οι μελιτζάνες κομμένες σε μπουκιές, μαγειρεμένες σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (€4,50), εκφράζουν τη γλύκα τους μέσα από την απλότητα του πιάτου. Μια παρέα με τουρίστες στο διπλανό τραπέζι απολαμβάνει την αύρα της όμορφης πλατείας με τις αστικές πολυκατοικίες του '60 και ανακαλύπτει βουλιμικά τη νοστιμιά των γεμιστών και του σπανακόρυζου. Εκτός από τα μαγειρευτά, από τη σχάρα βγαίνουν μπιφτέκια, μπριζόλες και αφράτο συκώτι. Τη στιγμή που μας σέρβιρε γλυκό κουταλιού τραγανό κεράσι και λαμπερό βύσσινο, φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Μαρίνας, η Μαίρη μας υποσχέθηκε για την επόμενη φορά που θα πάμε και κόκορα αλανιάρη με χειροποίητες χυλοπίτες. Αν ψάχνεις καλό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στις Νοστιμιές της Μαίρης.
☛ Οι νοστιμιές της Μαίρης, Ύδρας 2, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κυψέλη, 210 8229239


Όταν βρεθείς στο ολοκαίνουργιο «Σπίτι Neat Eat+Cafe+Bar» που λειτουργεί στη Γλυφάδα δυόμισι χρόνια μετά το άνοιγμα του απολύτως επιτυχημένου αντίστοιχου στη Φιλοθέη, διαπιστώνει κανείς πως μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τον πρόγονό του. Βαδίζει επιτυχημένα στους δοκιμασμένους δρόμους της κουζίνας, ενώ η διακόσμηση της σάλας, που επιδιώκει την οικεία, αλλά όχι βαρετή θαλπωρή, ενσωματώνεται ιδανικά στον μεγάλο χώρο. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα που έχει το νέο «Σπίτι» δεν σταματούν εκεί. Στον επάνω όροφο του εστιατορίου ετοιμάζεται ένας ιδιαίτερος χώρος όπου θα στηθεί ένα πολύ φιλόδοξο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη γευστικο-οπτικο-ακουστική παράσταση που θα προκαλεί, βάσει συγκεκριμένης σκηνοθεσίας, μια συνολική εμπειρία, αφού θα περιλαμβάνει σειρά δώδεκα πιάτων συνδυασμένων με οπτικό υλικό, μουσική και αφήγηση. Ειδική ανοιχτή κουζίνα με σεφ τον Πέτρο Κοσμόπουλο, χώρος απομονωμένος από το περιβάλλον, γυάλινο τραπέζι και συστήματα προβολής και ακρόασης που θα περιβάλλουν τους δώδεκα συνδαιτυμόνες-θεατές της παράστασης. «All senses» είναι το πλέον πιθανό όνομα του χώρου και το υλικό της «παράστασης» που θα παίζει για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και στη συνέχεια θα αλλάζει θα αντλείται από διάφορες πηγές κι ερεθίσματα, ενδεχομένως από την ελληνική ιστορία και τη μυθολογία – μία από τις σκέψεις που υπάρχουν κάνει λόγο για μια παράσταση με τίτλο Οδύσσεια. Όλα εξαρτώνται από την τελική σκηνοθεσία, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στόχος είναι η πρεμιέρα να γίνει πριν από τις γιορτές. Ως τότε, το «Σπίτι» μπορεί να ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο πιο...συμβατικές γευστικές απαιτήσεις. Μοντέρνος χώρος, φιλόξενος, με βιβλιοθήκες, γωνιά μπακάλικο, μοναστηριακό τραπέζι, ανοιχτή, μεγάλη κουζίνα και άφθονες γωνιές που χαρίζουν οικεία αίσθηση. Το προσωπικό είναι ευγενικό, με εμπειρία και γνώση. Στην κουζίνα ο σεφ Πέτρος Κοσμόπουλος μαγειρεύει με πάθος, επιλέγοντας ποιοτικές φρέσκες πρώτες ύλες, και ακολουθεί την εποχή τους. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει, έχει πιάτα οικεία με ιταλική κι ελληνική καταγωγή, που αγαπά ο κόσμος. Μια ενδιαφέρουσα σαλάτα είναι αυτή με κινόα, κουκουνάρι, ψιλοκομμένο αγγούρι, πιπεριές, ελιές και φέτα, ενώ το σύνολο δένει με απλό λαδολέμονο (€11). Τα λιμπιστικά κεφτεδάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που συνοδεύονται με ριγκατόνι (€9,50) είναι ένα πιάτο πέρα για πέρα χορταστικό. Αφράτα, μυρωδάτα και μαγειρεμένα τέλεια στη σάλτσα που ποτίζει με τη νοστιμιά της το ζυμαρικό, αφυπνίζουν την παιδική γευστική μας μνήμη. Η μοσχαρίσια ταλιάτα (200 γρ.) ήρθε ιδανικά ψημένη –όπως τη ζητήσαμε–, γευστική και ζουμερή, μαζί με αληθινές τραγανές τηγανητές πατάτες (€17). Από τα πιάτα ημέρας, το σιγομαγειρεμένο κότσι που αναπαύεται πάνω σε βελούδινο πουρέ σελινόρριζας ήταν μελωμένο και κάθε μπουκιά χάριζε πληθωρική νοστιμιά στον ουρανίσκο. Θα φύγεις με τη γλύκα του σιμιγδαλένιου χαλβά με παγωτό καϊμάκι (€6) και το κερασμένο σφηνάκι μαστίχα για τη χώνεψη θα βάλει τη σφραγίδα της φιλοξενίας. Με άφατη χαρά ανανεώνεις το ραντεβού σου με το σπίτι όπου σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

☛ Σπίτι, Λαζαράκη 12 & Δούσμανη, Γλυφάδα, 210 8980080.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT