Φαλάφελ, ψάρι, ασιατικό brunch

Φαλάφελ, ψάρι, ασιατικό brunch Facebook Twitter
Off White
0

«Το παλαιστινιακό φαλάφελ γίνεται με ρεβίθια, πράσινες πιπεριές, πράσο, φρέσκο κόλιανδρο και μπαχαρικά, στα οποία κυριαρχούν το κύμινο, το θυμάρι και ο ξερός κόλιανδρος, και φυσικά θέλει σωστό τηγάνισμα» μου εξηγεί με πάθος ο ιορδανικής καταγωγής σεφ Μαρτσέλο, μυώντας με στα μυστικά της ανατολίτικης κουζίνας του στο καινούργιο all day μαγαζί Off White. Πίσω από τον πάγκο της ανοιχτής κουζίνας ο σεφ ετοιμάζει με τέχνη τα φαλάφελ που μοσχοβολούν και μπαίνουν μέσα σε αραβική πίτα. Στην αραβική πίτα απλώνει απαλά χούμους και μια καλή δόση από καλοφτιαγμένη σάλτσα ταρατόρ που γίνεται με ταχίνι, χυμό λεμονιού, λίγο σκόρδο και δυόσμο και τη χρησιμοποιούν στη Μέση Ανατολή, όπως εμείς το τζατζίκι – εξαιρετικά τα χειροποίητα τουρσιά από ρέβα και αγγούρι, που μπαίνουν ψιλοκομμένα. Απαραίτητα τα λεπτοκομμένα φύλλα μαρουλιού και η ντομάτα, που χαρίζουν δροσιά και φρεσκάδα σε αυτό το καταπληκτικό τυλιχτό φαλάφελ. Με την πρώτη δοκιμή ανακαλύπτεις τα υλικά που ξεδιπλώνονται με τη σειρά του το καθένα και χαρίζουν ευχάριστη κι ανάλαφρη γεύση. Χορταίνεις, χωρίς όμως να αισθάνεσαι το στομάχι σου βαρύ. Μαζί με το λιμπιστικό τυλιχτό φαλάφελ ο σεφ Μαρτσέλο μου πρόσφερε και μια καυτερή σος που φτιάχνει από κόκκινες πιπεριές για να δώσω πικάντικη ένταση στη γεύση, όπως ακριβώς μου αρέσει. Στα ράφια, μέσα σε μεγάλες γυάλες φιγουράρουν η ρέβα τουρσί και το λάμπνε. «Πρέπει να το δοκιμάσεις, το φτιάχνω με τα χεράκια μου» επιμένει ο σεφ και, φυσικά, δεν θα του χαλάσω το χατίρι. Δοκιμάζω το λάμπνε (€2,50) και η δροσιά των αρωμάτων κατακλύζει τον ουρανίσκο. Η χιονάτη μπάλα καλά στραγγισμένου γιαουρτιού μαζί με βότανα, που διατηρείται σε ελαιόλαδο και αρωματικά, είναι χαρακτηριστικό της Μέσης Ανατολής. Μόλις έσβησε τη φωτιά από τη σούπα με κόκκινες φακές που έρχεται στο τραπέζι σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος με τη συνοδεία λεμονιού και κρουτόν από αραβική πίτα με σουμάκ. Ανοίγω το καπάκι και η ευωδιά της διαχέεται στην ατμόσφαιρά – ό,τι πρέπει για να ξορκίσει το κρύο. Υφή βελούδινη και γεύση ευχάριστη με διακριτικά αρώματα κύμινου και φρέσκου βουτύρου.Πήραμε και γεύση από μια σούπερ αφράτη ομελέτα γεμιστή με κασέρι Μυτιλήνης που προτείνεται ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από ομελέτες με διαφορετικά υλικά στα πρωινά που σερβίρονται στο μαγαζί. Να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το ίδιο συνέβη και με τη συριακή τρίγωνη τυρόπιτα με ωραία χειροποίητη ζύμη και γέμιση με σπανάκι, κρεμμύδι, σουμάκ, χυμό ρόδι και λεμόνι ή με χαλούμι και δυόσμο που δοκίμασα, και ραντισμένη με μαυροσούσαμο (€2). Η φρεσκάδα ξεχειλίζει. Το ανακαλύπτεις στην ποικιλία από φρέσκιες σαλάτες, στους υπέροχους χυμούς με βάση το πράσινο μήλο και τα φρούτα των Ελλήνων παραγωγών, στα βάζα που φιγουράρουν με όσπρια, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά του κουταλιού. Απόλαυση να τα δοκιμάσεις επιτόπου ή να τα παραλάβεις στον χώρο σου. Όπου και να στραφεί η ματιά σου, το διατηρητέο οίκημα σε αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και την ιστορία του.

☛Off White, Αιόλου 10, Αθήνα, 211 4087310  

 

Με θαλασσινή αύρα. Το «Θάλασσα Αιγάλεω City» στήθηκε από φιλόξενους ανθρώπους που αγαπούν την ποιότητα και δεν κάνουν εκπτώσεις. Η σάλα του είναι μίνιμαλ, με βιομηχανικές διακοσμητικές πινελιές και το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στα τραπέζια και τις καρέκλες. Ένας τεράστιος ναυτικός χάρτης των Κυκλάδων «ντύνει» τη μία πλευρά του τοίχου και σε στέλνει ταξίδι από τη Νάξο και την Πάρο μέχρι την Τζιά. Στην κουζίνα ο σεφ Γιάννης Τσικνάκος, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, με οικογενειακή παράδοση στην εστίαση, που τάιζε και τον φίλο του Γιώργο Ζαμπέτα, μαγειρεύει ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα και αφήνει την καλή πρώτη ύλη να μιλήσει στο πιάτο. Το διαπιστώνεις όταν έρθει στο τραπέζι η σαλάτα με την αλμύρα (€11,90), που παντρεύεται με ψιλοκομμένο χταπόδι, καλαμάρι και γαρίδες – ταιριάζουν στη σύνθεση του πιάτου το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και η ευωδιαστή φρέσκια ρίγανη. Ένας ωραίος συνδυασμός φουλ θαλασσινής γεύσης που ισορροπεί όμορφα και γευστικά, ό,τι πρέπει για ανάλαφρο ξεκίνημα. Το τυρί μελίχλωρο Λήμνου (€5,90) έρχεται σε σαγάνακι αλλά και ωμό, που το προτιμώ, γιατί έτσι απολαμβάνεις καλύτερα τη βαθιά νοστιμιά του. Η ταραμοσαλάτα (€4,40), φτιαγμένη με πατάτα, δεν είναι κακή, όμως χάνει την υπόστασή της και τη γευστική ένταση που αναμένεις από τον ταραμά. Τα πιταράκια Μήλου (€2,90), περασμένα από το τηγάνι, είναι χορταστικά, με τραγανό φύλλο, και τρώγονται ευχάριστα. Ακολουθεί το ψητό χταπόδι (€10,90) κομμένο σε λεπτές φέτες, ζουμερό στην καρδιά του, συνοδευμένο με κάππαρη που του πήγαινε. Τα καλαμαράκια (€7,90) έρχονται όσο πρέπει τηγανισμένα σε καλό λάδι και τα τσιμπολογάς με τα δάχτυλα. Τα φρέσκα αχνιστά μύδια (€9,90) έρχονται σε ζουμάκι νόστιμο, μαγειρεμένο με κρασί, που το απογείωνε. Δύσκολο να αντισταθείς στον τηγανητό γαλέο (€6,90) που θέλει δίπλα του και τη σπιτική σκορδαλιά (€2,90), η οποία έρχεται στο τραπέζι σε συνοδευτικό πιάτο. Η παρέα τον τίμησε και μαζί τη σκορδαλιά, που ήταν ανάλαφρη. Πιάτο από τις κλασικές αξίες. Τα δίχτυα του ψαρά είχαν βγάλει φρέσκα μπαρμπουνάκια, κουτσομούρες και γλώσσα. Τα μπαρμπούνια (59 ευρώ το κιλό) ήταν τροφαντά και ήρθαν όμορφα τηγανισμένα. Σε κάθε μπουκιά είχες την ευωδιά  της θάλασσας. Πετυχημένη ήταν και η τηγανητή γλώσσα, γλυκοφάγωτη. Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι η ζωντανή μουσική ενισχύει την καλή διάθεση.

☛Θάλασσα Αιγάλεω City, Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185      

 

Brunch με ασιατική υπογραφή. Το Rakkan, με την ασιατική κουζίνα του, έχει καθιερωθεί στα βόρεια προάστια και τώρα μπαίνει στον χώρο του κυριακάτικου brunch. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετωπίζει το ohayou brunch μια κουζίνα με γιαπωνέζικες καταβολές. Στην πράξη, αυτό επιτυγχάνεται με το πάντρεμα υλικών που κατάγονται από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με συνταγές που στη δυτική μαγειρική κουλτούρα έχουμε συνδέσει με αυτό που ξέρουμε ως brunch. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο λιτός, κομψός χώρος και η μεγάλη μπάρα σφύζουν από κόσμο όλων των ηλικιών. Η ζωντανή τζαζ κρατά όμορφη συντροφιά στις παρέες που δοκιμάζουν το μενού. Πήραμε γεύση από μικρά αφράτα pancakes με cream cheese, καπνιστό σολομό και ikura, που είναι αυγοτάραχο, και συνοδεύονται από πράσινα σαλατικά (€8). Τα κλασικά αυγά Βenedict (€8) έρχονται με Yuzu-Wasabi Hollandaise πάνω σε ψωμί του μπέργκερ, με μια ωραία ψημένη φέτα μπέικον. Ενδιαφέρουσα γεύση αποκαλύπτει η εξαιρετικά λεπτή ομελέτα που στην καρδιά της τυλίγεται γιαπωνέζικο ρύζι με λιλιπούτεια μπουκετάκια μπρόκολο, ροδέλες από σπαράγγι και περιχύνεται διακριτικά με γλυκόξινη σος (€8). Το πιάτο Musabetsu Τomago (€8) είναι μια σύνθεση από scrambled eggs, ρύζι ατμού με σολομό, φρέσκια ντομάτα σε κύβους και σουσάμι που δίνει τη γευστική νότα στην επίγευση. Από τα τρία μπέργκερ (με σολομό, Rib Eye και κοτόπουλο) που προτείνει το μενού δοκιμάσαμε αυτό με το κοτόπουλο (€13) που ήταν γευστικό, ανάλαφρο και συνοδευόταν από λιμπιστικές τηγανητές πατάτες που μοσχοβολούσαν τρούφα. Προτείνεται μια μεγάλη κι ενδιαφέρουσα ποικιλία σε καφέδες και τσάγια, όπως καλές είναι και οι προτάσεις για κρασί σε ποτήρι. Για το τέλος μπορεί κανείς να επιλέξει κάποιο από τα τρία γλυκά που φιγουράρουν στο μενού.

☛Rakkan, Λεωφ. Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, 210 8087941 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM