Αποστεωμένη, με την κοιλιά της ρουφηγμένη και την πλούσια γούνα της να κρέμεται, η τίγρης στον ζωολογικό κήπο South Jungle Zoo στη Λωρίδα της Γάζας πηγαινοέρχεται νευρικά μέσα στο μικρό κλουβί της. "Σας ορκίζομαι πως δεν έχει φάει τίποτα εδώ και τουλάχιστον 4-5 μέρες" λέει ο ιδιοκτήτης Mohammed Ouida. "Χρειάζονται περίπου 20 δολάρια τη μέρα για το φαγητό της".
Κάποτε ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος έσφυζε από ζωή, με οικογένειες να τον επισκέπτονται προκειμένου τα παιδιά να δουν από κοντά τα λιοντάρια, τις μαϊμούδες, τους κροκόδειλους και τις στρουθοκαμήλους που ζούσαν παλιά εκεί. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του είναι άδειο και ο Ouida δεν μπορεί να βγάλει τα λεφτά που χρειάζονται για να ταΐσει τα εναπομείναντα ζώα.
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί όμως και σε άλλους έξι, εξίσου προχειροφτιαγμένους, ζωολογικούς κήπους κατά μήκος της Γάζας. Οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η μακροχρόνια αμέλεια και οι επιδημίες που ξεσπούν ανά περιόδους έχουν σκοτώσει πολλά από τα ζώα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Στον Al-Bisan Zoo περισσότερα από 80 ζώα πέθαναν στον πόλεμο του 2014 από την πείνα και το κρύο.
Οι συνθήκες ζωής στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ από τότε που η Χαμάς, μια ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση, ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007. Οι κάτοικοι υποφέρουν από έλλειψη όχι μόνο τροφίμων, αλλά και ηλεκτρικού. Η Αίγυπτος έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Γάζα, κάτι που εκτός από τους πολίτες, κρατά εκεί αποκλεισμένα τα ζώα.
"Εδώ δεν μπορούν να βρουν τι να φάνε οι άνθρωποι, τα ζώα θα βρουν;" λέει ο Ouida, προσθέτοντας πως τα μισά από τα ζώα που βρίσκονται στον South Jungle Zoo είναι άρρωστα γιατί δεν μπορεί να πληρώσει κτηνίατρο. Όταν άνοιξε η επιχείρηση το 2007, αυτός και τα αδέρφια του έβγαζαν αρκετά χρήματα, απασχολώντας 30 άτομα προσωπικό. Σήμερα έχει απομείνει μόνος του, τα αδέρφια του οδηγούν ταξί.
Τα προβλήματα άρχισαν το 2014, στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς- Ισραήλ. Ο Ouida δεν μπορούσε να πάει στον ζωολογικό κήπο με αποτέλεσμα η μία αφρικανική τίγρης να πεθάνει από την πείνα. Από τις 6 στρουθοκαμήλους έχει μείνει μόνο μία, τα λιοντάρια και το μοναδικό λάμα πέθαναν τον Δεκέμβριο, το ίδιο και οι κροκόδειλοι. Τα νεκρά ζώα τα βαλσαμώνουν πρόχειρα και τα στοιβάζουν σε μια γωνία.
Η αλήθεια είναι όμως πως ούτε παλιότερα, όταν η Γάζα δεν μαστιζόταν από τις συρράξεις, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα για τα ζώα. Το 2013, για παράδειγμα, δύο νεογέννητα λιοντάρια πέθαναν λίγο μετά τη γέννα επειδή οι εργάτες στο ζωολογικό κήπο δεν ήξεραν πως να τα φροντίσουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις τέτοιου είδους ανήκουν σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία γνώση πάνω στα ζώα.
Το 2014 μια οργάνωση που προστατεύει τα ζώα κατάφερε να μεταφέρει τρία λιοντάρια από το Al-Bisan στην Ιορδανία. Πέρυσι το καλοκαίρι, η Four Paws International βοήθησε δύο άλλα νεογέννητα να πάνε επίσης στην Ιορδανία, αφού ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου αποφάσισε να τα πουλήσει.
"Περιμένω είτε να αγοράσει κάποιος τον ζωολογικό κήπο ή να πεθάνουν τα ζώα" λέει ο Ouida κι εκλιπαρεί για βοήθεια από οποιονδήποτε.