ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης - Θετική υποδοχή από τις αγορές

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης - Θετική υποδοχή από τις αγορές Facebook Twitter
1

Μία σειρά μέτρων που ενισχύουν σημαντικά το μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επιχειρούν να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση των ευρωεπιτοκίων αλλά και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε:

1) Μείωση του βασικού επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.

2) Επιπλέον μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

3) Νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

4) Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο (από 60 δισ. ευρώ).

5) Επιπλέον διευρύνει τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, θα εισάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

6) Εισαγωγή (από τον Ιούνιο) τεσσάρων νέων σειρών εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO) με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί. Οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορεί να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας τα προηγούμενα κέρδη τους, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυθήκε κατά 2,5% στα υψηλότερα επίπεδά του από τις 13 Ιανουαρίου ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 σημείωσε άνοδο 3,6%.

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές ήταν οι μετοχές που κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την απόφαση της ΕΚΤ, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 3%. Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit ενισχύθηκε κατά 11%, με την Societe Generale να σημειώνει άνοδο κατά 6,6% και την Deutsche Bank επίσης να καταγράφει κέρδη 6,7%.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ