Ένεση στην οικονομία η μείωση επιτοκίων δια χειρός Ντράγκι- Καλά νέα για την Ευρωζώνη

Ένεση στην οικονομία η μείωση επιτοκίων δια χειρός Ντράγκι- Καλά νέα για την Ευρωζώνη Facebook Twitter
0

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου όσο και αυτού του επιτοκίου καταθέσεων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο των εκτεταμένων μέτρων στήριξης που ανακοίνωση για την Ευρωζώνη, αυξάνοντας την ίδια στιγμή και το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η κίνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πτώση του ευρώ και άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κατά γενική ομολογία τα μέτρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά. Ενδεικτικό αυτού το ότι μετά τη δημοσιοποίησή τους το ευρώ υποχώρησε έως το 1,0822 δολ. Από την άλλη πλευρά πυροδοτήθηκε ένα μικρό «ράλι» στην αγορά ομολόγων που ευνόησε κυρίως τα ισπανικά και πορτογαλικά.

Όπως δήλωσε στη σχετική συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η εμβάθυνση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η χορήγηση μακροπρόθεσμης φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, τα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πακέτο, "κρίθηκαν επιβεβλημένα", δεδομένου πως οι προβλέψεις τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη όσο και για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί επί το χείρον.

Ωστόσο, ο ίδιος απομάκρυνε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων, δήλωση η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αναπληρώσει το ευρώ τις απώλειές που είχε υποστεί νωρίτερα στην αγορά συναλλάγματος.

Μετά τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι σαφώς πιο συγκρατημένος, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού θα καθυστερήσει. 

Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα πάντα με τον Μάριο Ντράγκι, πραγματοποιείται μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το οποίο το 2017 θα αυξηθεί κατά 1,7% έναντι 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2016 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε μόνο κατά 1,4% έναντι 1,7% που ήταν η πρόβλεψη, ενώ για το 2018 η ΕΚΤ προβλέπει αύξησή του κατά 1,89%.

 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού η ΕΤΚ προβλέπει ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί το 2017 στο 1,3% από 1,6% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη και εκτιμάται ότι θα φθάσει το 1,6% το 2018.


Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων έχει φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σημειώνοντας πως δεν επηρεάζει κατ' ανάγκη αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών. Όπως εξήγησε, η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η κάθε τράπεζα καλύπτει το χρηματοδοτικό της κενό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ