Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη και την Τουρκία

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη και την Τουρκία Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Ιδιαίτερα ευδιάθετος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες , χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα, «ιστορική»

«Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ» τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκε ότι ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στις Βρυξέλλες έγινε συζήτηση και για την συριακή κρίση, και για την διαδικασία της τουρκικής ένταξης.

Ως προς αυτή καθαυτή τη συμφωνία, ο Νταβούτογλου διευκρίνισε ότι για να μπορεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η Ε.Ε. θα πρέπει να αποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την Ε.Ε. τα τρία δισ. ευρώ -τα οποία σημείωσε πως δεν κατευθύνονται στην ίδια την Τουρκία, αλλά δίνονται προς όφελος των Σύρων προσφύγων- και έως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Μίλησε για συμφωνία σε ευρύτερο πλαίσιο εμβάθυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα έχει υλοποιήσει έως τα τέλη Μαΐου όσες εκ των 72 προϋποθέσεων απομένουν ώστε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Τέλος, ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανέφερε πως ανοίγει το Κεφάλαιο 33 και θα επιταχυνθεί το άνοιγμα και νέων κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Διεθνή / Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Η καταγγελία, που αριθμεί 78 σελίδες και έχει αποκαλυφθεί από την Washington Post, περιλαμβάνει εσωτερικά έγγραφα της Meta, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ανέπτυξε σύστημα λογοκρισίας ειδικά για την Κίνα, το 2015
LIFO NEWSROOM
Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Διεθνή / Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Με τη ρωσική προώθηση χιλιάδες στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες με Αμερικανούς ανώτατους διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία
LIFO NEWSROOM
Συνελήφθη στην Ιταλία ο Σαμάρντο Σάμιουελς – «Είμαι πρωταθλητής, δεν είμαι εγκληματίας» φώναζε στους αστυνομικούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Σαμάρντο Σάμιουελς – «Είμαι πρωταθλητής, δεν είμαι εγκληματίας» φώναζε στους αστυνομικούς

Η αστυνομία είχε επισκεφθεί το σπίτι του Σάμιουελς άλλες πέντε φορές από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, λόγω επαναλαμβανόμενων καταγγελιών για παραβατική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM