To κείμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών

To κείμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών Facebook Twitter
AΠΕ/ΜΠΕ
0

Σε δέκα σημεία στηρίζεται το κείμενο της Συμφωνίας που επετεύχθη πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Τουρκία για το προσφυγικό.

Όπως δημοσιεύεται μεταφρασμένο στο capital.gr, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική του για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης λειτουργούν σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα. Εργαζόμαστε για την εκπλήρωση άλλων στοιχείων με θέρμη, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Θα εξακολουθήσει να δίδεται προτεραιότητα στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.

2. Μετά τις αποφάσεις των ηγετών της 7ης Μαρτίου, και στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για:

-περισσότερη δουλειά στα hotspots. Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί στο να τεθούν όλα τα hotspots σε πλήρη λειτουργία και στην αύξηση της χωρητικότητας υποδοχής. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.

-Τη χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας της 1ης Ιουνίου 2016. Τα κράτη-μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να προσφέρουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνέων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου. Η Κομισιόν θα συντονίσει και θα οργανώσει από κοινού με τα κράτη-μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Η Κομισιόν θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την πορεία της εφαρμογής.

-Την έκτακτη παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για την έκτακτη στήριξη είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση. Τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεισφέρουν επιπροσθέτως άμεσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.

-Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Καθώς ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό θέσεων υποδοχής, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής της 16ης Μαρτίου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψιν τις συστάσεις της Κομισιόν αναφορικά με "Τα επόμενα λειτουργικά βήματα στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μέτωπο της μετανάστευσης", ιδιαίτερα ως προς το πώς ένα αίτημα ασύλου από έναν μετανάστη που περνά από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να κριθεί αποδεκτό, βάσει των προδιαγραφών της "πρώτης χώρας ασύλου" ή της "ασφαλούς τρίτης χώρας" σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

4. Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα  υψηλά πρότυπα αναφορικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και το Λίβανο. Απευθύνει έκκληση τα εχέγγυα να εκταμιευθούν άμεσα και τα Σύμφωνα της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.  

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και για την συμβολή στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  

7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη συνεισφορά στους στόχους του Συμβουλίου.

8. Κατ επέκτασιν των συμπερασμάτων του Φεβρουαρίου του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα εστιάζει στην ταχεία κινητοποίηση της πρόσθετης χρηματοδότησης για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, των κρίσιμων υποδομών και της κοινωνικής συνοχής του ευρωπαϊκού νότου και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκεται σε επαγρύπνηση αναφορικά με τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράτυπους μετανάστες και ζητά τη λήψη μέτρων τα οποία μπορεί να καταστούν αναγκαία από την άποψη αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η μάχη κατά των λαθραίων διακινητών παντού και με κάθε πρόσφορο τρόπο παραμένει σημείο-κλειδί. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης, μετά από αίτημα της, της αποκατάστασης της σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο. 

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο σχετικά με την πρόταση για Ευρωπαϊκό σώμα Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει επίσης να γίνουν εργασίες προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ