Financial Times: Oι Ευρωπαίοι έκαναν το λάθος να αντιμετωπίσουν τον Τσίπρα ως υπεύθυνο εταίρο

Financial Times: Oι Ευρωπαίοι έκαναν το λάθος να αντιμετωπίσουν τον Τσίπρα ως υπεύθυνο εταίρο Facebook Twitter
"H ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει την κρίση, σε μια προσπάθεια να βγάλει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης".
5

"Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε Έλληνες ψηφοφόρους να εγκρίνουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έχοντας φλερτάρει το περασμένο καλοκαίρι με την χρεοκοπία, οι πιστωτές της ευρωζώνης ήταν πρόθυμοι να τον αντιμετωπίσουν ως υπεύθυνο εταίρο. Η διένεξη μετά της διαρροή της συνομιλίας μεταξύ των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνει ότι έκαναν λάθος." γράφουν σήμερά οι Financial Times σε ένα σκληρό άρθρο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την απομαγνητοφώνηση της τηλεδιάσκεψης για τις διαπραγματεύσεις για να υποστηρίξει πως το ΔΝΤ προσπαθεί να ωθήσει τη χώρα προς την πτώχευση, έτσι ώστε να επιβληθεί πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια οργισμένη απάντηση, τον κατηγόρησε για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπαλλήλων και διαρροή της εγγραφής." σημειώνει το άρθρο.

Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι σαφές ότι ο κ Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για άλλη μια φορά, εμφανίζεται να θέλει βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη και να αδιαφορεί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του.

Oι Financial Times συνεχίζουν: "Αν είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει την κρίση, σε μια προσπάθεια να βγάλει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική του είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι σαφές ότι ο κ Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για άλλη μια φορά,  εμφανίζεται να θέλει βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη και να αδιαφορεί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του."

Η εφημερίδα σημειώνει πως το ΔΝΤ είναι εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην οικονομία και την κρίση των προσφύγων και υπό την πίεση της ενδυνάμωσης της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες επιμένoυν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση- ένα απαραίτητο βήμα πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια διάσωσης, επειδή πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μέχρι στιγμής δεν θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος.

Ο Τσίπρας θα προτιμούσε να συμφωνήσει σε μείωση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και την επιτήρηση του Ταμείου, αλλά αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά επιμένουν να ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει με αυτές τις πολιτικές. Επιπλέον, η Γερμανία έχει αποκλείσει τη διαγραφή του χρέους και είναι πιθανό να μην συμφωνήσει σε αυτό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι Financial Times εκτιμούν πως η συζήτηση που διέρρευσε μέσω του Wikileaks «δεν προδίδει καμία συνωμοσία για να ωθήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα. Ο Πολ Τόμσεν έχει ήδη τονίσει στο blog του ότι τα μέτρα του προγράμματος δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχτεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν συνοδεύονταν από ελάφρυνση χρέους και πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να καθυστερούν δύσκολες αποφάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις Ευρώπης – Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια στρατηγική "παράτασης και υποκρισίας" σε κάθε στάδιο, αφήνοντας άλυτα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν στην επόμενη κρίση.

Τα ιδιωτικά του σχόλιά - περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα - αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό. Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό. Οι διαπραγματεύσεις Ευρώπης – Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια στρατηγική "παράτασης και υποκρισίας" σε κάθε στάδιο, αφήνοντας άλυτα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν στην επόμενη κρίση. Το ΔΝΤ ίσως δεν έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός ευρωζώνης.

Καθένας που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα πρέπει να θέλει την παραμονή του Ταμείου, καταλήγει το άρθρο και προσθέτει πως ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν περισσότερους λόγους για την αποχώρησή του.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Καλα εμεις εχουμε τα προβληματα μας .. οι FINANCIAL TIMES μας λενε οτι το ΔΝΤ ειναι φιλος μας και θιχτηκαν τα παπαγαλακια..Το ΔΝΤ..ο φιλος μας, ειναι κατι σαν απαγορευμενο φυτοφαρμακο που οπου το χρησιμοποιουν δηλητηριαζει το περιβαλλον..