The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που έχουν κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων πριν καν καθίσεις στο τραπέζι τους. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «The Zillers» στην κορυφή του φερώνυμου ξενοδοχείου που μόλις ανακαινίστηκε είναι αδιαμφισβήτητα ένα από αυτά. Από τη στιγμή που θα περάσεις την εντυπωσιακή πόρτα του οικήματος, που χτίστηκε το 1895, στην πλατεία Μητροπόλεως, μπαίνεις στον μαγικό, απόλυτα ισορροπημένο σχεδιαστικά κόσμο του Ziller. Τα λευκά δαντελένια γύψινα, η μαρμάρινη σκάλα, η ξύλινη κουπαστή και η ολόλευκη, σιδερένια, στριφογυριστή σαν κορδέλα σκάλα αιχμαλωτίζουν τη ματιά σου. Το ασανσέρ θα σε φέρει στην κορυφή του ξενοδοχείου, όπου εκεί πια το θέαμα ξεπερνά ακόμη και τις ικανότητες του καλλιτέχνη Ziller. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς.

Αφού το μάτι σου ηρεμήσει, διαπιστώνεις ότι οι σύγχρονες διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κώστα Βλαχογιάννη έχουν να προσθέσουν τη δική τους νότα. Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις, αλλά, αν μείνεις μόνο εκεί, θα αδικήσεις την εξαιρετική δουλειά που κάνει στην κουζίνα η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη. Με οδηγό τον άψογο διευθυντή της σάλας Γιώργο Μπουλιέρη θα ξεναγηθείς στο μενού και στη λίστα κρασιών για να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές.

Η Κωνσταντίνα, διατηρώντας τη μαγειρική της υπογραφή που αξιοποιεί στην κουζίνα τη λατρεία της για τα τοπικά προϊόντα και μυρωδικά, έχει φτιάξει ένα μενού, που αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δίνει δείγματα μεστής νοστιμιάς. Την πρώτη ευχάριστη έκπληξη προσφέρει η σαλάτα με ντοματίνια, δυόσμο και παξιμάδια χαρουπιού που στεφανώνει τυρί τσαλαφούτι πασπαλισμένο με πούδρα ελιάς (€12,50). Ακολουθεί ένα εξαιρετικά σοταρισμένο λαβράκι με τραγανή πέτσα πάνω σε ρεβιθάδα, με ψιλοκομμένο chorizo και δεντρολίβανο (€26), δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ θάλασσας και γης που η βαθιά νοστιμιά του σε συνεπαίρνει. Τα αρώματα από την κρέμα φασκόμηλου που συνοδεύει τα φρέσκα ραβιόλια με ανθότυρο και λεπτοκομμένες φέτες τραγανό προσούτο συνθέτουν ένα υποβλητικό φόντο στο ισορροπημένο πιάτο. Με πρωταγωνιστές τις πρώτες ύλες και τη φαντασία της σεφ, το πιάτο με κοτόπουλο νανάκι, που συνοδεύεται από ωραιότατο κους-κους από βουβαλίσιο γάλα, άγρια μανιτάρια, γραβιέρα Κυνουρίας και θυμάρι, είναι συναρπαστικό (€19). Τσουγκρίζουμε τα ποτήρια με κρασί από την ποικιλία του αττικού αμπελώνα Σαββατιανό του Παπαγιαννάκου και χαιρόμαστε τις γευστικές συγκινήσεις που προσφέρει το φαγητό. Είναι από τις απολαύσεις που μπορείς να κρατήσεις μόνο στη μνήμη σου. Η κρύα σούπα από φρέσκες φράουλες με ευωδιαστή λουίζα, σορμπέ lime και σιρόπι δυόσμου (€7,50) γλυκαίνει τη συνέχεια της νύχτας. Το εστιατόριο «The Zillers» είναι προορισμός για όλες τις ώρες της ημέρας.

The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Αισθάνεσαι ότι μπορείς να απλώσεις το χέρι σου και να χτυπήσεις την καμπάνα της Μητρόπολης. Η Ακρόπολη σε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τα Αναφιώτικα πιο κάτω αναλαμβάνουν να σου κρατήσουν συντροφιά σε όλη τη διάρκεια του γεύματός σου... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
The Zillers, στην πλατεία Μητροπόλεως Facebook Twitter
Κυρίαρχο στοιχείο είναι οι τοίχοι, «ντυμένοι» με 2.000 αληθινά φυτά που καλύπτουν 40 τ.μ. και συνδυάζονται με πράσινο μάρμαρο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

☛ The Zillers, Μητροπόλεως 54, κέντρο, 210 3222277

 

Το άρθρο είναι από την έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM