Πώς βλέπει την Ελλάδα ένας Ρώσος δημοσιογράφος που "τα έζησε όλα"

Πώς βλέπει την Ελλάδα ένας Ρώσος δημοσιογράφος που "τα έζησε όλα" Facebook Twitter
2

Έναν ύμνο για την Ελλάδα γράφει ο Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκασιούκ, ανταποκριτής της εφημερίδας  «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» στην χώρα μας. Ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτος της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Το κείμενο του:

Η εργασία των ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσα διότι σε αυτή τη χώρα είναι αδύνατο να μαντέψει κανείς τι θα γράψει αύριο για τους αναγνώστες του. Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα την άνοιξη του 2014, αντιλαμβανόμουν φυσικά ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα σημαντικών αλλαγών. Αλλά το γεγονός ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είχα να καλύψω δύο πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, το ιστορικό, για το σύνολο της Ευρώπης, δημοψήφισμα του «όχι», τα δραματικά γεγονότα με τον κίνδυνο του Grexit να πλησιάζει πολύ κοντά για να απομακρυνθεί τελικά, αλλά και να επισκεφθώ το νησί της Λέσβου και να γίνω μάρτυρας της προσφυγικής κρίσης, αυτό δύσκολα θα μπορούσα να το φανταστώ.

Με όλα αυτά, το έργο ενός Ρώσου ανταποκριτή δεν περιορίζεται μόνο στο να αναφέρεται στην ταραχώδη πολιτική ζωή και τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και στο να προσπαθεί να φέρει τους Ρώσους πιο κοντά σε αυτήν την υπέροχη χώρα.

Από μια άποψη, αυτό δεν είναι εύκολο, διότι η Ελλάδα είναι αγαπητή στη Ρωσία και τη γνωρίζουν πολύ καλά. Άλλωστε, πολλά εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος της ιστορίας της χώρας μας συνδέεται στενά με την Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο η κοινή θρησκεία, οι αξίες και ο πολιτισμός, οι ιστορικές προσωπικότητες και ο κοινός αγώνας ενάντια στους εχθρούς, αλλά και η ίδια η νοοτροπία. Δεν είναι τυχαίο ότι Ρώσοι και Έλληνες καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο καλύτερα από πολλούς άλλους λαούς.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος και πληθυσμό - συγκρίσιμο με τον πληθυσμό αυτής και μόνης της Μόσχας -, παρουσιάζει μία τέτοια ποικιλομορφία και μοναδικότητα, ώστε υπάρχει πάντα μια γωνία της χώρας αυτής που να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στους Ρώσους.

Πάρτε, για παράδειγμα, το όρος Πήλιο, τη θερινή κατοικία των θεών των αρχαίων ελλήνων, όπως ονομάζουν στην Ελλάδα αυτό το μοναδικό μέρος. Επισκέφθηκα πρόσφατα το Πήλιο και γοητεύθηκα από αυτό το μέρος με τα ευχάριστα χωριουδάκια και τις όμορφες παραλίες. Ή την απομακρυσμένη από τους «πολυδιαφημισμένους» τουριστικούς προορισμούς χερσόνησο της Μάνης, με την εκπληκτική θέα και τα μαγευτικά τοπία. Λίγοι στην Ρωσία γνωρίζουν ότι η Ελλάδα στη διάρκεια του χειμώνα είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για σκι, και ότι οι πλαγιές των βουνών στον Παρνασσό, τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των αυστριακών Άλπεων ή του ελβετικού Νταβός.

Και τα άρθρα,  αλλά και τα φωτογραφικά ρεπορτάζ από αυτά τα μέρη θα είναι πάντα ενδιαφέροντα ακόμα και για τους πιο αδιάφορους έναντι της Ελλάδας Ρώσους αναγνώστες.

Φυσικά, η επιλογή για τους Ρώσους τουρίστες του προορισμού τους για διακοπές στην Ελλάδα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση: από τη βόρεια Ελλάδα, με τα όμορφα θέρετρα της Χαλκιδικής, έως την Πελοπόννησο, όπου κυριολεκτικά κάθε γωνιά είναι διαποτισμένη από τους θρύλους των μυθικών άθλων του Ηρακλή. Τελείως διαφορετική περίπτωση είναι η κεντρική Ελλάδα με τα συναρπαστικά Μετέωρα.

Παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες, οι Ρώσοι τουρίστες φέτος σίγουρα θα ταξιδέψουν στα πολυδιαφημισμένα νησιά του Αιγαίου: στην Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο. Θα επισκεφθούν τα καταπράσινα Ιόνια Νησιά: την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Ιθάκη και την Κέρκυρα. Και δεν θα παραλείψουν να πάνε στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, την οποία για να τη γνωρίσει κανείς χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Πολλά από αυτά τα μέρη τα έχω επισκεφθεί, ενώ σε άλλα σχεδιάζω να πάω, ώστε να θυμάμαι την Ελλάδα για πάντα γι’ αυτό που είναι - μια ποικιλόμορφη και ανεπανάληπτη ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά τί είναι αυτό που με ελκύει περισσότερο στην Ελλάδα;

Η ζεστή πεντακάθαρη θάλασσα, ο λαμπερός ήλιος και η μαγική ομορφιά της φύσης; Ναι. Η θαυμάσια ελληνική κουζίνα; Φυσικά. Το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας, το γεμάτο ζωντάνια κέντρο της Αθήνας, οι Δελφοί, η Επίδαυρος, η Κόρινθος, η Αρχαία Ολυμπία και πολλά άλλα μέρη; Μπορείτε να είστε σίγουροι γι’ αυτό!

Αλλά, χωρίς αμφιβολία, ο κύριος πλούτος της Ελλάδας είναι οι θαυμάσιοι, ευγενικοί, δημιουργικοί και ευαίσθητοι άνθρωποι. Έχοντας ζήσει στην Αθήνα εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι πώς οι καθημερινοί Έλληνες μοιάζουν τόσο πολύ με τους Ρώσους.

Τα ίδια αστεία, απίστευτα παρόμοια ανέκδοτα, η ίδια αίσθηση του χιούμορ...

Είμαι σίγουρος ότι στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτος της Ρωσίας και της Ελλάδας, με τις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2016 στις χώρες μας, τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Ρώσων και των Ελλήνων θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας ακόμη ισχυρότερες. Κι εγώ θα γράφω στα άρθρα μου γι’ αυτό!

Αλεξάντερ Γκασιούκ

Ανταποκριτής της «Ροσσίσκαγια Γκαζέτα» στην Ελλάδα

Πηγή: http://elru2016.gr/

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ξέχασε να αναφέρει ο δημοσιογράφος την κοινή ομοφοβία των δύο χωρών (αν και πραγματικά θέλω να πιστεύω οτι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι σε τόσο τραγικό επίπεδο όπως στη Ρωσία).