Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής.
0


Το Athens Fine Drinking by World Class είναι η πρώτη γιορτή για την κουλτούρα του fine drinking. Με αυτή την αφορμή το Παλαιό Χρηματιστήριο μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο pop up bar και γίνεται το απόλυτο σημείο αναφοράς της πόλης, φιλοξενώντας έξι pop up bars που σερβίρουν εξαιρετικά ποτά και μοναδικές δημιουργίες από κορυφαίους bartenders, ενώ κάθε βράδυ γίνονται παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, events, πρωτότυπα serves και mentorings που θα έχουν σχέση με τη μύηση του κοινού στην κουλτούρα και στη φιλοσοφία του fine drinking. Επίσης, στη μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν και 23 κορυφαία μπαρ του κέντρου της Αθήνας, τα οποία για το διάστημα αυτό σερβίρουν μοναδικά κοκτέιλ με βάση κορυφαία spirits. Ο κ. Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas, η οποία είναι η μία εκ των δύο συνδιοργανωτών του Athens Fine Drinking (ο άλλος είναι ο ΟΠΑΝΔΑ), μας λύνει όλες τις απορίες.

— Τι θα δούμε στο Παλαιό Χρηματιστήριο αυτές τις ημέρες;

Θα δούμε, και κυρίως θα απολαύσουμε, μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού. Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking. Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν.


— Ταυτόχρονα, θα γίνονται γευσιγνωσίες, mentorings και ειδικά σεμινάρια όπου ο καθένας θα μπορεί να μυηθεί στην τελετουργία του fine drinking.

Η διαδικασία αυτή απλώνεται σε όλο το κέντρο της πόλης, αφού 23 μπαρ έχουν δημιουργήσει ειδικά μενού με αυτήν τη φιλοσοφία.

— Αλήθεια, πώς επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.


Ο χώρος έχει έναν ιστορικό συμβολισμό, μια και ήταν για πολλές δεκαετίες το επίκεντρο της οικονομικής ζωής της πόλης. Όμως, επιλέχθηκε κυρίως γιατί εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στησίματος του όλου σκηνικού και είναι κοντά στα 23 μπαρ. Φεύγοντας από κει, μπορεί άνετα κάποιος να συνεχίσει τη βόλτα και τη διασκέδασή του.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Χάρης Ψαρούδας, δ/ντής των Reserve Brands της Diageo Hellas.

— Ποιοι συμμετέχουν και με ποια κριτήρια;

Είκοσι τρία μπαρ του κέντρου της Αθήνας λαμβάνουν μέρος στην πρώτη μεγάλη γιορτή του Athens Fine Drinking.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των μπαρ υπήρξε η γεωγραφική τους τοποθέτηση. Έπρεπε να βρίσκονται εντός μιας νοητής περιοχής από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι, ούτως ώστε να μπορέσουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ να περιηγηθούν την πόλη χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν. Φυσικά, για την τελική επιλογή εφαρμόστηκαν και ποιοτικά κριτήρια, όπως η δυνατότητα κάθε μπαρ να υποστηρίξει δημιουργικά σερβιρίσματα υπό το πρίσμα του Fine Drinking αλλά και η επιθυμία του ίδιου του μπαρ να συμμετέχει σε αυτόν το νέο θεσμό της πόλης.


Tα μπαρ που συμμετέχουν είναι τα: 7 Jokers, 42, 360°, Α ForAthens, Baba au Rum, Bank Job, Bar De Τhéâtre, Barreldier, Grand Bretagne (Alexander's Bar, Alexander's CigarLounge, Roof Garden Bar & Bar 8), Dizzy Mo, Drunk Sinatra, Faust, Odori, Rehab, six d.o.g.s, Tailor Made, The Trap, The Clumsies, Toy Café, Zonar's, Φουάρ.

— Πιστεύετε ότι η Αθήνα προσφέρει επιλογές fine drinking ανάλογες με αυτές που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να μυεί τον κόσμο στο καλό ποτό δεν προέκυψε από μια ξαφνική έμπνευση της στιγμής. Η Αθήνα ως πόλη σφύζει από ζωή και διαθέτει εξαιρετική κουλτούρα ποτού, καθώς και φροντισμένους και ψαγμένους χώρους, εφάμιλλους με αυτούς των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παρά την κρίση, το premium ποτό σε όλες του τις εκφάνσεις κυριαρχεί, τα αγνά υλικά μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, οι bartenders δημιουργούν εξαιρετικά κοκτέιλ, ενώ το κοινό ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρεται να γνωρίσει και να μυηθεί στην τελετουργία του καλού ποτού.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
To Παλαιό Χρηματιστήριο είναι ένα απαράμιλλης ομορφιάς κτίριο, ιδανικό για να στεγάσει το πρώτο φεστιβάλ Athens Fine Drinking.

— Τι είναι η φιλοσοφία fine drinking για σας;

Το fine drinking είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, που παραλληλίζεται με το fine dining. Βλέπουμε, λοιπόν, ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό, που ενδιαφέρονται για τις σωστές πρώτες ύλες και αποτελούν μέρος του παγκόσμιου food revolution να αρχίζουν να ενδιαφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο και για το ποτό τους. Το fine drinking προσπαθεί να χτίσει τις βάσεις μιας νέας κουλτούρας που αφορά την ενσυνείδητη κατανάλωση και την απόλαυση ενός καλού ποτού και μας βοηθάει να αναπτύξουμε την αντίληψή μας για ποιοτικές επιλογές και ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση.

— Δώστε μας επιγραμματικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Μια πληθώρα δραστηριοτήτων διαδραματίζεται στο Παλαιό Χρηματιστήριο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του World Class lounge και του World Class bar με mentorings, γευσιγνωσίες και ειδικά σεμινάρια όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν κοκτέιλ στο σπίτι, ενώ και τα συμμετέχοντα στον θεσμό μπαρ έρχονται να μας παρουσιάσουν τη φιλοσοφία τους και τις απόψεις τους γύρω από το fine drinking. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ενδιαφέροντα events διαδραματίζονται στους χώρους των 23 μπαρ της Αθήνας. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


Καλή σας απόλαυση, fine drinkers!

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
 

Μια γιορτή αφιερωμένη στην κουλτούρα του καλού ποτού Facebook Twitter
Έξι pop up bars θα είναι η βάση απ' την οποία θα περάσουν όλοι οι προσκεκλημένοι, όπου σερβίρονται εκλεκτά κοκτέιλ με βάση εξαιρετικά spirits, όπως το gin Tanqueray 10, το ρούμι Zacapa 23, η βότκα Ketel One, η τεκίλα Don Julio, αλλά και τα premium whiskies Johnnie Walker Gold Reserve και Cardhu.

Ιnfo:

Γενική είσοδος και για τις 4 ημέρες €10, ποσό που περιλαμβάνει 2 signature cocktails δικής σας επιλογής, τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε mentoring sessions και ποτά σε προνομιακή τιμή σε όλα τα συνεργαζόμενα μπαρ της Αθήνας. Ώρες λειτουργίας: Pop-Up@Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 10), 19:00-24:00. Μάθε περισσότερα: www.athensfinedrinking.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM