Δεν σκοπεύω να αθωώσω τον Μάικλ Τζάκσον για τα βιβλία με εικόνες αγοριών και κοριτσιών που είχαν βρεθεί το 2003 στο υπνοδωμάτιό του. Διαβάζοντας όμως τη λίστα με τα ευρήματα, μου έκανε κάτι εντύπωση.
Πάρα πολλά απ' τα «πορνογραφικά» (σύμφωνα με τα ΜΜΕ) υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν στην πραγματικότητα λευκώματα τέχνης. Θα περίμενε κανείς να έμπαινε στο ίντερνετ όμως αυτός, απ' ό,τι φαίνεται, την έβρισκε με Larry Clark, Tracy Emin και Gilbert & George. Θα μπορούσε να έχει πορνοπεριοδικά όμως την έβγαζε με παμπάλαιες συλλογές εικόνων, πχ. με την «Taormina» του Γερμανού φωτογράφου Wilhelm Von Gloeden με φωτογραφίες αγοριών από τα τέλη του 1800!
Η μάλλον εκλεπτυσμένη συλλογή του Τζάκσον κάνει τις φημολογούμενες πράξεις του με παιδιά ακόμα πιο ενοχλητικές και νοσηρές. (Λέγεται πως χρησιμοποιούσε τις φωτογραφίες για να δείξει στα παιδιά ότι και άλλα αγόρια και κορίτσια γδύνονταν, και να τα πείσει να κοιμηθούν μαζί του. Όμως τα βιβλία που είχε ούτε παιδική πορνογραφία είχαν ούτε ιδιαίτερα ύποπτα θεωρήθηκαν από όσους τα ερεύνησαν πιο προσεκτικά.)
Το "The Fourth Sex" που περιγράφεται (και φωτογραφίζεται) αναλυτικά στην έρευνα της αστυνομίας, θεωρήθηκε «παιδική πορνογραφία» όταν στην πραγματικότητα είναι ο κατάλογος της ομώνυμης έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2003 στο Fondazione Pitti της Ιταλίας.
Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο σχεδιαστής Raf Simons, παρουσιαζόταν διαφημίσεις, εντιτόριαλ μόδας, φωτογραφίες και έργα των γνωστότερων εικαστικών εκείνης της περιόδου που σχετίζονταν με την εφηβεία.
Το 99% των εικόνων δεν περιέχει ούτε υποψία γυμνού. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια προκλητική έκθεση, ούτε φυσικά ένας πορνογραφικός κατάλογος, όπως φαίνεται απ' τις εικόνες που υπάρχουν και στο Flickr.
Εικόνες απ' το βιβλίο:
Το βιβλίο φιλοξενεί κείμενα των: Pier Paolo Pasolini, James Ballard, Vladimir Nabokov, Bret Easton Ellis, Philip Larkin, Marilyn Manson, Douglas Coupland, Camille Paglia κ.α. Έργα τέχνης: Vanessa Beecroft, Mike Kelley, Andreas Gursky, Larry Clark, Gillian Wearing, Jake &Dinos Chapman, Wolfgang Tillmans, Takashi Murakami, Paul McCarthy, Tracey Emin, Noble & Webster, Jeff Wall, Richard Prince, Gilbert&George, Gavin Turk κ.α. Και, τέλος, διαφημίσεις με ρούχα των: Paco Rabanne, Pierre Cardin, Dolce & Gabbana, Comme des Garçons, Helmut Lang, Diesel, Benetton, Fiorucci, Gucci, Emporio Armani, φωτογραφημένες μεταξύ των άλλων από τους Jürgen Teller, Τerry Richardson, Steven Klein και Bruce Weber.
Σήμερα το βιβλίο αυτό είναι πανάκριβο. Στο Amazon το βρίσκεις μεταχειρισμένο σε τιμές που ξεκινούν απ' τα 155 ευρώ, αν όμως θες να αγοράσεις ένα καινούργιο αντίτυπο θα πρέπει να πληρώσεις από 380 ως 515 ευρώ!
Ενδιαφέρον είναι πως ο κατάλογος της έκθεσης κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2003 και βρέθηκε στο σπίτι του Τζάκσον τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς - έτρεξε να τον αποκτήσει δηλαδή με το που κυκλοφόρησε. Είμαι σίγουρος πως κανένας απ' τους εμπλεκόμενους στην έκθεση και τον κατάλογο δε θα φανταζόταν ποτέ τότε πως στην άλλη άκρη του κόσμου, στο ράντσο Neverland, ο Μάικλ Τζάκσον ξεφύλλιζε τη δουλειά τους - με οποιοδήποτε σκοπό. Ούτε πως 13 χρόνια, μετά το εικαστικό τους πρότζεκτ θα κρεμόταν στα διαδικτυακά μανταλάκια διαπόμπευσης ως «το παιδικό πορνό του Βασιλιά της Ποπ»...