Οι έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου φιλοξενούν λιγότερο από το 9% του συνόλου προσφύγων

Οι έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου φιλοξενούν λιγότερο από το 9% του συνόλου προσφύγων Facebook Twitter
1

Οι έξι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, που για λογαριασμό τους "τρέχει" σχεδόν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας, φιλοξενούν λιγότερο από το 9% του συνόλου των προσφύγων, με τις φτωχότερες χώρες να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, αναφέρει η Oxfam σε έκθεση που μεταδίδει ο Guardian.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο -στις οποίες αντιστοιχεί το 56.6% του παγκοσμίου ΑΕΠ- φιλοξενούν στα εδάφη τους μόλις 2.1 εκατομμύρια πρόσφυγες, ήτοι ένα ποσοστό της τάξης του 8,9% από το παγκόσμιο σύνολο. Από αυτούς, περίπου το 1/3 βρίσκονται στη Γερμανία (736.740) και οι 1.4 εκατομμύρια πρόσφυγες που απομένουν είναι σκορπισμένοι στις υπόλοιπες πέντε χώρες. Η Μεγάλη Βρετανία φιλοξενεί 168.937 πρόσφυγες, αριθμό που ο Mark Goldring, chief executive της Oxfam GB, χαρακτηρίζει "ντροπιαστικό". 

Στον αντίποδα, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες του πλανήτη -σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι- ζουν σε Ιορδανία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Λίβανο και Νότια Αφρική, παρόλο που αυτά τα μέρη "παράγουν" λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες και να κάνουν πιο πολλά για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες που παρέχουν στέγη και άσυλο στην πλειονότητα των προσφύγων. "Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας κι όμως οι πιο άπορες χώρες και οι φτωχότεροι άνθρωποι έχουν μείνει να επωμίζονται την ευθύνη" σημειώνει ο Mark Goldring. "Είναι μια σύνθετη κρίση που χρειάζεται συντονισμένη, παγκόσμια ανταπόκριση με τις πλουσιότερες χώρες να κάνουν το μερίδιό τους καλωσορίζοντας περισσότερους πρόσφυγες και κάνοντας περισσότερα για να τους βοηθήσουν και να τους προστατεύσουν όπου κι αν βρίσκονται" τονίζει ο ίδιος.

 

Το 2015 πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της βίας, του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση Global Trends 2015 των Ηνωμένων Εθνών, που παραθέτει τα σχετικά στοιχεία, αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Οι περισσότεροι από αυτούς (40.8 εκατομμύρια) έχουν εκτοπιστεί μέσα στην ίδια τους την χώρα, με 21.3 εκατομμύρια να έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες και 3.2 εκατομμύρια να αιτούνται άσυλο σε βιομηχανοποιημένες χώρες. Η πολεμικές συρράξεις στη Συρία έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε όλο αυτό, όπως επίσης και οι μάχες σε Μπουρουντί, Κεντρική Αφρική, Ιράκ, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη. 

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα από την Συρία στην Ιορδανία και την Τουρκία, που φιλοξενούν και τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο: 2.8 εκατομμύρια στην Ιορδανία και 2.75 εκατομμύρια στην Τουρκία. 

Η έκθεση της Oxfam επισημαίνει πως ορισμένες πλούσιες χώρες το κάνουν μάλιστα ακόμη πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να φτάσουν εκεί αντί να τους διευκολύνουν, παραθέτοντας την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας στο προσφυγικό σαν απόδειξη. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Υπάρχει και κάτι που ονομάζεται "εγγύτητα". Ο πρόσφυγας από τη Συρία δηλαδή είναι πιο λογικό να βρεθεί στην Ιαπωνία απ' ότι στην Αίγυπτο μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος; Εκτός αν στην Oxfam μιλάνε για μόνιμη εγκατάσταση, οπότε θα πρέπει πλέον να θεωρούνται απλοί οικονομικοί μετανάστες.