Δεν συμφωνούν όλοι με τη δήλωση του Τζέρεμι Άιρονς υπέρ της Ελλάδας

Δεν συμφωνούν όλοι με τη δήλωση του Τζέρεμι Άιρονς υπέρ της Ελλάδας Facebook Twitter
10
Δεν συμφωνούν όλοι με τη δήλωση του Τζέρεμι Άιρονς υπέρ της Ελλάδας Facebook Twitter

Καταρχάς, παρ' ό,τι βρήκα πολύ ευγενικές τις δηλώσεις του Άιρονς -και ξεπερνώντας το γεγονός ότι έγιναν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διαφημιστικής περιοδείας του- μου έκαναν λίγο εντύπωση. 

«Μην κρίνετε την Ελλάδα από την πράξη ενός ηλίθιου εξτρεμιστή», είπε.

Γιατί, αναρωτήθηκα. Μ' όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, και την κατακραυγή (επιτέλους!) εναντίον της Χρυσής Αυγής, αυτός αυτό κατάλαβε; Ότι όλοι κρίνουν την Ελλάδα απ' τις πράξεις του Ρουπακιά; Ποιοι είναι αυτοί οι όλοι; Ποιος μας ταύτισε με τον δράστη; Ποιοι ξένοι πιστέυουν ότι το 100% (ή έστω το 90%) των Ελλήνων είναι ηλίθιοι εξτρεμιστές και χρειαζόμαστε κάποιον σπουδαίο καλλιτέχνη να διευκρινήσει ότι δεν είμαστε όλοι τέτοιοι;

Επίσης όμως, να πω κι αυτό: Τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα, ούτε άσπρα. 

Ούτε συμφωνώ με το "Όλοι οι Έλληνες είναι φασίστες" (την πλήρη ενοχοποίηση της χώρας με αφορμή την πράξη του 'ηλίθιου εξτρεμιστή') ούτε όμως και με την πλήρη αθώωση που μας προσφέρει ο ευγενέστατος Άιρονς. 

Δυστυχώς ένα μέρος του πληθυσμού ψήφισε και θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή, ενώ -τουλάχιστον μέχρι τώρα- η Κυβέρνηση δεν έκανε για να μας προστατέψει απ' αυτήν. Μέρος της Ελλάδας έχει στραφεί προς την ακροδεξιά και δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε κάτω απ' το χαλί όπως κάνει ο Άιρονς, ούτε βέβαια απ' την άλλη να στιγματίσουμε τη χώρα ως χώρα φασιστών.

 

Ενδιαφέρον πάντως είχαν και μερικά σχόλια κάτω απ' την ανάρτηση των δηλώσεων του ηθοποιού, εδώ στο LIFO.GR

 

Στο «Μην κρίνετε την Ελλάδα από την πράξη ενός ηλίθιου εξτρεμιστή» του Άιρονς, ο oulmo87 απάντησε: "Όντως ας την κρίνουμε καλύτερα από την απραξία των υπολοίπων."

 

 

Και ο The Knights Who Say Ni! σχολίασε: 

«Μην κρίνετε την Ελλάδα από την πράξη ΕΝΟΣ ηλίθιου εξτρεμιστή» [emphasis added]
---
Ενός;(!)


Mα που ζει... oh wait

 

 

Και συνέχισε: 

Και για να μιλήσουμε σοβαρα τώρα.
Αυτή η δήλωση αναπαράγεται επειδή τη θεωρείτε εύστοχη; Ή επειδή αποενοχοποιεί το αυτάρεσκο συλλογικό μας "εγώ" και πάλι; 

Αντίθετα και πριν τον Τζέρεμι Άιρονς, μερικοί άλλοι επιχείρησαν όντως να μας κρίνουν. Όχι μόνο δεν τους αγνοήσαμε επιδεικτικά, αλλά τους αντιμετωπίσαμε με καχυποψία, με εχθρότητα. Τα "νέα που μας έφερναν" άλλωστε, δεν "ακούγονταν ευχάριστα στ' αυτιά μας":

- Μας έκρινε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ στην Αθήνα. Αγνοήθηκε από κοινωνία, πολιτεία, ΜΜΕ.
http://www.unhcr.gr/1againstracism/
http://www.unhcr.gr/nea/artikel/fd3a149885a2d76a5b6d9c8f3abaf320/diktyo-katagrafis-p-1.html?L=idkrpvaekuw

- Μας έκρινε καταδικάζοντάς μας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (MSS vs Belgium & Greece, 2011) για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση πρόσφυγα αιτούντους ασύλου. Δεν ίδρωσε κανένα αυτί. http://vimeo.com/52562757

- Μας έκρινε η Human Rights Watch (2012) με συγκεκριμένες καταγγελίες θυμάτων για μαυροφορεμένες ομάδες κρούσης που δρουν στην Αθήνα τα βράδια και μαχαιρώνουν. Αγνοήθηκαν και αυτοί. http://www.hrw.org/node/108746
http://www.youtube.com/watch?v=Vuy_wiiZLs0

- Μας έκρινε η Διεθνής Αμνηστεία και πλέον κοσμούμε τις εκθέσεις της σαν μια χώρα που παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγνοήθηκε πανηγυρικά (μολονότι όταν καταγγέλει την Τουρκία, με χαρά επικαλούμαστε τις καταγγελίες της)
http://www.eklogika.gr/news/14734
http://amnesty.org/en/news/greece-must-bring-end-unacceptable-racist-attacks-2012-08-15

- Μας έκρινε ο πρηγούμενος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) το 2012 Τόμας Χάμαρμπεργκ. Πως υποδεχτήκαμε την κριτική του; Διαβάστε τα σχόλια των αναγνωστών(τρολλ;) στο Βήμα. Μομίζω απηχούν και την άποψη πολλών ΜΜΕ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=450963

- Μας έκρινε και ο τωρινός Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς το 2013. Και πάλι κλείσαμε τα αυτιά. "Ανθέλληνας" κι αυτός.
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5012168/sobara-kroysmata-ratsismoy-apo-th-xrysh-aygh-diapistwnei-o-epitropos-gia-ta-anthrwpina-dikaiwmata/

Τελικά, έπρεπε να γίνει δολοφονία Έλληνα (ακόμα και στο φόνο έχουμε επιλεκτικές ευαισθησίες) και μάλιστα αναίτια, ενός ακομμάτιστου (λες και παίζει ρόλο) ανθρώπου, για να ξεσηκωθεί το σύμπαν και να αρχίσουν να πέφτουν από τα -γαλανόλευκα- συνεφάκια τους νοικοκυραίοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. 

Είναι τρομακτικό το πόσο εύκολα στο μεταξύ είχαμε αποδεχτεί και ανεχτεί την ύπαρξη και την δράση ομάδων τραμπούκων με δρουν συλλογικά με οργάνωση, συννενόηση και τακτικές παραστρατιωτικών ομάδων εφόδου. 

Αμφιβάλλει κανείς ότι αν δεν κατέληγε σε φονικό η καταδρομική αυτή ενέργεια, η είδηση θα περνούσε στα ψιλά; 

Ε όχι, λοιπόν. Ορισμένοι, εδώ και χρόνια, ζούμε, διαβάζουμε, κρίνουμε. Και κρίνουμε από ΠΟΛΛΕΣ πράξεις. ΠΟΛΛΩΝ. Όχι "ενός". 
Και δυστυχώς αυτοί που κρίναμε τα κακώς κείμενα όλα αυτά τα χρόνια, μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε "λίγοι".

 

 

 

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
Τι είπε ρε παιδιά ο άνθρωπος τελικά??Μια γ.....η δήλωση έκανε και ξαφνιικά ΟΛΟΙ πήραν θέση (ο ένας αναλύει τις απόψεις του για τους gay,o άλλος ότι τι κάνει για να προμοτάρει την ταινία του και μπλα μπλα).Ούτε εκπρόσωπος του λευκού οίκου να ήτανε τόσο μένος.Ναι είπε κάτι το αυτονόητο.Αλλά ποιός σας είπε ότι ένα τεράστιο ποσοστό των "πολιτισμένων Ευρωπαίων"δεν μας βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι?Και ποιός είναι σίγουρος ότι η δήλωσή ενός ανθρώπου διεθνούς εμβέλειας δεν θα έχει μια στοιχειώδη επιρροή σε ανθρώπους που τον ακούν και τον θαυμάζουν?Βαρέθηκα πια σ'αυτή τη χώρα να δαιμονοποιούμε ή να εξιδανικεύουμε ανθρώπους και καταστάσεις ανάλογα με τα δικά μας ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.Βλέπουμε το δέντρο και ποτέ το δάσος και αυτό είναι τόσο περιοριστικό για την οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να έχουμε.Αρη σε διαβάζω κάθε μέρα και γουστάρω την ευρύτητα και την αμεσότητα της σκέψης σου.Εδω όμως λυπάμαι μ΄έχεις απογοτεύσει.
Μην αρχίζουμε συζητήσεις από μια απλά ευγενική δήλωση. Δηλαδή τι θέλατε να πει;Για τους υποστηρικτές της ΧΑ, είναι καθαρά η λογική της ισχύος. Αδύναμοι χαρακτήρες σαγηνεύονται από την ισχύ και την ακολουθούν τυφλά νομίζοντας ότι έχουν κάτι να κερδίσουν βρισκόμενοι κοντά στον ισχυρό. Ψυχιατρικό είναι το θέμα όχι ιδεολογικό. Μόλις το κράτος διαλύσει τους νεοναζί όλοι αυτοί θα κατευθυνθούν κάπου αλλο, ίσως πίσω στα μαντριά τους.
Εγώ μας έκρινα αθροίζοντας τα ποσοστά 5 κομμάτων στις τελευταίες εκλογές.Εκτός από εκλογές ήταν και η πιο μαζική έρευνα για το επίπεδο της παιδείας στην Ελλάδα.
Φαντάζομαι κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούμε να κρίνουμε τους Νορβηγούς από τον Μπρέιβικ και από τη σοβαρή ακροδεξιά που βρίσκεται στη βουλή τους και θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση τους.
ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ο ηθοποιός δεν έχει δίκιο... Πρέπει λοιπόν να στιγματιζόμαστε από την πράξη ενός κρετίνου; ΣΥΓΓΝΩΜΗ που εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ ... και για να μην ξεχνιόμαστε τι ακριβώς θα έγραφαν οι FT αν συνέβαινε αυτό που συνέβη πριν από μερικούς μήνες στους δρόμους του Λονδίνου εις βάρος ενός στρατιώτη;
Συμφωνώ με τον "The Nights Who Say Ni!" και τα στοιχεία του που κατατέθηκαν ήταν πολύ διαφωτιστικά, ήξερα ήδη περίπου τα μισά. ΑΛΛΆ όταν μπήκε η ΧΑ στο κοινοβούλιο υπήρξε αντίδραση και κατακραυγή από τον κόσμο, τόσο οργανωμένη όσο και προσωπική, άλλο το ότι δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα και η ίδια η Κυβέρνηση συκοφαντικά δεν έδωσε καμία σημασία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη. Και μόνο το γεγονός ότι με εξαίρεσεη την Κυβέρνηση ΚΑΝΕΙΣ δεν δεχόταν να κάνει διάλογο με το συγκεκριμένο κόμμα υποδηλώνει μία έντονη στάση. Σε ο,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΧΑ ΝΑΙ πρέπει εσωτερικά να κάνουμε αυτοκριτική, σε ο,τι αφορά την εικόνα μας στην κοινή γνώμη του εξωτερικού όμως που διαρκώς ρίχνεται σε όλα τα επίπεδα...από το "είμαστε τεμπέλιδες" μέχρι το τωρινό "είμαστε ναζιστές" τα εν οίκω μη εν δήμο.
Ενταξει ρε παιδια ομως να μην ξεχναμε και το σκοπο : Ο Αιρονς ηρθε στην Ελλαδα ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΙ την ταινια του, εν μεσω αυτης της ειδησης-βομβας που εσκασε αυτες τις μερες με τη δολοφονιαα του Φυσσα. Λογικο λοιπον να σχολιασει την επικαιροτητα και φυσικα πηρε το μερος της Ελλαδας και φυσικα ο στοχος του ηταν να ειναι συμπαθης και φιλικος προς τους Ελληνες (που στη συνεχεια θα υποστηριξουν την ταινια του). Αλλωστε οι ανθρωποι αυτοι και οι μανατζερ τους που παιζουν τις επικοινωνιακες σχεσεις στα δαχτυλα φυσικα και γνωριζαν ποση απηχηση θα ειχαν οι δηλωσεις του, αρα μαθαινει και η κουτση μαρια πια οτι ο "ευγενικος" κυριος Αιρονς που αγαπαει την Ελλαδα εβγαλε καινουρια ταινια.. Αυτη η μικρη παρατηρηση μια που ριχνουμε και μια δευτερη ματια στην δηλωση του.Κατα τ αλλα ειμαι πια τοσο συνηθισμενη ν ακουω μονο κακες ειδησεις και κριτικες για την Ελλαδα τα τελευταια χρονια και νιωθω τοση ταπεινωση για τη χωρα μου καθημερινα, που η δηλωση αυτη μ εκανε ν απορησω και να νιωσω ενα μικρο φτερουγισμα χαρας!! Γι αυτο και μονο το συναισθημα τον ευχαριστω!
τα μιντια του εξωτερικου μας παρουσιαζουν σαν βανδαλους, απολιτιστους εξτρεμιστες αλλοι του ενος, αλλοι του αλλου ακρου και για κερασακι πιπιλιζουν την πιασαρικη καραμελιτσα οτι η Δημοκρατια πεθανε εκει που γεννηθηκε.. θες κατι αλλο για να δεις πως πραγματι μας κρινουν απο την πραξη ενος αποβρασματος; και μας κρινουν ετσι γιατι αυτο "περναει" προς τα εξω.. αυτη η ειδηση αναπαραγεται, οτι στην ελλαδα της κρισης οι ελληνες εξαχρειωθηκαν