Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πώς όμως;

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πώς όμως; Facebook Twitter
0

Έχετε πει πως η κατανόηση της εμπιστοσύνης, του συντονισμού και της συνεργασίας θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πώς;

Η εμπιστοσυνη και η συνεργασια ειναι βασικες πλευρες της ανθρωπινης συμπεριφορας, απαραιτητες για καθε ειδους συλλογικης δραστηριοτητας. Κι οταν λεω συνεργασια εννοω οποιαδηποτε μορφη ανθρωπινης δραστηριοτητας που περιλαμβανει καποιο ειδος συντονισμου μεταξυ δυο η περισσοτερων ανθρωπων, με σκοπο το κοινο οφελος. Συνεργαζομαστε σχεδον παντου, απο τις σχεσεις αγαπης και τις φιλιες μας, μεχρι τη γραμμη παραγωγης και τη χαραξη πολιτικης.

Μπορουμε να κατανοησουμε την εμπιστοσυνη σαν ενα ειδος κοινωνικης νοημοσυνης που μας βοηθαει να αξιολογησουμε το μεγεθος του ρισκου που παιρνουμε στην καθημερινοτητα μας οταν συνναλασσομαστε με αλλους ανθρωπους. Το γεγονος οτι η εμπιστοσυνη και η συνεργασια εμπεριεχουν ρισκο ειναι κατι που μπορουμε να το κατανοησουμε απο την καθημερινοτητα μας.


Η εμπιστοσυνη ειναι ο δρομος προς την καλη συνεργασια. Εμεις οι ανθρωποι συνεργαζομαστε πολυ και συνεχως και το κανουμε αυτο γιατι ειμαστε κοινωνικα εξαρτωμενοι. Την ιδια στιγμη ομως ειμαστε και εγωιστικα οντα, που ενδιαφερομαστε μονο για το προσωπικο μας οφελος.

Η ελλειψη εμπιστοσυνης και συνεργασιας οδηγει σε κρισεις, διαφθορα, χαμηλη παραγωγη και γενικοτερα σε δυστυχισμενους ανθρωπους.

Κατανοωντας λοιπον το πως θα μπορουσαμε να κανουμε τους αλλους να μας εμπιστευτουν περισσοτερο, σε πνευμα αμοιβαιοτητας, να ξεπερασουμε την ιδιοτελεια και να συνεργαζομαστε καλυτερα και περισσοτερο, θα εχουμε καλυτερα αποτελεσματα και θα ειμαστε πιο ευτυχισμενοι.

Πιστεύετε ότι σε περιόδους κρίσης ευνοείται η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, ή το αντίθετο;

Συνηθως οι περιοδοι κρισης χαρακτηριζονται απο ελλειψη πορων. Αυτο φυσιολογικα φερνει μεγαλυτερη ανταγωνιστικοτητα για προσβαση σε αυτους τους πορους. Θα μπορουσαμε λοιπον να υποθεσουμε οτι η κριση δεν ευνοει τη συνεργασια. Την ιδια στιγμη ομως οι ανθρωποι συνεργαζομενοι θα μπορουσαν να αυξησουν την παραγωγικοτητα και επομενως τους πορους. Η ερευνα εχει δειξει οτι αυτοι που ειναι συνεργατικοι σε περιοδους των παχεων αγελαδων συνεχιζουν να ειναι συνεργατικοι και λιγοτερο ανταγωνιστικοι και σε περιοδους κρισης. Μια πολυ καλη ερωτηση για να σχεδιασουμε ενα πειραμα και να βρουμε απαντησεις.

Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα; Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει;

Φυσικα και υπαρχει ελπιδα. Οπως ειπα και πριν, η εμπιστοσυνη ειναι ενα επικινδυνο εγχείρημα, αλλα αξιζει να το προσπαθησουμε και μεσω αυτου να κατακτησουμε καλη συνεργασια. Νομιζω οτι πρεπει να αρχισουμε να μιλαμε περισσοτερο μεταξυ μας σαν κοινωνια για αυτα που μας ενωνουν. Να θεσουμε ξεκαθαρους στοχους.

Μελετώντας, ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που νιώθετε πως ανακαλύψατε ή μάθατε;

Εμαθα πολλα για τον τροπο με τον οποιο σκεφτομαστε. Για το οτι εμεις οι ανθρωποι δεν ειμαστε τοσο λογικοι οσο πιστευουμε οτι ειμαστε και οτι υπαρχουν πολυπλοκοι ψυχολογικοι και φυσιολογικοι μηχανισμοι που μπορουν να εξηγησουν τη συμπεριφορα μας.

Αν κατανοησουμε τον τροπο με τον οποιο σκεφτομαστε, τον τροπο με τον οποιο παιρνουμε αποφασεις, ακομη κι αν αυτος ο τροπος δεν ειναι ο "σωστος", θα ειμαστε σε καλο δρομο.

Η ερευνα ειναι ενα πολυ ωραιο ταξιδι ανακαλυψης. Πολλες φορες δε σηκωνομαι απο το γραφειο μου αν δε νιωσω οτι κατι καινουριο εχω μαθει η εχω βρει κατι καινουριο.

Εκτός από την ακαδημαϊκή σας εργασία, συνεργάζεστε με τρία ερευνητικά κέντρα: το Center for Advanced Hindsight (Social Science Research Institute), το Interacting Minds Center (Department for Culture and Society) και το Interdisciplinary Center for Organizational Architecture (School of Business and Social Sciences). Μοιάζουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που κάνετε. Μπορείτε να μας τα εξηγήσετε;


Το Center for Advanced Hindsight ειναι στο πανεπιστημιο του Duke, που βρισκεται στο Durham, στις ΗΠΑ. Ο Dan Ariely ειναι ο director του κεντρου. To κεντρο ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα κεντρα ψυχολογιας στον κοσμο και ειδικευεται στο Behavioral Economics, εναν κλαδο της επιστημης που μελετα τις επιδρασεις κοινωνικων, γνωσιακων και συναισθηματικων παραγοντων στον τροπο με τον οποιο σκεφτομαστε, συμπεριφερομαστε και περνουμε αποφασεις, τοσο σαν ατομα οσο και σαν κοινωνικοι οργανισμοι. Το site οπου μπορειτε να βρειτε περισσοτερα ειναι το: http://advanced-hindsight.com

Το Interacting Minds Center βρισκεται στο Aarhus της Δανιας. Ο Andreas Roepstorff ειναι ο director του κεντρου. Εκει μελεταμε τους τροπους με τους οποιους εμεισ οι ανθρωποι αλληλεπιδρουμε. Το site οπου μπορειτε να βρειτε περισσοτερα ειναι το: http://interactingminds.au.dk

Τελος, στο Interdisciplinary Center for Organizational Architecture, επισης στο Aarhus, με director τον Børge Obel, κανουμε ερευνα για το πως μπορουμε να αναλυσουμε, να σχεδιασουμε και να επανασχεδιασουμε ιδιωτικους και δημοσιους οργανισμους και επιχειρησεις και να βελτιωσουμε τις επιδοσεις τους. Το site οπου μπορειτε να βρειτε περισσοτερα ειναι το: http://icoa.au.dk

Έχετε σκεφτεί πάνω κάτω για τι πράγμα θα μιλήσετε στο TEDx Academy Αθηνών;

 

Θα μιλησω για την εμπιστοσυνη και τη συνεργασια και για το πώς θα μπορουσαμε να βελτιωσουμε και τα δυο.

 

 

 

 

*Ο Πάνος Μητκίδης θα μιλήσει στο TEDx Academy, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για μποτιλιάρισμα στην Αράχωβα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «κόλλησαν» στα χιόνια

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τεχνικές βλάβες σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα, που ακινητοποιήθηκαν κατά την επιστροφή τους από το χιονοδρομικό κέντρο
LIFO NEWSROOM