Πέστο με φέτα

Πέστο με φέτα Facebook Twitter
2
Πέστο με φέτα Facebook Twitter

Το τελευταίο πράγμα που χώρεσα στο αυτοκινητάκι μου γυρνώντας από τις διακοπές ήταν η γλάστρα με τον αγιορείτικο βασιλικό (για να μη μείνει μόνος, παραπονεμένος και απότιστος στο νησί). Τον έβαλα μπροστά, στη θέση του συνοδηγού φρεσκοποτισμένο και καταπράσινο και στο ατέλειωτο ταξίδι της επιστροφής σκεφτόμουν πόσα βαζάκια πέστο θα έβγαζε…

Οι Ιταλοί κάνουν το πέστο με φύλλα βασιλικού, παρμεζάνα , σκόρδο , κουκουνάρι και ελαιόλαδο. Μπορείς άνετα να τα βάλεις όλα στο μούλτι, να βράσεις τα μακαρόνια και να φας ένα νόστιμο φαγητό σε δέκα λεπτά , προσθέτοντας πιπέρι κατά βούληση.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει on line μιά συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου με φέτα αντί για παρμεζάνα , φρέσκα φύλλα ρίγανης αντί για βασιλικό και αμύγδαλα αντί για κουκουνάρι.

Γυρνώντας στη πόλη , στα άδεια ντουλάπια, δεν βρίσκω ούτε αμύγδαλα, ούτε κουκουνάρι και φτιάχνω ένα πέστο φέτας μόνο με σκόρδο , ελαιόλαδο και πολλά φύλλα βασιλικού. Η φίλη Μάριον προτείνει, σαν Κεφαλοννίτισσα που είναι, φέτα Κεφαλλονιάς αλλά και η φέτα Τριπόλεως ταιριάζει πολύ σαν πιπεράτη που είναι. Αν λοιπόν έχεις μιά φέτα απαλή , όχι πολύ αλατισμένη ή πικάντικη, θα χρειαστεί να προσθέσεις πιπέρι και αλάτι στο μίγμα.

Το πέστο φέτας είναι μιά απλή υπόθεση, μιά φθινοπωρινή μακαρονάδα που κλείνει το μάτι σε όλες τις αταξίες που έκανες -ή δεν έκανες- το καλοκαίρι που πέρασε…

Ενα πακέτο πέννες, φιογκάκια ή λινγκουίνι

2 φλυτζάνια φέτα θρυματισμένη

2 χούφτες φύλλα πλατύφυλου ή αγιορείτικου βασιλικού πλυμένα και στεγνωμένα καλά (σε πετσέτα κουζίνας).

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο

αλάτι και πιπέρι

Βάζεις τα φύλλα βασιλικού με το σκόρδο στο μπλέντερ και τα χτυπάς για ένα περίπου λεπτό σε δυνατή ταχύτητα με το μισό λάδι μέχρι να γίνουν ένας όμορφος καταπράσινος πολτός.

Ρίχνεις τη μισή φέτα στο μίγμα και χτυπάς ελάχιστα ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα.

Βγάζεις το μίγμα από το μπλέντερ και προσθέτεις ανακατεύοντας την υπόλοιπη φέτα και το λάδι.

Βράζεις τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό.

Σουρώνεις τα μακαρόνια και τα ξαναβάζεις στη κατσαρόλα (κρατώντας μισή κούπα από το νερό της βράσης).

Ρίχνεις αμέσως το πέστο φέτας στη κατσαρόλα με τα στραγγισμένα μακαρόνια και ανακατεύεις καλά (αν χρειαστεί προσθέτεις μιά-δυό κουταλιές νερό για να γίνει η μακαρονάδα πιό κρεμώδης).

Σερβίρεις αμέσως με το μύλο του πιπεριού δίπλα.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Θεωρώ το νερό λάθος. Προτιμώ σε ενα μπολ να αναμιξω τη σάλτσα με extra ελαιόλαδο και κομμένα cherry τοματίνια κι έπειτα να ρίξω τα μακαρόνια. Επίσης αντί για τα παραδοσιακά μακαρόνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακαρόνια (σπαγγέτι, πένες κλπ) από καστανό ρύζι.