Ευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει ακραία φαινόμενα εκμετάλλευσης κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών

Ευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει ακραία φαινόμενα εκμετάλλευσης κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών Facebook Twitter
1

Ανασφάλιστη εργασία, εξοντωτικά ωράρια, λεκτική βία, ακόμα και διακίνηση ανθρώπων είναι φαινόμενα που εντοπίζονται στον τομέα της απασχόλησης των μεταναστών στην οικιακή εργασία στην Ελλάδα. Τη χαρτογράφηση του συγκεκριμένου τομέα, όπου εκτιμάται ότι απασχολείται μία στις δύο γυναίκες μεταναστευτικής καταγωγής στη χώρα, επιχειρεί έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας.

Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «DemandAT», που υλοποιούν ακαδημαϊκοί φορείς από όλη την Ευρώπη, υπό το συντονισμό του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Βιέννη. Την επιστημονική ευθύνη από πλευράς EUI έχει η καθηγήτρια, Άννα Τριανταφυλλίδου. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ζήτησης που οδηγεί στην εμπορία ανθρώπων με έμφαση στους τομείς της οικιακής εργασίας, της βιομηχανίας του σεξ και της αγροτικής οικονομίας.

Η έρευνα για την οικιακή εργασία διεξήχθη ταυτόχρονα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Βρετανία). Για τη διερεύνηση του φαινομένου στην Ελλάδα η δικηγόρος και ερευνήτρια του EUI, Δανάη Αγγελή, έκανε βιβλιογραφική έρευνα, καθώς και συνεντεύξεις με εκπροσώπους κρατικών φορέων, ΜΚΟ και μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Η απασχόληση των μεταναστών στον οικιακό τομέα, αλλά κυρίως η εκμετάλλευση που τυχόν υφίστανται, είναι ένα «τοπίο» ελάχιστα διερευνημένο στην Ελλάδα. «Από την έρευνα προέκυψε ότι είναι πολύ λίγα τα στοιχεία και αρκετά κατακερματισμένες οι πληροφορίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αγγελή.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επίσημα αστυνομικά στοιχεία κάνουν λόγο για μόλις μία καταγεγραμμένη περίπτωση εμπορίας ανθρώπων στην οικιακή εργασία τα τελευταία 15 χρόνια και αφορούσε γυναίκα από την Αφρική που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός σε κατοικία διπλωμάτη και είχε υποστεί προσβλητικές συνθήκες εργασίας. Άλλη μία περίπτωση γυναίκας από την ανατολική Ευρώπη που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης στην οικιακή εργασία της καταγγέλθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα, μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα και της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα KASAPI κάνουν λόγο για ένα ευρύ φαινόμενο συστηματικής μεταφοράς ανθρώπων στη χώρα με σκοπό να δουλέψουν ως οικιακοί βοηθοί, μεταφοράς που ορισμένες φορές παραπέμπει σε εμπορία ανθρώπων.

Επίσης, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ έκαναν λόγο για την ύπαρξη θυμάτων διεθνικού trafficking στο χώρο της οικιακής εργασίας. Συγκεκριμένα, περιέγραψαν στην ερευνήτρια δύο περιπτώσεις γυναικών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας που τους προόριζαν για οικιακές βοηθούς σε άλλη ώρα. Εκείνες κατάφεραν να αποδράσουν και έφτασαν μόνες τους στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν άσυλο. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι δικηγόροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν οι δύο γυναίκες ήρθαν μόνες τους στη χώρα ή έχουν πέσει εκ νέου θύματα διακίνησης για να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί ή για άλλους λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM