El Catrin: Μεξικάνικα πιάτα και στην street food εκδοχή τους
Μία νέα πρόταση στη Γλυφάδα από μία παρέα ανθρώπων που γνωρίζει το είδος και τις απαιτήσεις του
Όσο κι αν καμαρώνουμε και νιώθουμε περήφανοι για τη δημιουργική ελληνική κουζίνα και τα πιάτα με ελληνική νοστιμιά, μας αρέσει να κλείνουμε το μάτι σε κάτι εξωτικό. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι βράδυ Δευτέρας το ολοκαίνουριο εστιατόριο El Catrin στη Γλυφάδα σφύζει από κόσμο που δείχνει να περνάει καλά και να απολαμβάνει την έξοδό του, εκεί όπου παλιότερα στεγαζόταν το Σαρδελάκι.Το νέο εστιατόριο σε κερδίζει αμέσως με την πολύχρωμη ζωγραφική στους τοίχους και στο ταβάνι, με τις χαρακτηριστικές μεξικάνικες φιγούρες και σχέδια φτιαγμένα με τέχνη από το χέρι του Αφρικανού ζωγράφου Άμπε Φερέιρα. Την καλόγουστη διακόσμηση συμπληρώνουν γκράφιτι και επιγραφές νέον. Μπάρα χαρούμενη, με τον Πάνο Χατζή να σερβίρει ωραία κοκτέιλ, αλλά και φοβερές μαργαρίτες, όπως αυτή με το καπνιστό αλάτι. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, με τους μάγειρες να δημιουργούν σε ανοιχτή θέα. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες Ανδρέας Δούκας και Παναγιώτης Λεκάκος φροντίζουν να περάσεις όμορφα στο El Catrin. Το μενού της cocina latina έχει επιμεληθεί ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης του Big Kahuna, έχοντας δώσει έμφαση στο μεξικάνικο φαγητό με παραδοσιακά προϊόντα όπως τα μαύρα φασόλια και ο κάκτος. Ο Στέφανος εξηγεί τη φιλοσοφία της κουζίνας: «Τα κρέατα μαγειρεύονται με μεξικάνικο τρόπο και παρουσιάζονται και πιάτα σε εκδοχή street food».
Από τις τέσσερις σαλάτες που φιγουράρουν στον κατάλογο δοκιμάσαμε τη Frutal (€9,40) με πράσινα φρεσκοκομμένα λαχανικά, κόκκινο κρεμμύδι, αβοκάντο, μάνγκο σε κύβους που χαρίζει άρωμα και δροσιά, σπασμένα nachos που προσθέτουν ευχάριστα την τραγανή υφή τους, μια πινελιά κατσικίσιο τυρί και μια φέτα μοσχολέμονο στην κορυφή. Η σαλάτα ήρθε μέσα σε ξύλινο μπολ με τις ασορτί κουτάλες για το σερβίρισμα, εντυπωσιακή και σε χορταστικό μέγεθος. Ακολούθησε το κλασικό chili con carne με λιωμένο τσένταρ, sour cream και pico de gallo (€6,20) με ήπια γεύση, που όταν το ζητήσαμε, ενισχύθηκε με καυτερή πράσινη πιπεριά, χαρίζοντας γευστικά «πυροτεχνήματα» στον ουρανίσκο. Καλοφτιαγμένο ήρθε, πάνω σε ξύλινο πλατό και ντυμένο με λαδόκολλα, το πληθωρικό chimichanga, τηγανισμένο σε κρούστα μεξικάνικων μπαχαρικών, με γέμιση brisket και ψημένο σε μπίρα. Από πάνω είχε πινελιές λιωμένου τσένταρ, sour cream, κύβοι ντομάτας και ροδέλες πράσινης καυτερής πιπεριάς (€10,20). Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με το κρεσέντο να έρχεται στην επίγευση, με την καυτερή πιπεριά. Συνδυάζεται ωραία με τη δροσερή μαργαρίτα. Πήραμε γεύση και από το burrito με γέμιση κοτόπουλο (€9) που γαρνίρεται με λεπτοκομμένες ροδέλες ραπανάκι και συνοδεύεται με κοκκινιστό μεξικάνικο ρύζι. Στον κατάλογο θα βρεις χάμπουργκερ, όπως το πικάντικο Sloppy Jose (€11,50), tacos, nachos, fajitas αλλά και το El Titan Burrito Combo, το «μεγαλύτερο burrito της Ελλάδας», όπως συστήνεται στο μενού, με 4 διαφορετικά είδη κρέατος σιγομαγειρεμένα σε μαύρη μπίρα (€24). Το τιτάνιο burrito μπορεί να μοιραστεί μια πεινασμένη παρέα έξι ατόμων. Το El Catrin, αν και μόλις άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, δείχνει να έχει σωστή οργάνωση, ευγενικό και αποτελεσματικό σέρβις.
El Catrin, Φοίβης 15, Γλυφάδα, 210 8945002