Το Stalati διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας

Η επανεκκίνηση της γνωστής ταβέρνας του Κόλλια παίρνει το όνομά της από το πολύ ξεχωριστό πιάτο που σερβίρει χρόνια: το ψάρι ψημένο στ' αλάτι

27.2.2019 | 12:00
Το Stalati διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας
Το Stalati επιχειρεί να διατηρήσει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας.

 

Είναι καινούργια και ταυτόχρονα παλιά, κάνει τα πρώτα της βήματα, αλλά έχει μακρά εμπειρία. Αυτά τα καταρχάς αντιφατικά χαρακτηριστικά χαρακτηρίζουν την ψαροταβέρνα Stalati στο τέλος της Συγγρού, στις παρυφές της Αμφιθέας.

 

Ο λόγος είναι απλός: εκεί βρισκόταν η γνωστή ταβέρνα του Κόλλια, μετά την αποχώρηση του οποίου ο επί οκτώ έτη συνεργάτης του, Νίκος Τσάκος, ανέλαβε να ξεκινήσει όχι ακριβώς από την αρχή αλλά από το σημείο της επανεκκίνησης, όπως ο ίδιος λέει.

 

Το καινούργιο όνομα, Stalati, είναι δανεισμένο από το πολύ ξεχωριστό πιάτο που σερβίρει χρόνια το μαγαζί, το ψάρι ψημένο στ' αλάτι. Το Stalati, λοιπόν, με τα νέα του δεδομένα επιχειρεί να διατηρήσει μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας.

 

Το Stalati διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας
Ωραίος μεζές οι τροφαντές γαρίδες.

 

Ο αναμορφωμένος κατάλογος είναι περιορισμένος σε σχέση με την παλιότερη εκδοχή του, όμως εξακολουθεί να παραμένει πολύ πλούσιος και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να σου προσφέρει ευελιξία στο πώς θα αντιμετωπίσεις το γεύμα ή το δείπνο σου.

 

Σου δίνει την ευκαιρία να επιδοθείς στην ευχάριστη αναζήτηση ποιοτικών ουζομεζέδων και τσιπουρομέζεδων ή, αν το επιθυμείς, να τραβήξεις τον δρόμο που οδηγεί στο βαρύ πυροβολικό της ψαροφαγίας, σε θαλασσινά ή μεγάλα ψάρια ψημένα στα κάρβουνα ή, βεβαίως, στο αλάτι.

 

Το Stalati διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας
Ο αναμορφωμένος κατάλογος είναι περιορισμένος σε σχέση με την παλιότερη εκδοχή του, όμως εξακολουθεί να παραμένει πολύ πλούσιος.

 

Εξαιρετικό το καλωσόρισμα με ένα φλιτζανάκι ζεστή βελούδινη κακαβιά. Το εκτυφλωτικό χρώμα από τα πολύχρωμα, πολύ γλυκά ντοματίνια που συνθέτουν τη σαντορινιά σαλάτα πάνω σε κρίθινο παξιμάδι, λουσμένα με καλό ελαιόλαδο, δίνει το σύνθημα για να αρχίσει το τσιμπολόγημα η παρέα (€10,50).

 

Η ψαροσαλάτα δανείζεται στοιχεία από την κλασική συνταγή της Αθηναϊκής (€12). Η μους λευκού ταραμά είναι ένας απολαυστικός «αφρός» (€8). Μεζές για μερακλήδες είναι το πιάτο με τις μελωμένες μελιτζάνες ιμάμ που συνδυάζονται νόστιμα με φιλέτο καπνιστής ρέγγας και στην κορυφή τους φιγουράρει μια πινελιά γιαούρτι που χαρίζει τη δροσιά του (€8,50).

 

Το ψητό καλαμάρι σε κάθε μπουκιά αγκαλιάζει τον ουρανίσκο με τη θαλασσινή φρεσκάδα του και αφήνει τη γλύκα του στην επίγευση, ενώ από δίπλα την ένταση ανεβάζει η ταραμοσαλάτα. Οι χρυσαφένιοι μπακαλιαροκεφτέδες συνδυάζονται τέλεια με τη σκορδαλιά και τρώγονται με ευχαρίστηση (€8,50). Ωραίος μεζές οι τροφαντές γαρίδες μπουγιουρντί με ντοματίνια και πικάντικη γεύση (€13) που έρχονται καλοφτιαγμένες και κρατούν την ζωντάνια τους.

 

Το Stalati διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα ψαρομάγαζα της Αθήνας
Το ψητό καλαμάρι σε κάθε μπουκιά αγκαλιάζει τον ουρανίσκο με τη θαλασσινή φρεσκάδα του και αφήνει τη γλύκα του στην επίγευση, ενώ από δίπλα την ένταση ανεβάζει η ταραμοσαλάτα.

 

Το σουξέ του μαγαζιού είναι το φρέσκο ψάρι που ψήνεται μαστόρικα στο αλάτι. Έρχεται σε δίσκο στο τραπέζι, ραντίζεται με τσίπουρο και φλαμπάρεται από τον περιποιητή που αναλαμβάνει να σπάσει το κέλυφος του αλατιού και να σερβίρει με τέχνη τη ζουμερή σάρκα του ροφού που γευτήκαμε και μας έμεινε αξέχαστη (60-68 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής).

 

Για επιδόρπιο, παραδοσιακά χιώτικα μασουράκια (€5) αλλά και σεκέρ παρέ (€5), που συνοδεύονται με μπάλα παγωτό βανίλια. Στον χαλαρό χώρο του θα απολαύσεις κλασικές και μοντέρνες συνταγές που θα συνοδεύσεις με κάποιο απόσταγμα ή κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα.

 

Stalati Seafood, λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, 210 9408620

Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο
210 9408620
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Η Στοά Αρσακείου μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό food hall

Η Στοά Αρσακείου μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό food hall

Ζωή Παρασίδη |
Scroll to top icon