Το Γίδι: Παλαιάς κοπής χασαποταβέρνα, χειροποίητο φαγητό
Όσοι αγαπούν το καλό κρέας πρέπει έστω για μια φορά να έρθουν εδώ
Σε πόσες χασαποταβέρνες της Αθήνας μπορείς να βρεις κρέας αντικριστό, όπως το λένε στην Κρήτη, ή asado, όπως το λένε στην Αργεντινή; Στο Γίδι, στη Μεταμόρφωση, σε περιμένει η φωτιά που γύρω της ψήνεται το αρνάκι. Η τσίκνα σε τραβάει από τη μύτη. Όλα εδώ έχουν να κάνουν με την παράδοση.
«Το Γίδι υπηρετεί την ιδέα της παλαιάς κοπής χασαποταβέρνας και η κουζίνα προσφέρει φαγητό χειροποίητο» εξηγεί ο δημιουργός της ταβέρνας Βασίλης Ακρίβος. Ο Βασίλης έχει άποψη και με ό,τι καταπιάνεται ψάχνει την τελειότητα.
Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης κρέατος εξαιρετικής ποιότητας από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, μας λέει ότι «όλα τα μέρη του ζώου μπαίνουν στην πυρά, δεν θέλω τυποποιημένο κρέας».
Με την πρώτη ανάγνωση του μενού ανακαλύπτεις με χαρά ότι μπορείς να δοκιμάσεις όλες εκείνες τις λαχταριστές νοστιμιές που γευόσουν στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες όπου σε πήγαιναν οι γονείς σου όταν ήσουν παιδί. Στο Γίδι αξίζει να πας με φιλική παρέα για να μπορέσεις να δοκιμάσεις αρκετά πιάτα.
Για να συνοδεύσει την μπίρα και να κεντρίσει την όρεξη μέχρι να δοθεί η τελική παραγγελία, στο τραπέζι έρχεται το γαρδουμπάκι.
Πατάει στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία τα εντεράκια τυλίγονται μαστόρικα γύρω από τα γλυκάδια, ψήνονται ιδανικά –τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα– και σερβίρονται κομμένα και πασπαλισμένα με ρίγανη πάνω σε πίτα μαζί με ντομάτα σε καρεδάκια και κρεμμύδι ξερό (€7,50).
Πόσο καιρό έχεις να φας φρυγαδέλι; Κομμάτια από συκώτι μοσχαρίσιο τυλίγονται σε μπόλια που απογειώνει τη γεύση (€9). Οπωσδήποτε δοκιμάστε το τυροπιτάρι σε ιδέα του Βασίλη, όπου φρέσκια ζύμη κλείνει στην «καρδιά» της φέτα και 'nduja που κάνει κάθε μπουκιά όσο πρέπει φλογερή (€9). Το τζατζίκι και η τυροκαυτερή είναι χειροποίητα και οι μακαρούνες βρασμένες σε ζωμό κρέατος.
Για δροσιά, η γιαννιώτικη σαλάτα είναι ό,τι πρέπει, ολόφρεσκη, με μαρούλι τραγανό, άνηθο, μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμάτια κατσικίσια φέτα και τραγανά κομματάκια λαλάγγια (€5,50).
Στη μοντέρνα ανοιχτή ψησταριά, που είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαιτούμενα αξεσουάρ, ο χασάπης και εξαίρετος ψήστης Γιάννης Κουστένης κόβει με μαεστρία κρέας και ψήνει στα κάρβουνα απόλυτα συγκεντρωμένος στο έργο του.
Το φιλέτο μοσχίδας –είναι το θηλυκό μοσχάρι μεγαλύτερο από ένα έτος–, από τα πιο εκλεκτά κομμάτια, ήρθε ελάχιστα ψημένο, όπως ακριβώς το ζητήσαμε. Ζουμερό, μοσχοβολιστό, με πλούσια γεύση, αν και απουσιάζει το λίπος (58 ευρώ/κιλό).
Ακολούθησε το αντικριστό αρνάκι που μόλις είχε βγει από την πυρά και φαγώθηκε με το χέρι. Οι λάτρεις του χοιρινού μπορούν να επιλέξουν από Ιberico ελληνικής εκτροφής, μπριζόλα από λαιμό μέχρι και Magalitsa, το διάσημο χοιρινό φουλ στο ενδομυϊκό λίπος.
Όσο ο καιρός καλά κρατεί, η αυλή είναι μια όαση κάτω από τις μουριές και τις συκιές. Αν τύχεις και σε μέρα με νησιώτικη κομπανία με βιολιά και λαούτο, το κέφι φτάνει στο ζενίθ. Η χασαποταβέρνα «Γίδι» καταφέρνει να σου προσφέρει φρεσκάδα και την καλή διάθεση των ανθρώπων που την «τρέχουν».
Θα συνοδεύσεις το φαγητό σου επιλέγοντας μπίρα από την ενδιαφέρουσα λίστα, αλλά και πολύ καλές ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.
Οι άνθρωποι του σέρβις είναι ευγενικοί, αποτελεσματικοί και αναλαμβάνουν να λύσουν όποιες απορίες προκύψουν. Αν θα ξαναπάω στο Γίδι; Αναμφίβολα!
Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848