Η Αιθιοπία λέει πως ο Λιλέσα είναι ήρωας και δεν πρέπει να φοβάται

Η Αιθιοπία λέει πως ο Λιλέσα είναι ήρωας και δεν πρέπει να φοβάται Facebook Twitter
Getty Images
0

«Ο μαραθωνοδρόμος Feyisa Lilesa δεν έχει τίποτα να φοβηθεί εξαιτίας της χειρονομίας διαμαρτυρίας του κατά τον τερματισμό του» ανέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός επικοινωνιών της Αιθιοπίας Getachew Reda. 

Ο Lilesa είχε σχηματίσει ένα «χ» με τους καρπούς του την ώρα που περνούσε τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου στο Ρίο εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους συνανθρώπους του της φυλής Ορόμο στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 97 Ορόμο έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ειρηνικών, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Στις δηλώσεις του μετά την επιτυχία του να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, ο Lilesa είχε τονίσει πως αν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, η ζωή του θα είναι σε κίνδυνο. «Εάν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν στη φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως πάω να ζήσω σε κάποια άλλη χώρα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Αιθίοπας υπουργός επικοινωνιών Getachew Reda χαρακτήρισε τον Lilesa ως «έναν Αιθίοπα ήρωα» και σημείωσε πως «δε θα έπρεπε να φοβάται» να επιστρέψει. 

Μάλιστα ο Reda διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο CNN πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί στην οικογένεια του ούτε και σε αυτόν. 

Η Αιθιοπία κυβερνάται εδώ και περίπου 25 χρόνια από το «Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αιθιοπικού Λαού», το οποίο ελέγχεται κυρίως από μέλη της εθνοτικής ομάδας Tigrayan.

Μέσω των πρόσφατων διαδηλώσεων τους, οι Αιθίοπες από τις φυλές Ομόρο και Αμχάρα ζητούν βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και να μπει ένα τέλος στην περιθωριοποίησή τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

Αθλητισμός / Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

«Αυτό το πανό ανέβηκε εν αγνοία της διοίκησης του Παναθηναϊκού», λέει ο Αταμάν σύμφωνα με το Haber Global και προσθέτει ότι «η διοίκηση του συλλόγου είναι επίσης πολύ θυμωμένη με αυτήν την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM