Η Αιθιοπία λέει πως ο Λιλέσα είναι ήρωας και δεν πρέπει να φοβάται

Η Αιθιοπία λέει πως ο Λιλέσα είναι ήρωας και δεν πρέπει να φοβάται Facebook Twitter
Getty Images
0

«Ο μαραθωνοδρόμος Feyisa Lilesa δεν έχει τίποτα να φοβηθεί εξαιτίας της χειρονομίας διαμαρτυρίας του κατά τον τερματισμό του» ανέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός επικοινωνιών της Αιθιοπίας Getachew Reda. 

Ο Lilesa είχε σχηματίσει ένα «χ» με τους καρπούς του την ώρα που περνούσε τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου στο Ρίο εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους συνανθρώπους του της φυλής Ορόμο στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 97 Ορόμο έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ειρηνικών, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Στις δηλώσεις του μετά την επιτυχία του να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, ο Lilesa είχε τονίσει πως αν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, η ζωή του θα είναι σε κίνδυνο. «Εάν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν στη φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως πάω να ζήσω σε κάποια άλλη χώρα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Αιθίοπας υπουργός επικοινωνιών Getachew Reda χαρακτήρισε τον Lilesa ως «έναν Αιθίοπα ήρωα» και σημείωσε πως «δε θα έπρεπε να φοβάται» να επιστρέψει. 

Μάλιστα ο Reda διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο CNN πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί στην οικογένεια του ούτε και σε αυτόν. 

Η Αιθιοπία κυβερνάται εδώ και περίπου 25 χρόνια από το «Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αιθιοπικού Λαού», το οποίο ελέγχεται κυρίως από μέλη της εθνοτικής ομάδας Tigrayan.

Μέσω των πρόσφατων διαδηλώσεων τους, οι Αιθίοπες από τις φυλές Ομόρο και Αμχάρα ζητούν βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και να μπει ένα τέλος στην περιθωριοποίησή τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανοί ποδηλάτες πίστας υπέστησαν πολλαπλά κατάγματα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Αθλητισμός / Γερμανοί ποδηλάτες πίστας υπέστησαν πολλαπλά κατάγματα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, το ατύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι ποδηλάτες, ανάμεσά τους οι κάτοχοι μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2024, Μπέντζαμιν Μπους και Μπρούνο Κέσλερ, ξεκινούσαν προπόνηση από ξενοδοχείο στην Πάλμα
LIFO NEWSROOM
Μίμης Δομάζος: Στη Μητρόπολη το τελευταίο αντίο στον «Στρατηγό» του Παναθηναϊκού

Αθλητισμός / Μίμης Δομάζος: Στη Μητρόπολη το τελευταίο αντίο στον «Στρατηγό» του Παναθηναϊκού

Από τις 9 το πρωί της Δευτέρας η σορός του Μίμη Δομάζου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα με εκατοντάδες ανθρώπους να περνούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρχηγό του Παναθηναϊκού
LIFO NEWSROOM