Ωραιόκαστρο: Μια συνταξιούχος μαία χλευάζεται και τελικά αποστομώνει τους ρατσιστές ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος προτρέπει σε βία

Ωραιόκαστρο: Μια συνταξιούχος μαία χλευάζεται και τελικά αποστομώνει τους ρατσιστές ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος προτρέπει σε βία Facebook Twitter
29

Μια συνταξιούχος μαία βάζει στη θέση του τον ρατσισμό στο Ωραιόκαστρο, αναπτύσσοντας με σαφήνεια και με οδηγό την επαγγελματική εμπειρία της αλλά κυρίως τον ανθρωπισμό της, επιχειρήματα που καταρρίπτουν ό,τι προτάσσουν όσοι δεν θέλουν τους πρόσφυγες στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι χλευάζεται στην αρχή αλλά στη συνέχεια το ακροατήριο παρακολουθεί σιωπηλά.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Ωραιόκαστρου σε video από την ομιλία του σε δημότες της πόλης, αφού πρώτα απορρίπτει τον όρο "ρατσιστής" που του αποδίδουν, στη συνέχεια εμφανίζεται να προτρέπει σε επίθεση κατά των προσφύγων.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος όπως ακούγεται στο βίντεο:

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης: Ως διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε.Μπορείτε να παρέμβετε εσείς
Δημότης: Πως? Νόμιμα?
Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Νόμιμα δεν υπάρχει
Δημότης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια!
Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: Μπράβο!

29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
μόλις σήμερα το πρωι, τρεις ημερες μετα το πρωτο 'μπαμ', παρακολουθησα σε πρωινη ενημερωτικη εκπομπη τα επομενα δυο δευτερολεπτα του βιντεο, οπου ο δημαρχος προσθετει: "αυτο το λες εσυ ! " προς το συνομιλητη. Φαινεται δε, να 'χρωματιζει' ειρωνικα το "μπραβο", σα να το αποδοκιμαζει. Ο προβληματισμος που θετω ειναι μηπως, ενδεχομενως, τα Μεσα Ενημερωσης και, ακολουθως, η κοινη γνωμη που 'παιρνει γραμμη' απο την .."ενημερωση" μαζι με τα ξερα καιει και τα χλωρα ;.. Σαφως απαραδεκτη η σταση των κατοικων, αλλα μηπως βιαστηκαμε να κρινουμε τον πρωταγωνιστη ενος βιντεο το οποιο τελικα δεν επαιξε ολοκληρο ;.. Προβληματιζομαι οσον αφορα την φοβερη ευκολια της κοινωνιας-οχλου να 'εφευρισκει ενοχους' και να στηλιτευει ενα προσωπο, το οποιο ακολουθως υφισταται την αναλογη πιεση. Ισως να εχω λαθος εντυπωση για τον εν λογω, αλλα, αντιστοιχα, ειναι τοσο βεβαιοι οσοι τον κατακρινουν ;..
Επειδή γίνεται πολύ χρήση της προσφυγιας του 22, να θυμίσω ότι στην Ελλάδα ήρθαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μ. Ασία, με ευθύνη του Ελληνικού μεγαλοιδεατισμου του "Εθνάρχη" Βενιζέλου ! Η διαφορά με το σήμερα είναι χαώδης !
Πώς η συνταξιούχος μαία τελικά αποστομώνει τους 'ρατσιστές' όταν χλευάζεται για το "καπάκι χλωρίνης"; Είχε τον λόγο και όλοι στην αίθουσα την άκουγαν με προσοχή όπως όφειλαν να κάνουν μέχρι την στιγμή που ανέφερε την λύση του προβλήματος - το καπάκι χλώρινης - η οποία ασυναίσθητα προκάλεσε τον γέλωτα. Πολύ σύντομα ο χλευασμός, όπως τον αποκαλείς, εκτονώθηκε για να αποκατασταθεί η ησυχία και η συγκέντρωση του ακροατηρίου στα επιχειρήματα της ομιλήτριας.Δεν βλέπω κάτι το μεμπτό. Αντίθετα θα πρέπει να συγχαρούμε την πολιτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην συζήτηση. Έχω την εντύπωση πως οι Ελλαδιστανοί δεν ξέρουν να κάνουν διάλογο και γενικά να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση. Συνεχώς διακόπτουν τον συνομιλητή τους - και τον ειρμό της σκέψεώς τους - και προσπαθούν να επιβληθούν. Αυτό συναντάται και στις τηλεοπτικές εκπομπές όπου στο τέλος σε αναγκάζουν να αλλάξεις πρόγραμμα (ή να κλείσεις την τηλεόραση) νιώθοντας πως ξόδεψες την ώρα σου.Εν κατακλείδι, αυτό που διακρίνω στο βίντεο είναι ο σεβασμός του ακροατηρίου στην ομιλήτρια, κανένα στοιχείο 'αποστόμωσης' των ρατσιστών από την ομιλήτρια, και την ανάγκη εκμάθησης και κατανόησης του ορισμού της λέξης 'ρατσισμός'.
Μπράβο στην κυρία, αίσχος για το δήμαρχο.Πόντιος Πιλάτος: Πρώτα σε κρεμά στα μανταλάκια, και μετά λέει "δεν το είπα εγώ". "Συ είπας". Ω! αντίχριστοι, αστοιχείωτοι, ρατσιστές και μισάνθρωποι. Μακάρι τα παιδιά σας να μη βιώσουν αυτό που βιώνουν τα προσφυγόπουλα και αυτό που βίωσαν οι παππούδες μας.
ολα τα λεφτα το τελευταιο : ..."για να μη μας λεει και ο καθε γελοιος, οτι ειμαστε φασιστες, ενω ειναι (εκεινοι) φασιστες" ... Δηλαδη κατι σαν , εκει που μας χρωσταγανε μας πηραν και το βοδι... δωσε θαρρος στον φασιστα να σ'ανεβει και στο σβερκο στην τελικη.
Ο δήμαρχός τους είναι γελοίος. Εισαγγελική παρέμβαση δεν υπάρχει για υποκίνηση βίας? Ο άνθρωπος παρανομεί ξεκάθαρα και μετά λέει αυτό τοπες εσύ εγω δεν τοπα για να νομίζει οτι είναι καλυμένος.
Μπράβο στην Κυρία για την προσφορά της στην υγεία!!! Αν και θεωρω οτι δεν εκανε χάρη σε κανεναν,υποχρεωμένη ηταν να κάνει τη δουλεια της με παρρησία οπως ειμαστε ολοι υποχρεωμενοι να προσφερουμε τα μεγιστα στην δουλεια που επιλεγουμε και μας πληρώνουνε.Το σχολείο μανταμ δεν είναι εργασια που οι μαθητες πληρώνονται ειναι κάτι αλλο και θα πρέπει το κράτος να διαφυλάσει μεταξυ πολλων ''πραγμάτων'' και την υγεια των παιδιών.Ολα τα άλλα που ειπε εκτος του ότι εκανε τη μόστρα της,λιγη σημασια εχουν εφοσον ηταν μαία και οχι γιατρος επιδημιολόγος.Ωστόσο αν συμφωνει μαζι της κάποιος γιατρος επιδημιολογος και εχει τα κότσια ας δεσμευτει με κυρώσεις εναντιον του οτι εαν νοσησει κάποιο παιδι με φυματιωση ή ηπατίτιδα παρα τη χρηση χλωρινης,θα υποστεί τις συνέπειες.Την Ελληνικη ταινια ''η κυρα μας η μαμη'' την εχουμε δει ολοι νομιζω (ο νοων νοείτω).
Για ποιό λόγο η απαξίωση; Εξάλλου διαβάζω ότι είναι συνταξιούχος- ουδεμία υποχρέωση, ανθρωπιά μόνο.Επίσης μεσιέ, (αφού το ρίξαμε στα γαλλικά) αν ήθελε να κάνει τη μόστρα της λίγο σας αφορά. Εσείς να προσφέρετε τα μέγιστα στην δουλειά που επιλέξατε και σας πληρώνουν.
Τα παιδια πρεπει να 'διαφυλασσονται' απο ανθρωπους με μυαλια σαν τα δικα σας. Εσεις που με θρασος 'φωναζετε΄ τις ακρως ρατσιστικες αποψεις σας, ειστε πολυ μεγαλυτερος κινδυνος και απειλη στα ιδια σας τα παιδια, απο καθε παιδι, προσφυγοπουλο και μη, στον κοσμο.
Αφού το μέγιστο πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός τότε δε θα έπρεπε να απαγορευτεί η είσοδος στα σχολεία κ στα ελληνόπουλα όπου οι γονείς τους δεν τα εμβολιάζουν γιατί θεωρούν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα κ ότι απλά τα προωθούν οι φαρμακευτικές για κέρδος? Να απαγορευτεί κ η είσοδος κ σε εκείνα που δεν έχουν εμβολιαστεί για μηνιγγίτιδα καθώς το εμβόλιο βρίσκεται σε έλλειψη στην Ελλάδα? Επίσης άλλο μαία κ άλλο καφετζού!
Ρε φιλε, μαθε τι ειναι ρατσισμος απο ενα λεξικο. Ρατσισμος δεν ειναι να μην θελεις η γειτονια σου να γινει Ισλαμαμπαντ. Ρατσισμος ειναι να θεωρεις οτι καποιες φυλες ειναι ανωτερες. Αυτο εδω περα δεν το λεει κανεις. Μπορει να τους χαρακτηρισει κανεις μαλλον κλειστους και φοβικους, αλλα οχι ρατσιστες.Και οταν μιλαμε για παιδια, ΠΑΙΔΙΑ ειναι και τα Ελληνακια. Τα οποια δεν φταινε σε τιποτα να κολλησουν μεταδοτικες ασθενειες, επειδη η πολιτεια δεν μπορει να παρασχει στα παιδια των μεταναστων αλλες συνθηκες. Θλιβερο, αλλα δεν φταινε αυτα.
Κύριε Vardari,Πριν μας κάνετε μαθήματα περί σημασιολογίας και ερμηνείας κοινωνικών φαινομένων όπως ο ρατσισμός, καλό θα ήταν ΕΣΕΙΣ να ψάξετε, να ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ και να ΜΑΘΕΤΕ τι είναι το φαινόμενο του ΝΕΟΡΑΤΣΙΣΜΟΥ.Στο ιντερνετ πρόσβαση έχετε, τα βιβλία είναι πάμφθηνα και και ελέυθερα στο εμπόριο, συνεπώς... ΚΑΜΙΑ δικαιολογία δεν έχετε για την αμάθειά σας.Η αλλαζονία, η υπεροψία και η βεβαιότητά σας πως γνωρίζετε, που αποπνέει η σκέψη σας (από ένα λεξικο!!!) αποτυπωμένη σε κείμενο, με έκαναν τόσο έξω φρενών που γράφτηκα μέλος, μόνο και μόνο για να απαντήσω. Καλό ΔΙΑΒΑΣΜΑ!.. ελπίζω!
Κε Μούκουρα,Ο ρατσισμός, όπως ίσως γνωρίζετε, βασίστηκε σε ψευδοεπιστημονικές θεωρίες οι οποίες αν δεν υπήρχαν θα τις επινοούσαν χωρίς αιδώ. Το γεγονός πως αυτές ορίζονται ως τέτοιες, δεν ενόχλησε ούτε ενοχλεί οπαδούς του ρατσισμού και δει νεοναζί και νεοφασίστες, οι οποίοι ναι, δυστυχώς, είναι περήφανοι και συνειδητοποιημένοι για τα πιστεύω τους.(Δεν αναφέρομαι στους κατοίκους του Ωραιόκαστρου εδώ βάβαια). Οσο γαι μένα, έπαθα τέτοια ταραχή με τον Κο από πάνω, που η λέξη "αλαζονεία" γράφτηκε... δυστυχώς φαίνεται πώς!
Δηλαδη εννοειτε οτι ο ρατσισμος ειναι παρον μονο σε ατομα που ασπαζονται ακραιες θεωριες και απουσιαζουν απο το μεσο ορο? Και μπορειτε να μου εξηγησετε ποιοες ειναι αυτες οι ψευδοεπιστημονικες θεωριες? Νομιζω οτι εχετε μια συγχυση.
Πιθανότατα δεν εξέφρασα σωστά τις σκέψεις μου. Ισως και να ΄μαι σε σύγχυση!Οχι, σε καμία περίπτωση ο ρατσισμός δεν αφορά μονάχα τη συνειδητοποιημένη άκρα δεξιά και όλους όσοι αυτοαποκαλούνται φασίστες.Ισα ισα. Το πρώτο σχόλιό μου αφορούσε στην καραμέλα που ακούω χρόνια τώρα: "εγώ δεν είμαι ρατσιστής (άνθρωποι είναι κι αυτοί), αλλά να γυρίσουν στη χώρα τους / να κάτσουν παρα πέρα / να φύγουν από την πλατεία γιατι φοβόμαστε/ να κάνουν τα παιδιά τους μάθημα απομονωμένα και μακριά από τα δικά μας κλπ, επικαλούμενος ακριβώς το επιχείρημα του Vardari, πως ρατσιστής είναι όποιος θεωρεί τη φυλή του ανώτερη από κάποια άλλη, και συνεπώς ο χαρακτηρισμός αυτός δεν του αρμόζει! Το λάθος του κου Vardari όμως, είναι πως ο ορισμός του ρατσισμού που μας τρίβει στη μούρη, είναι ο λεγόμενος "βιολογικός" ρατσισμός. ΔΕΝ είναι ο ομως ο μοναδικός! Εχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι της Ιστορίας!Δυστυχώς, ο νεο-ρατσισμός ο οποίος είναι ικανός να εισχωρήσει στους πάντες, προτάσσει πάντα τη "διαφορετική κουλτουρα που έχουν ΑΥΤΟΙ από μας",το πως "έχουν άλλο πολιτισμό από το δικό μας βρε παιδί μου! Δεν ταιριάζουν με μας (βλ. Ισλαμαμπάντ παραπάνω)" και κυρίως δίνει αρνητική πάντα σημασία στις "διαφορές" (όχι στην κατωτερότητα πια) "ΑΥΤΩΝ" από "ΕΜΑΣ". Το δεύτερο σχόλιό μου ήταν απλά έκφραση διαφωνίας στο δικό σας. Ισως ημιτελής. Διότι πράγματι, το άτομο που υποστηρίζει τα παραπάνω, δεν θεωρεί τον εαυτό του ρατσιστή. Ενώ είναι... Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ρατσιστές με πλήρη αυτοσυνείδηση των πιστεύω τους!Τα ψευδοεπιστημονικά πονήματα που με ρωτάτε ανάγονται, αν δεν κάνω λάθος, στα μέσα με τέλη του 19ου αιώνα και αφορούσαν κυρίως το βιολογικό ρατσισμό. Εαν είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε, σας προετοιμάζω θα φρίξετε. Ψάξτε π.χ. Francis Galton, Madison Grant, Samuel Morton Δυστυχώς δεν έχουν πάψει ακόμα και τώρα να γράφονται"μελέτες" ανάλογου τύπου.(βλέπω τώρα πως στη wikipedia υπάρχει λήμμα "Scientific racism" όπου μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες). Τέλος. Ας κοιταχτούμε όλες και όλοι στον καθρέφτη του Ωραιόκαστρου.
τι φοβερο ποστ! οι δυο Ελλαδες, η πρωτη στην οποια στηριζεται ολος ο κοινωνικος ιστος της χωρας, η φιλοτιμη σιωπηλη (πλειοψηφια θα πω) που μοχθει και η δευτερη που μας βουλιαξεεισαγγελεας θα παρεμβει;