Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, η γιαζίντι πρώην αιχμάλωτη του ΙΚ, διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ

Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, η γιαζίντι πρώην αιχμάλωτη του ΙΚ, διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Μια νεαρή Ιρακινή που αναγκάστηκε να γίνει σεξουαλική σκλάβα για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διορίστηκε χθες πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.


Η Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μια 23χρονη γιαζίντι, μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.


Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στη Σίντζαρ (βόρειο Ιράκ) τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους μαχητές του ΙΚ και πουλήθηκε πολλές φορές ως σεξουαλική σκλάβα.


"Ο μεγάλος φόβος μου είναι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τρομοκράτες του ΙΚ θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα", εξήγησε. "Δεν πρέπει να αφήσουμε να το κάνουν αυτό". Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών.


Εκπροσωπείται από τη διεθνή δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία δήλωσε πως το ΙΚ είναι ένοχο για γενοκτονία και πρέπει να λογοδοτήσει. "Χιλιάδες γυναίκες γιαζίντι έγιναν σκλάβες από μια τρομοκρατική οργάνωση, το ΙΚ, που διαπράττει γενοκτονία κι όμως το έγκλημα αυτό παραμένει ατιμώρητο", δήλωσε. "Ντρέπομαι ως άνθρωπος που διαπιστώνω πως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια δεν εισακούονται", πρόσθεσε η Κλούνεϊ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι "συγκινήθηκε μέχρι δακρύων" από το μαρτύριο της Νάντια αλλά και από τη "δύναμη, το θάρρος και την αξιοπρέπειά της".


Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα εκστρατεία για την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το ΙΚ, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία θα συμμετάσχουν η Αμάλ Κλούνεϊ και η Νάντια Μουράντ στην έδρα του ΟΗΕ.


Η κοινότητα γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του ΙΚ, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε παράνομες απελάσεις, διατάσσοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Κατηγορείται για φόνο και εμπρησμό - Εφόσον καταδικαστεί, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και επανέλαβε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Διεθνή / Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Το "Dry January" και η πιο χαλαρή προσέγγιση του "Damp January" αναδεικνύουν την τάση προς τη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες συχνά υιοθετούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επιλέγοντας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά το τέλος της πρόκλησης
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones μπορούν να δώσουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones δίνουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Τα drones χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία - Ο τεράστιος αριθμός τους και ο συνωστισμός επιτρέπουν στον εχθρό να συλλέγει πληροφορίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Φοβάμαι πως, όταν ηττηθεί το ΙΚ, οι τζιχαντιστές θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα"Κλασικη περιπτωση ισλαμοφοβιας.