Διέξοδο σε εκατοντάδες οικογένειες στην Ελλάδα δίνει πληροφορικό σύστημα υποβοήθησης ανθρώπων με αναπηρία, που τους επιτρέπει δωρεάν, να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούν τις νοητικές λειτουργίες τους.
«Είναι σαν να απαντάμε στο ερώτημα ενός γονιού με παιδί με αναπηρία, που δεν μπορεί να ζητήσει ή να εκφράσει τα στοιχειώδη και είναι το εξής: "Πόσο κοστίζει να επικοινωνήσω με το παιδί μου"; Ένα παιδί που θέλει λίγο νερό, που πονά η πλάτη του και θέλει να αλλάξει θέση, που είναι απλά θυμωμένο και δεν έχει όρεξη» λέει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SciFY που δημιούργησε το Talk and Play με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Στα μέσα Οκτωβρίου το σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά, θ' ανεβάσουμε την τελική έκδοσή του για να μπορούν όλοι να εξυπηρετηθούν. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να μην κατεβάζει ο καθένας μόνος του την εφαρμογή, αλλά, σε συνεργασία με τον εργοθεραπευτή του, γιατί είναι ο ειδικός επιστήμονας που θα βοηθήσει να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» εξηγεί ο κ Γιαννακόπουλος.
Το Talk and Play είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε ΑμεΑ να επικοινωνούν, να ακούνε μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται για να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μέχρι σήμερα, οι τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι ακριβές. Επίσης, είναι πολύπλοκες στη χρήση. Για να πετύχει τη δραστική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης, η SciFY προσφέρει το λογισμικό (software) δωρεάν - «μόνο το software υπερβαίνει τα 600 ευρώ»- και βρήκε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις για τον υλικό εξοπλισμό (hardware).
Το σύστημα αυτό παραδίδεται ήδη στα μεγαλύτερα Ιδρύματα στήριξης ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα, μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να αξιοποιηθεί από επιστήμονες εργοθεραπευτές, ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος «αφορά και άλλους ανθρώπους, όπως εκείνους που βρίσκονται στη μονάδα αυξημένης φροντίδας ενός νοσοκομείου, για παράδειγμα υποφέρουν από εκτεταμένα εγκαύματα και για κάποιους μήνες δεν θα μπορούν να μιλήσουν».
Στα επόμενα σχέδια της SciFy είναι: «Nα προσθέσουμε πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, να αφορά και άλλες ομάδες, για παράδειγμα οπτικό πληκτρολόγιο, να μπορεί να γράψει κάποιος κείμενο ελεύθερα. Θέλουμε επίσης, να δημιουργήσουμε μια τράπεζα που όλοι οι εργοθεραπευτές θα μπορούν να ανεβάσουν κοινόχρηστα παιχνίδια για να τα αξιοποιούν όλοι, να μοιράζεται η γνώση ελεύθερα. Επιπλέον, με μια μετάφραση στα αγγλικά ή στα ισπανικά, να μπορούν και άλλες χώρες να ωφεληθούν. Μπορεί να αποτελέσει μια καινοτομία που θα φύγει εκτός Ελλάδας».
Σε αυτή την προσπάθεια η SciFY συνεργάστηκε με την ΕΛΕΠΑΠ, το Εργαστήριο Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Νοσοκομείο Ευαγγελισμός), το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και το ΚΑΣΠ-Χατζηπατέρειο, οι οποίοι όρισαν τις προδιαγραφές του συστήματος, το αξιολογούν και το χρησιμοποιούν πρώτοι σε πραγματικές συνθήκες.
Το Talk and Play είναι το 5ο κατά σειρά έργο Υποστηρικτικών Τεχνολογιών που αναπτύσσει και προσφέρει δωρεάν η SciFY.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ