Για «ιστορικών διαστάσεων εγκλήματα» που διαπράττονται στη Συρία έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, που χαρακτήρισε «σφαγείο» το Χαλέπι.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ειδικής διάσκεψης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι, ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατηγόρησε «όλες τις πλευρές» της σύρραξης για «παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», που συνιστούν «εγκλήματα πολέμου».
«Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου δεν αποτελούν απλώς τραγωδία, συνιστούν εγκλήματα ιστορικών διαστάσεων», είπε.
«Και αν διαπράχθηκαν με πλήρη επίγνωση στο πλαίσιο μίας ευρείας και συστηματικής επιχείρησης που κατευθύνεται κατά των αμάχων, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επέμεινε.
Η διεξαγωγή της ειδικής διάσκεψης ζητήθηκε από 16 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
Κείμενο απόφασης θα τεθεί προς ψήφιση των μελών του Συμβουλίου στο τέλος της ημέρας, αλλά η Ρωσία, προσηλωμένος σύμμαχος της Δαμασκού, δεν θα επιδιώξει την καταδίκη του καθεστώτος Ασαντ.
Ο Ύπατος Αρμοστής υπενθύμισε ότι περισσότεροι από 300.000 Σύριοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύρραξης τον Μάρτιο 2011. «Η παλιά πόλη του Χαλεπίου είναι σήμερα σφαγείο», είπε αναφερόμενος σε «σκόπιμες και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις» κατά νοσοκομείων, σχολείων, αγορών, φούρνων και σταθμών καθαρισμού του νερού.
«Η συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους αμάχους και να σταματήσει αυτό το λουτρό αίματος πρέπει να στοιχειώνει κάθε έναν από εμάς», είπε ο Ζέιντ καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να παραμερίσει τους ανταγωνισμούς και να ενεργήσει με μία φωνή».
Ο πρόεδρος της εντεταλμένης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Επιτροπής Διεθνούς Έρευνας για τη Συρία Πάουλο Σέρτζιο Πινιέιρο κατήγγειλε από την πλευρά του, τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας κατά του ανατολικού τομέα της πόλης του Χαλεπίου, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, αλλά και τα πυρά πυροβολικού που προέρχονται από ανταρτικές ομάδες και έχουν ως στόχο τους κατοίκους του δυτικού τομέα της πόλης.
«Κανείς δεν είναι εκτός κινδύνου μιας επίθεσης από κάποια από τις εμπόλεμες πλευρές», είπε υπενθυμίζοντας ότι «περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο ανατολικό Χαλέπι, χωρίς αρκετά τρόφιμα και συχνά χωρίς αρκετό νερό».
Ο Πινιέιρο ζήτησε για μία ακόμη φορά η σύρραξη στη Συρία να μεταφερθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προοπτική με ισχνές πιθανότητες δεδομένης της στάσης της Ρωσίας.