Δραγασάκης: Η συμφωνία που υπογράψαμε δεν προβλέπει τέταρτο μνημόνιο

Δραγασάκης: Η συμφωνία που υπογράψαμε δεν προβλέπει τέταρτο μνημόνιο Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
8

«Όποιος αντιδρά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σημαίνει ότι κατά βάθος θέλει την Ελλάδα υποταγμένη και υποχείριο άλλων δυνάμεων και άλλων επιλογών. Διότι δεν υπάρχει κανένα οικονομικό επιχείρημα σήμερα ενάντια στη ρύθμιση του χρέους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για το σενάριο να πάμε σε 4ο Μνημόνιο αλλά και τις δηλώσεις Σόιμπλε αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Σόιμπλε, όσο σεβαστός και σοβαρός και να είναι, είναι μια φωνή. Και η άποψη αυτή δεν είναι πλέον κυρίαρχη στην Ευρώπη»

Στη συνέχεια διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο και υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από χέρι μας, για να αποτρέψουμε ακόμη και τη συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου. «Δεν αντέχει η κοινωνία, είναι παράλογο να συζητάμε για 4ο μνημόνιο, έπρεπε ήδη να είχαμε φύγει από τα μνημόνια διότι αποδείχθηκαν προβληματικές συνταγές. Δεν είναι φόβος που θα κινητοποιήσει μια κοινωνία αλλά η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ενοποιηθεί με τον φόβο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα η συμφωνία που έχουμε υπογράψει. Δεν προβλέπει νέο πρόγραμμα ο όλος σχεδιασμός που έχουμε εμείς ως κυβέρνηση. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μιλούν για 4ο πρόγραμμα, για 5ο πρόγραμμα», είπε ο κ. Δραγασάκης.

«Λένε ορισμένοι "μα το χρέος δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι οι μεταρρυθμίσεις". Κάνουν λάθος, διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τις δόσεις, με τα μνημόνια. Είμαστε μια χώρα υπό επιτήρηση, υπό επιτροπεία. Και άρα όποιοι λένε λοιπόν ότι το χρέος δεν είναι σοβαρό ζήτημα και μπορεί να περιμένει, στη δική μου ερμηνεία, είναι πως κατά βάθος το πρόβλημα είναι πως θέλουν τη χώρα να είναι δεμένη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας μάλιστα ότι «και μέσα στην Ελλάδα ακούγονται κάποιες παράξενες απόψεις, ότι το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και δεν είναι το χρέος».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"Κάνουν λάθος, διότι το χρέος όπως είναι σήμερα είναι ένα βαρίδι στα πόδια της χώρας. Δεν μπορούμε να δανειστούμε και .... Πηγή: www.lifo.gr"Μας λέει δηλαδή αυτός ο κυριούλης ότι τα λεφτά που μας δανείζει το ESM με επιτόκιο 1,5% αποτελούν "βαρίδι". Γιατί αν το ESM μας τα χάριζε, θα βγαίναμε στις αγορές και θα δανειζόμασταν με 5%.Δηλαδή οφείλουν οι ευρωπαίοι να μας χαρίσουν τα χρέη μας, ώστε να ... μπορέσουμε να δανειστούμε από άλλους με ψηλότερο επιτόκιο. Λογικότατο.Πέφτω από τα σύννεφα κάθε φορά, με το μέγεθος του θράσους όσων μας κυβερνούν και το μέγεθος της βλακείας που δέρνει όσους τους χειροκροτούν. Αλλά αφού βρίσκουν τέτοιους βλάκες, θα αποθρασύνονται, τι άλλο;Όσο για το Μνημόνιο 4 ήταν ήδη δρομολογημένο πριν ακόμα υπογραφεί το Μνημόνιο 3. Αν δούμε το πλάνο αποπληρωμής των δανείων, θα διαπιστώσουμε ότι για το 2015 και το 2018-2022 οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές της είναι πολύ χαμηλές. Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω (σωωωωωώπα).Αλλά στα μέσα του 2017 υπάρχει - συμφωνημένη και υπογεγραμμένη από τον αλέξη της καρδιάς μας - δέσμευση της Ελλάδας να πληρώσει 9,5 δις μονοκοπανιά. Αυτή η δέσμευση υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2015. Το Μνημόνιο 4 ήταν αποφασισμένο από τότε.Οταν στα μέσα του 2017 έρθει η απαίτηση για τα 9,5 δις, αυτά αποκλείεται να υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αρα θα μας τα δώσει ο ESM (προκειμένου να τον ξεπληρώσουμε) με αντάλλαγμα το Μνημόνιο 4.Στο Μνημόνιο 4 που θα υπογραφτεί το καλοκαίρι του 2017, θα υπάρχει μια τερατώδης υποχρέωση για το 2019, ώστε στα μέσα του 2019 να έρθει το Μνημόνιο 5 κ.ο.κ. Υ.Γ. Επειδή οι μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις ψήφιζαν από ένα μνημόνιο η κάθε μια, λογικά θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο του 2017, ώστε να υπογράψει ο κούλης το Μνημόνιο 4. Αλλά στα προτεκτοράτα μετράει μόνο ο αύξων αριθμός των μνημονίων, όχι ο λακές που θα τα υπογράψει. Άρα το αν θα γίνουν εκλογές - καθώς και το ποιός θα εκλεγεί - είναι εντελώς αδιάφορο.
Η καταστροφή που προκάλεσε η αριστερά/ακροδεξιά όμως, θα απαιτήσει 4ο μνημόνιο!Κάτι που θα επιτρέψει τον τσίπρα να κάνει αντιπολίτευση με το επιχείρημα του grexit και τον Μητσοτάκη να προσπαθεί να κερδίσει πουλώντας μνημονιο!Το σχέδιο ήταν απλό, από την αρχή ήξεραν τι έκαναν. Ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει ΤΙ μένει μετά από μια αριστερή κυβέρνηση. Τώρα θα μάθουν και Έλληνες επιτέλους.
Θα μας κουφάνεις Σουτζούκ Λουκούμ! Αυτά που λες θέλουν ΛΕΦΤΑ. Εφόσον υπάρχουν λεφτα, δεν χρειάζεται αριστερός για να τα κάνει! Τα εκανε και ο Κωστακης και μας φέσωσε! Από που περιμένεις ΠΑΡΟΧΕΣ; Το κράτος δεν εχει μία! Τα μνημονια κατάλαβες γιατί υπάρχουν; Υποσχόμαστε να ξοδεύουμε λιγότερα από οσα τρώμε, για αντάλαγμα να μας δίνουν να φαμε ωσπου να το καταφέρουμε!! Είμαστε η μόνη χώρα που 3 μνημόνια μετά ακόμη δεν εχει καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ!ΥΣ ΔΕΝ υπάρχει ούτε υπήρξε χώρα με αριστερά που να έχει τα παραπάνω που παραθέτεις! Αυτά τα έχουν αποκλειστικά οι Δυτικές Δημοκρατίες.Πέφτουν ακόμη Ελληνες από ροζ σύννεφα....
Για την ιστορία πάντως επί Καραμανλή άρχισαν να εφαρμόζονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να πέφτει ο βασικός μισθός. Ο Κωστάκης μας φέσωσε γιατί μοίραζε χρήμα σε αυτούς που ήδη είχαν.