Χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που διεξάγεται στο Αμπου Ντάμπι και την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, απηύθυνε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα μοιράζεται την ευθύνη της για την Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την προώθηση του πολιτιστικού διαλόγου για την Ειρήνη, προς όφελος των επόμενων γενεών.
Επίσημανε ότι η χώρα μας, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Unesco προεδρεύει και στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων, που συνδέεται με τη Σύμβαση της Χάγης. Επίσης συμμετέχει ενεργά στην πάταξη της προκαλούμενης καταστροφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην πάταξη του παράνομου εμπορίου και τράφικινκ πολιτιστικών έργων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα υπάρξει πολιτική διακήρυξη για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όπως είπε: «Θα γίνει μια πολιτική διακήρυξη και εγώ επαναλαμβάνω την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει. Πιστεύουμε σε αυτή την καινούργια πρωτοβουλία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο προστασίας των συμβάσεων της Unesco».
Σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και του εξτρεμισμού, από τις καταστροφικές συνέπειες των οποίων απειλούνται και τα πολιτιστικά αγαθά, «χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», τόνισε. Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της UNESCO, έχουν δημιουργήσει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλων συγκρούσεων. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της UNESCO όπως επίσης και το υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, αυτή η σημαντική νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάσωσης και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τις σχετικές θεσμικές Επιτροπές και τα όργανα των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι από αυτή την άποψη τα «ασφαλή καταφύγια» («safe heavens») για τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας. Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των «ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. «Είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά για το καλό της ανθρωπότητας και να προωθήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης και διαλόγου για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.
Διμερής συνάντηση με Ολάντ
Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Ην. Αραβικά Εμιράτα με τον Πρ. της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ. 1/2 pic.twitter.com/JU3ijczC5s
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 3, 2016
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο twitter, τέθηκαν σειρά ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.
Συζητήσαμε Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Προσφυγικό, τις οικον. σχέσεις Ελλάδας-χωρών του Κόλπου και την πορεία της Ελλ. οικονομίας. 2/2
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 3, 2016
σχόλια