Την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ (φωτογραφία αρχείου)
1

Την έκδοση τριών από τους συνολικά οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Παράλληλα, ασκήθηκε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση τριών άλλων.

Το Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν για να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη: για απόπειρα κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρα κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγή δια της βίας ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας το Τούρκου προέδρου. Οι τρεις αναμένεται να υποβάλλουν έφεση στην απόφαση, ενώ παραμένουν κρατούμενοι.

Σήμερα, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους». Η εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές τις περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου. «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπαγιάννη, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».


Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».


Οι ίδιοι οι τρεις εκζητούμενοι είπαν στους δικαστές πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τόνισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, οι σύζυγοι τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Έφεση κατά της χθεσινής απόφασης

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Χθες, το Συμβούλιο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους, μετά την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία δέχθηκε τον βασικό ισχυρισμό των εκζητούμενων ότι σε περίπτωση έκδοσης είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο ζωής.

Μετά όμως από την έφεση του εισαγγελέα, η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β Τμήμα). Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει και για τους υπόλοιπους δύο στρατιωτικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM