ADVERTORIAL
Όπως κάθε διαγωνισμός, έτσι και αυτός του Bacardi, είχε την απαραίτητη και πολύ σημαντική ομάδα, αυτή των κριτών! Χωρίς τους αξιολογητές, πώς θα μπορούσαν άλλωστε να ξεχωρίσουν κάποιες συνταγές που μπορεί να φτάσουν και στον παγκόσμιο τελικό;
Στον φετινό διαγωνισμό, οι τρεις κριτές που κλήθηκαν να κάνουν αυτή την δύσκολη, πλην γευστικότατη, δουλειά ήταν οι Θοδωρής Πύριλλος, Franck Dedieu και Jad Ballout. Τους βρήκαμε, τους ρωτήσαμε και μάθαμε τις εντυπώσεις τους για τον διαγωνισμό, τις προτάσεις των διαγωνιζομένων αλλά και τα πιο διάσημα κοκτέιλ με βάση το ρούμι στις χώρες τους!
Θοδωρής Πύριλλος
Ο πρώτος κριτής, ο δικός μας Θοδωρής Πύριλλος, απόφοιτος του BAR 5 στο Μανχάταν, είναι επικεφαλής bartender του Α for Athens, συνιδιοκτήτης της Barflies αλλά και εκπαιδευτής μελλοντικών bartenders. Ο ίδιος έχοντας περάσει τέτοιου τύπου αγχωτικές διαδικασίες και βγαίνοντας νικητής του ελληνικού World Class 2013 και του Chivas Masters 2015, σίγουρα γνωρίζει καλά την αγωνία των παιδιών.
Θεωρεί μοναδική την εμπειρία του διαγωνισμού και συνάμα συναρπαστική την προσπάθεια των υποψηφίων να δημιουργήσουν ξεχωριστούς γευστικούς συνδυασμούς, ντύνοντας τους με ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ψυχή τους.
Η τελική επιλογή μας εξομολογείται ότι ήταν πολλή δύσκολη καθότι η τετράδα ξεχώρισε οριακά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που διέκρινε ένα ποτό που δεν μπήκε καν στην τετράδα καθότι το υψηλό επίπεδο και η διαφορετική οπτική των κριτών, δεν του έδωσαν την δυνατότητα να συνεχίσει.
Ο ίδιος μας λέει χαρακτηριστικά για αυτό: «Το storyteller του Αργυρή για μένα είναι ένα εξαιρετικό ποτό, η επιτομή της απλότητας σε ένα Julep, ιδιοφυές να χρησιμοποιήσεις Martini bitter σε ένα γλυκό, spirit forwarded drink καθότι η πικράδα του λικέρ περιορίζει την αίσθηση της γλύκας. Κορφούλες δυόσμου και ψέκασμα νερού από άνθη πορτοκαλιάς, συνδυασμός καλύτερος από το να είχε χρησιμοποιηθεί το ένα ή το άλλο, δίνουν πολυπλοκότητα ευχάριστη και κομπλιμεντάρουν με αίσθηση φρεσκάδας τις αμυγδαλένιες νότες και τα αρώματα γλυκών μπαχαρικών του Bacardi 8... masterpiece!»
Ο διαγωνισμός όμως πέρα από κοκτέιλ, είχε και στιγμές. Ο Θοδωρής ξεχώρισε την ιστορία του Τσακίρη από τη Δράμα, καθότι όταν ανέβηκε στη σκηνή να φτιάξει το ποτό του και μίλησε με όλο το είναι για την έμπνευσή του, τον συνεπήρε. Κάπου εκεί άλλωστε βλέπει και το μέλλον, στα νέα παιδιά και για αυτό τον ευχαριστεί…
Το storyteller του Αργυρή για μένα είναι ένα εξαιρετικό ποτό, η επιτομή της απλότητας σε ένα Julep, ιδιοφυές να χρησιμοποιήσεις Martini bitter σε ένα γλυκό, spirit forwarded drink καθότι η πικράδα του λικέρ περιορίζει την αίσθηση της γλύκας
Για του χρόνου στο διαγωνισμό, δεδομένου ότι πλέον έχει γίνει διάσημους στους κόλπους των bartenders, που απαιτεί τόσο performance skills αλλά και πλάνο προώθησης ενός Legacy drink, θα ήθελε να δει πιο άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες και γιατί όχι έναν παγκόσμιο νικητή.
Πηγαίνοντας την κουβέντα στα ελληνικά μπαρ, ο Θοδωρής ως ειδικός μας αναφέρει ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε μια από τις πιο λαμπρές μπαρ σκηνές παγκοσμίως. Πολλά μπαρ, διαφορετικά το ένα από το άλλο, που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μερικά από αυτά έχουν global διακρίσεις, αποτελούν πόλο έλξης ακόμα και για ταξιδιώτες που αναζητούν fine drinking εμπειρίες.»
Όσο για το διασημότερο κοκτέιλ με βάση το ρούμι στη χώρα μας, είναι αυτά που ξέρουμε και πίνουμε… ποια άλλα; Το mojito και το daiquiri.
Franck Dedieu
Ο παγκόσμιος νικητής του διαγωνισμού για το 2015, με το κοκτέιλ "Le Latin", ο μόλις 25 καλοκαιριών Franck Dedieu, από το Μοντπελιέ της Γαλλίας, με σχετικές σπουδές και με μια ζηλευτή πορεία για το τόσο νεαρό της ηλικίας του -ήδη στα 21 ήταν Head Bartender στο L’Antiquaire (στη Λυών) του παγκόσμιου νικητή του 2011 Marc Bonneton- ήταν επίσης ένας από τους κριτές μας.
Και ο Franck ευχαριστήθηκε το event, καθότι βρήκε καλό τόσο το επίπεδο όσο και την οργάνωση, ενώ ενθουσιάστηκε με το χώρο. Αν και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή θεωρεί ότι θα δούμε έναν σπουδαίο έλληνα φιναλίστ στο Βερολίνο για τον παγκόσμιο τελικό.
Οι υποψήφιοι μας του φάνηκαν δυνατοί, με πολύ καλή παρουσίαση γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Όσο αφορά στα όσα δοκίμασε, θεωρεί ότι κάποια σαφώς ήταν καλύτερα από κάποια άλλα, για αυτό άλλωστε γίνεται και όλο αυτό προκειμένου να αναδειχθεί κάποιο που θα αντέξει στο χρόνο ως legacy cocktail.
Οι Έλληνες ξέρουν να βγαίνουν και υπάρχουν μπαρ για όλα τα γούστα. Στο Λονδίνο, τα πιο διάσημα κοκτέιλ με βάση το ρούμι παραμένουν τα Daiquiri, Mojito, Pina colada...
Αν ξεχώρισε κάποιο, ως δικό του αγαπημένο, του άρεσαν όλα όσα πέρασαν στην τετράδα, ενώ βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κοκτέιλ που συνδύασε μάνγκο – μέλι και μουστάρδα.
Το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού, το daiquiri challenge, θεωρεί ότι ήταν ένα από τα Highlights της ημέρας, γιατί έδινε την δυνατότητα να δει τους διαγωνιζόμενους να εργάζονται ως ομάδα.
Όσο για το τι θα ήθελε να δει στο μέλλον, θεωρεί ότι κάθε χρόνο το Bacardi Legacy γίνεται πιο ενδιαφέρον, καθότι ωριμάζει. Επιθυμεί να δει πως οι διαγωνιζόμενοι θα προωθήσουν τις ιδέες τους, πόσο δημιουργικοί μπορεί να γίνουν ώστε να βρουν τον τρόπο να κάνουν το δικό τους legacy πραγματικότητα.
Για τα αθηναϊκά μπαρ, έχει να πει τα καλύτερα, καθότι οι Έλληνες ξέρουν να βγαίνουν και υπάρχουν μπαρ για όλα τα γούστα. Στο Λονδίνο, που βρίσκεται τώρα για ένα project με τον έταιρο BACARDÍ Legacy φιναλίστ Chris Moore, όπως και εδώ, τα πιο διάσημα κοκτέιλ με βάση το ρούμι παραμένουν τα Daiquiri, Mojito, Pina colada...
Jad Ballout
Ο τρίτος της παρέας Jad Ballout, ξεκίνησε ως σεφ για να καταλήξει «σεφ» της μπάρας, καθότι είδε ότι και εκεί μπορείς να δημιουργήσεις εξίσου, με πολλά και διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Αγαπάει τους πειραματισμούς και θέλει όσο μπορεί να εκπαιδεύει τους πελάτες του σε νέες γεύσεις και περιπέτειες για τους ουρανίσκους. Νικητής του Diageo World Class Bartender (2013) αλλά και του Bacardi Legacy του Λιβάνου, εκπροσώπησε την χώρα του στον παγκόσμιο διαγωνισμό του 2015 στο Σίδνεϊ όπου βγήκε επιλαχών με το κοκτέιλ του El Mediterraneo (έχει μέσα μέχρι και τη δική μας Skinos Mastiha!).
Ο Jad επίσης βρήκε τον ελληνικό διαγωνισμό σε πολύ καλό επίπεδο, όταν χρειάστηκε να ξεχωρίσουν κοντά από 100 υποψηφίους, τους δέκα καλύτερους για τους ημιτελικούς. Ο ίδιος γεύτηκε πολύ ωραία ποτά και σπουδαίες παρουσιάσεις.
Πολλοί από αυτούς, εμπνεύστηκαν τα κοκτέιλ από προσωπικές τους ιστορίες, κάτι που έβγαινε πολύ όμορφα προς τα έξω.
Τους διαγωνιζόμενους τους βρήκε παθιασμένους με τα κοκτέιλ και τις ιστορίες τους, γεγονός που φάνηκε από τον τρόπο που τα παρουσίαζαν στη σκηνή. Πολλοί από αυτούς, εμπνεύστηκαν από προσωπικές τους ιστορίες, κάτι που έβγαινε πολύ όμορφα προς τα έξω.
Για του χρόνου θεωρεί ότι είναι πάντα καλό να έχουμε ένα υλικό, το οποίο θα εκπροσωπεί πολύ καλά τον διαγωνιζόμενο και την ιστορία του, ενώ παράλληλα θα μπορεί να συνδεθεί εξίσου δυνατά και με την ιστορία του Bacardi, βγάζοντας στο τέλος ένα δυνατό γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει όταν φτιάχνουμε ένα legacy cocktail, να δημιουργούμε κάτι διαφορετικό από άποψη υλικών και ύφους, από όσα έχουμε δει από προηγούμενα νικητήρια Legacy drinks.
Η αθηναϊκή νύχτα είναι μία από τις αγαπημένες του παγκοσμίως, με τα cocktail bars να είναι πραγματικά αξιόλογα και με ιδιαίτερο στυλ και χαρακτήρα το καθένα, κάτι που τα κάνει πολύ ενδιαφέροντα, ενώ οι bartenders έχουν πολλές γνώσεις και είναι επαγγελματίες.
Στην χώρα του, τα πιο διάσημα κοκτέιλ με βάση το ρούμι, είναι τα Mojito και Mai Tai (καιρό είχα να το ακούσω αυτό!).
Απολαύστε Υπεύθυνα
σχόλια