1. Τι είναι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα;
Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, επώδυνη, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι προσβάλει τις πτυχές του δέρματος, δηλαδή περιοχές πλούσιες σε αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Εκδηλώνεται με φλεγμονώδεις βλάβες, οζίδια, αποστήματα και συρίγγια σε περιοχές όπως μασχάλες, γλουτοί, μηρογεννητικές πτυχές.
Η νόσος επηρεάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητα των ασθενών, καθώς οι εξάρσεις της συνοδεύονται από πόνο και πυώδεις εκκρίσεις με έντονα δυσάρεστη οσμή.
2. Τι προκαλεί όμως αυτή τη νόσο;
Από το 1893 που πρωτοπεριγράφηκε η Ιδρωταδενίτιδα, έχουμε αλλάξει πολλές φορές γνώμη. Αρχικά, πιστεύαμε πως το πρόβλημα ξεκινά από τον αποκρινή ιδρωτοποιό αδένα, απ' όπου πήρε και όνομά της η νόσος, τώρα ξέρουμε πως ξεκινά από τον τριχικό θύλακο. Επίσης, ενώ πιστεύαμε πως η νόσος οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για αυτοφλεγμονώδη νόσο που εξαρτάται από ανοσολογικούς μηχανισμούς. Ακόμα, θεωρούσαμε πως η νόσος προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (τριβή, αποτρίχωση, αποσμητικά), όμως, σήμερα, ξέρουμε πως μπορεί να υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία ως προς τον μηχανισμό που προκαλεί τη νόσο. Πάντως, η επικρατέστερη υπόθεση υποστηρίζει ότι η φλεγμονή ξεκινά με απόφραξη στο στέλεχος του τριχικού θυλάκου, που οδηγεί σε ρήξη του, με αποτέλεσμα την πυροδότηση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης και στη συνέχεια το σχηματισμό συριγγίων και ουλών.
3. Ποιους προσβάλλει συνήθως; Ποια ηλικιακή ομάδα είναι πιο ευαίσθητη και επιρρεπής στη νόσο;
Ας δούμε τώρα ποιο είναι το προφίλ του τυπικού ασθενή με Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα:
• Η Ιδρωταδενίτιδα δεν είναι μια σπάνια πάθηση, καθώς φαίνεται ότι η συχνότητα της νόσου στο γενικό πληθυσμό ξεπερνά το 1%.
• Περίπου 4 στους 10 ασθενείς πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή νόσο.
• H νόσος εμφανίζεται συνήθως στη δεκαετία των 20 και είναι αρκετά σπάνια η εμφάνισή της μετά τα 50.
• Η νόσος αφορά και στα δύο φύλα, πολύ συχνότερα, όμως, στις γυναίκες. Η αναλογία γυναικών ανδρών είναι 3:1.
• Το 1/3 των πασχόντων έχουν οικογενειακό ιστορικό.
• Τέλος, οι ασθενείς αυτοί είναι, συνήθως, παχύσαρκοι και καπνιστές. Σημειώνεται πως πολλές φορές η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του σωματικού βάρους στους παχύσαρκους, βελτιώνει σημαντικά την νόσο.
4. Ποιες είναι οι συνέπειες στην καθημερινότητα των ασθενών;
Ο πόνος, η πυόρροια, η δυσοσμία, τα οιδήματα, οι ουλές και οι συνέπειές τους στην κοινωνική, σεξουαλική και επαγγελματική ζωή των ασθενών, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, ακόμα και το εισόδημά τους. Πολλές φορές αναγκάζονται να απουσιάζουν από την εργασία τους και όχι σπάνια, οι ασθενείς αυτοί γίνονται αντικοινωνικοί και αναζητούν τη βοήθεια ψυχολογικής ή και ψυχιατρικής φροντίδας.
5. Θεραπεύεται πλήρως η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα;
Έως πρόσφατα, οι δερματολόγοι χρησιμοποιούσαμε αρκετές αγωγές, χωρίς καμία από αυτές να έχει επαρκή κλινικά δεδομένα αποτελεσματικότητας στη νόσο. Στόχος μας μέσα από τη χρήση αυτών των θεραπειών ήταν να πετύχουμε τον έλεγχο της φλεγμονής, ώστε να μειωθεί ο ρυθμός των υποτροπών και να αποφευχθούν ο πόνος και η χρόνια πυόρροια. Τα αντιβιοτικά ήταν και είναι, σε πολλές περιπτώσεις, από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες, καθώς η αποτελεσματικότητά τους οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση τους. Σε περιόδους έξαρσης μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθούν κορτιζόνη από του στόματος ή και χειρουργικοί καθαρισμοί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η χειρουργική αντιμετώπιση, δυστυχώς, δεν αποτρέπει μελλοντικές υποτροπές και επομένως δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Ίσως να έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση, εφόσον πρωτίστως ελεγχθεί πλήρως κλινικά η νόσος (με φαρμακευτική αγωγή), για την αντιμετώπιση των δύσμορφων ουλών που καταλείπουν οι βαθιές βλάβες.
6. Υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θεραπεία;
Από το καλοκαίρι του 2016, έχουμε στη διάθεσή μας την πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία για την Ιδρωταδενίτιδα. Τα αποτελέσματά της, έως στιγμής, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η εμπειρία μας από αυτή μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όσον αφορά τον περιορισμό των εξάρσεων της νόσου. Πολλοί ασθενείς μας ζουν πλέον χωρίς υποτροπές, σε πλήρη ύφεση της νόσου και αυτό μας επιτρέπει να χαμογελάμε μαζί τους.
7. Τι εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέχει η δική σας μονάδα στους ασθενείς;
Στην Β΄ Δερματολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου πραγματοποιείται κάθε 2η Τρίτη Ειδικό Ιατρείο Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας, κατόπιν ραντεβού (τηλ. 14741), με επιστημονικά υπεύθυνη τη δερματολόγο Αναστασία Τριγώνη.
σχόλια