Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες.
«Στο πλαίσιο αυτό», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ».
«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού», αναφέρεται.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε σήμερα στο euronews και στη δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα για τη Διάσκεψη της Γενεύης, για τις προσδοκίες του για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για την στάση Τουρκίας και Ελλάδας.
Ξεκαθάρισε αρχικά πως, «πρώτον δεν ήρθαμε με τις υψηλότερες των προσδοκιών. Αυτό που επιδιώκαμε είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και αυτό έχει επιτευχθεί. Πρώτον όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές με κατάθεση χάρτη, έστω και αν διαφωνούμε, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι ανάλογο. Όσον αφορά τις εγγυήσεις, για πρώτη φορά η Τουρκία συμμετέχει σε έναν διάλογο για κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, μιλάμε για ένα διάλογο».
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα φύγουν ποτέ από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε, «θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το επεισόδιο μεταξύ Τσαβούσογλου και Γιούνκερ, ο Πρόεδρος τόνισε πως, «το επεισόδιο δεν έγινε επί της ουσίας, έγινε επί θεμάτων διαδικασίας, κατά πόσο θα πρέπει να είναι παρούσα, συμμετέχουσα, ως ενδιαφερόμενη, ως παρατηρητής, συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία σε αυτό. Καταρχήν θα πρέπει να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου, όχι μόνο για την παρουσία που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως πολύ σωστά έχετε επισημάνει, αλλά και τις παρεμβάσεις της ΕΕ, ότι ναι μεν δεν εμπλέκεται στο τι θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αλλά σίγουρα θέλει να έχει λόγο αν αυτό που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι συμβατό όσον αφορά τις πτυχές της εσωτερικής διακυβέρνησης ή δομής του κράτους, να είναι συμβατό όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο ασφάλειας, της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ».
Τέλος, ερωτώμενος εάν είναι θέμα μηνών ή ετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, «για μένα θα ήταν ημερών, αλλά δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και συνεπώς αυτό που θα θελα να πω είναι το συντομότερο δυνατό, το ευτυχέστερο και το καλύτερο για τον Κυπριακό λαό γενικότερα».
Με πληροφορίες από AΠΕ/ ΜΠΕ- Euronews- Φιλελεύθερος
σχόλια