Άρειος Πάγος: «Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Άρειος Πάγος: «Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Τη μη έκδοση στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, αποφάσισαν τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου. 

Tο ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο, οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Η σημερινή απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά το θέμα, καθώς ο νόμος προβλέπει πως αρνητικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αναιρούνται, ούτε αλλάζουν.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή, η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως επιθυμεί να επιστραφούν άμεσα στη χώρα και έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα κάνει δεκτή με δυσαρέσκεια την παραχώρηση ασύλου.

Δηλώσεις των συνηγόρων

Οι δύο συνήγοροι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων», ανέφερε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος. 

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε ο Όμηρος Ζέλιος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ