Μέχρι και 1.000 ευρώ το κιλό τα κέρδη της σπείρας που εμπορευόταν τα προστατευόμενα χέλια

Μέχρι και 1.000 ευρώ το κιλό τα κέρδη της σπείρας που εμπορευόταν τα προστατευόμενα χέλια Facebook Twitter
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εικονίζει χέλια (Anguilla Anguilla), ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/STR
0

Βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη ασκήθηκαν από την Εισαγγελία της Αθήνας κατά των εμπλεκομένων στην υπόθεση παράνομης εμπορίας χελιού, με την επωνυμία Αnguilla Anguilla.

H πρωτοφανής αυτή υπόθεση που απασχόλησε τις αρχές, αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αποκόμιζαν τεράστια οικονομικά οφέλη από το παράνομο εμπόριο των προστατευόμενων χελιών, με την τιμή τους να ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κίνα, όπου είναι ο τελικός του προορισμός, φτάνει μέχρι και τα 1.500 το κιλό. Τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση του προστατευόμενου χελιού, προέκυψε από τις έρευνες, είναι 1.000 ευρώ ανά διακινούμενο κιλό!

Έτσι, με δεδομένο ότι κάθε φορτίο περιείχε 500-900 κιλά, το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής κυμαινόταν από 500.000 € έως 900.000 €.

Όπως έγινε γνωστό εχτές, η συνεργασία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν παράνομα το προστατευόμενο είδος χελιών.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, μετά από ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, εννέα ημεδαποί μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 31 έως 62 ετών (7 άνδρες και 2 γυναίκες).

Μέχρι και 1.000 ευρώ το κιλό τα κέρδη της σπείρας που εμπορευόταν τα προστατευόμενα χέλια Facebook Twitter
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εικονίζει χέλια (Anguilla Anguilla), ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/STR

Όσο αφορά προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης εισήγαγαν από την Ισπανία στη χώρα μας, μέσω ισπανικής εταιρείας, η οποία αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης, μεγάλες ποσότητες γόνων χελιού του είδους Anguilla- Anguilla.


Οι ποσότητες των χελιών μεταφέρονταν με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη της οργάνωσης σε περιοχή της Αττικής. Στη συνέχεια ακολουθούσε η παράνομη εξαγωγή των χελιών αεροπορικώς στην Κίνα.

Μετέπειτα οι παραλήπτες προέβαιναν στην εκτροφή- πάχυνση τους και στην περαιτέρω διάθεση τους στην αγορά καθόσον το συγκεκριμένο είδος αποτελεί εκλεκτό έδεσμα στη Κίνα.


Σημειώνεται ότι η διακίνησή του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM