Ανεπιθύμητος ο Ερντογάν στην Αυστρία λόγω της εκστρατείας του για το δημοψήφισμα

Ανεπιθύμητος ο Ερντογάν στην Αυστρία λόγω της εκστρατείας του για το δημοψήφισμα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.


«Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και στην Αυστρία για επίσημες διμερείς επισκέψεις, αλλά όχι για να εξαγάγει την τουρκική προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία», δήλωσε σε μήνυμά του στο λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Κουρτς διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε προεκλογική συγκέντρωση του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Αυστρία μπορεί να αυξήσει τους "διχασμούς" και τις "εντάσεις" στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας στη χώρα. Περίπου 360.000 άτομα τουρκικής καταγωγής ζουν στην Αυστρία, εκ των οποίων 117.000 είναι τούρκοι πολίτες.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου ότι ο Ερντογάν πρόκειται να ταξιδέψει στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες χώρες.


Η άφιξή του στην Αυστρία το καλοκαίρι του 2014 στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές "είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP/κόμμα του Ερντογάν) και Τούρκων κουρδικής καταγωγής", υπογραμμίζει το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.


Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Βιένης είναι τεταμένες μετά την καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.


Σε χαιρετισμό του προς τον ξένο Τύπο, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε ανησυχία για "μια δραματική εξέλιξη όσον αφορά το κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες" στην Τουρκία.


Αιχμή του δόρατος μιας σκληρής γραμμής απέναντι στη χώρα αυτή εδώ και επτά μήνες, η Αυστρία ζητεί το "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βιένη είχε μπλοκάρει τον Δεκέμβριο το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Άγκυρα.


Οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις 16 Απριλίου στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει στόχο τη μεταβίβαση όλων των εκτελεστικών εξουσιών στον πρόεδρο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα ενισχύσει περισσότερο την αυταρχικότητα του 62χρονου προέδρου.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM