Τι εξάγει η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης;

Τι εξάγει η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης; Facebook Twitter
2

Τα ορυκτέλαια πετρελαίου, το αργίλιο και κράματά του, καθώς και τα φάρμακα, είναι τα πρώτα σε αξία εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα, ενώ ειδικότερα από τον αγροδιατροφικό τομέα, στην κορυφή είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. 

 

Η κατάταξη αυτή προκύπτει σύμφωνα με τους πίνακες που συνέταξε το υπουργείο Εξωτερικών -κατόπιν επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ- όπου περιγράφεται η εξέλιξη της πορείας των ελληνικών εξαγωγών στις 123 κυριότερες εξαγωγικές αγορές. Κατά την τετραετία 2013 έως και 2016 οι αγορές αυτές αντιπροσωπεύουν το 99,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες αυξάνονται στην πάροδο των ετών (2013 93,7%, 2014 94,4%, 2015 99,1%, 2016 99,7%). Περαιτέρω, από τις 123 ανωτέρω χώρες, κατά το 2016, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΞ, σε 70 απ' αυτές σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών, ενώ σε 53 από αυτές παρουσιάσθηκε μείωση των εξαγωγών.

 

Με βάση τους πίνακες του υπουργείου Εξωτερικών, η ΕΕ των 27 παραμένει ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών, με την αξία τους να ανέρχεται το 2016 περίπου στα 12,4 δισ. ευρώ. 

 

Τα Βαλκάνια αποτελούν το δεύτερο κυριότερο προορισμό, με περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν Αφρική (περίπου 1,7 δισ. ευρώ), Βόρεια Αμερική (περίπου 1,4 δισ. ευρώ), Μέση Ανατολή (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), Ασία, χώρες του αραβικού κόλπου, Ρωσία, Νότια Αμερική και Ωκεανία.  

 

Σε επίπεδο χωρών, ο κυριότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών παραμένει η Ιταλία, με συνολικές εξαγωγές το 2016 άνω των 2,8 δισ. ευρώ (έναντι 2,9 δισ. ευρώ το 2015 και 2,4 δισ. ευρώ το 2014) και ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών 11,1%. Ακολουθούν η Γερμανία με 1,9 δισ. ευρώ (έναντι 1,8 το 2015 και 1,7 δισ. ευρώ το 2014) και ποσοστό 7,68% στο σύνολο των εξαγωγών, η Κύπρος με περίπου 1,6 δισ. ευρώ, η Τουρκία και η Βουλγαρία με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ η καθεμία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Λίβανος με σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ σε κάθε χώρα. Μάλιστα, σχεδόν το 20% των ελληνικών εξαγωγών ρέει προς Ιταλία και Γερμανία, ενώ ποσοστό άνω του 48% κατευθύνεται σε Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Λίβανο.

 

Συνολικά, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2016 ανήλθε στα 25,4 δισ. ευρώ έναντι 25,8 δισ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας μείωση κατά 467,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,8%. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 225 εκατ. ευρώ, ή κατά 1,2%.

 

Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα στο σύνολο τους, στην κορυφή είναι τα ορυκτέλαια πετρελαίου, που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ και κατευθύνονται κυρίως προς Λίβανο, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτο, Γιβραλτάρ, Κύπρο, Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια ακολουθούν το αργίλιο και τα κράματά του, που ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ και κατευθύνονται μεταξύ άλλων προς Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, ΗΠΑ, ενώ τα φάρμακα, που αποτελούν το τρίτο σε αξία εξαγόμενο προϊόν, κατευθύνονται κυρίως προς Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο. 

 

Σε ό,τι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, τα φρούτα και λαχανικά είναι στην κορυφή της ομάδας, με αξία εξαγωγών άνω των 1,6 δισ. ευρώ και κυριότερες υποομάδες τα Παρασκευασμένα- Διατηρημένα Λαχανικά (με αξία εξαγωγών άνω των 556 εκατ. ευρώ), τα νωπά ή αποξηραμένα φρούτα (321 εκατ.), οι καρποί, φρούτα και άλλα βρώσιμα μέρη (294 εκατ. ευρώ) και πορτοκάλια, μανταρίνια, κλεμαντίνες (228 εκατ. ευρώ). Κύριες αγορές- αποδέκτες αυτών, μεταξύ άλλων, είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Γαλλία.

 

Η δεύτερη σε αξία εξαγόμενη ομάδα είναι τα ψάρια και θαλασσινά με αξία εξαγωγών άνω των 650 εκατ. ευρώ, με κυριότερη υποομάδα εξαγωγών τα νωπά ψάρια, τα οποία κατευθύνονται –μεταξύ άλλων- προς Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, ΗΠΑ.

 

Το ελαιόλαδο ανέρχεται τρίτο σε αξία εξαγόμενο προϊόν, με άνω των 627 εκατ. ευρώ και κατευθύνεται κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τον Καναδά, την Αυστρία, την Κύπρο.  

 

Αμέσως μετά ακολουθούν το γάλα και τα προϊόντα του, με κύριες υποομάδες εξαγωγών τα τυριά και το γιαούρτι και κατευθύνονται μεταξύ άλλων προς Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Σουηδία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αυστρία. 

 

Σημειώνεται πως η σύνταξη των πινάκων από το υπουργείο που καταγράφουν την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων οικονομικής διπλωματίας και υποστήριξη της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικό, και είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα www.agora.mfa.gr, στην ενότητα «Ελληνική Οικονομία». 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Βλέπουμε λοιπόν οτι έχουμε ανάγκη την ΕΕ καθώς εξάγουμε πολά σε αυτή, ενώ αντίθετα στην Ρωσία λίγα εξάγουμε ενώ πολλά εισάγουμε.Επίσης ενώ εξάγουμε φάρμακα (γενόσημα) πριν απο λίγα χρόνια έγινε ο κακός χαμός οταν προτάθηκε να τα χρησιμοποιούμε κι εμείς.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες και το συσκευασμένο ελαιόλαδο έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Περίεργο που δεν αναφέρεται τιποτα σχετικό με τη μπλε οικονομία που μπορεί να υποστηρίξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ή τις ανανεώσιμες.