Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
3

Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δήλωσε πεπεισμένος ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.


Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι ενόψει το επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας – τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δις ευρώ». Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, «όσο απειλητική κι αν φαίνεται η κατάσταση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι απρόσμενα αισιόδοξος. 'Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (...) Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Eurogroup'», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει «πραγματικά απογοητευμένος» μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.


Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ενώπιον ξένων ανταποκριτών στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη μια σαφής συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτή χρειάζεται «προκειμένου να γνωρίζουν οι επενδυτές τη δομή του ελληνικού χρέους και ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της». Σε ερώτηση εάν θα ήταν αργά να μετατεθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σε κατηγορηματικό ύφος «απολύτως!».


Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι όλοι μπορούν συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας και σχολιάζει ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

πηγή: Deutsche Welle



«Η Αθήνα επιμένει σε ελάφρυνση χρέους» σημειώνει σε τίτλο ανταπόκρισής της η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων και έκανε λόγο για έναν εμφανώς «κουρασμένο» και «κακόκεφο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος «παλεύει εδώ και έναν χρόνο με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος». Ο ανταποκριτής της Handelsblatt θεωρεί ότι η επιμονή της Αθήνας για δέσμευση των δανειστών σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι «ριψοκίνδυνο παιχνίδι».


Σκληρή επίθεση στη γερμανίδα καγκελάριο εξαπολύει με πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή TAZ. Η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει λόγο για «κρυφό εθνικισμό της Μέρκελ» με θύμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με την TAZ, η καγκελάριος «δεν είναι καλύτερη του Ντόναλντ Τραμπ, είναι απλά και μόνο πιο ευφυής. Την ώρα που ο Τραμπ γυρνά τον κόσμο με το σύνθημά του 'Πρώτα η Αμερική', αυτή ξέρει να κρύβει επιδέξια το δικό της 'Πρώτα η Γερμανία'». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «πουθενά άλλου δεν φαίνεται με τόση σαφήνεια η απόσταση μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας όσο στην περίπτωση της Ελλάδας. Χωρίς συμπόνια η χώρα ωθείται στη φτώχεια επειδή η καγκελάριος θέλει να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο». Η αρθρογράφος κατακεραυνώνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή της να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μετά το 2018 και σχολιάζει ότι «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους γερμανικούς όρους – ακόμη κι αν είναι τόσο ανόητοι».

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM