5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα

5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα Facebook Twitter
Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα.
0

Δεν είναι μύθος ότι για λίγες μέρες κάθε μήνα αναστατώνει τη ζωή των περισσότερων γυναικών. Δεν είναι μύθος ότι μαζί της κουβαλά διάφορους σωματικούς πόνους και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα: η περίοδος είναι αναγκαίο κακό, μία σωματική λειτουργία που μαρτυρά τη φυσιολογική αναπαραγωγική ετοιμότητα της γυναίκας, ωστόσο, συνοδεύεται από διάφορες εμπειρικές ερμηνείες και μύθους που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονική πραγματικότητα. Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να πιστεύουν και να υιοθετούν κάποιους από αυτούς τους μύθους είτε σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή τη μηνιαία αναστάτωση ή επειδή οι ενδείξεις τις οδηγούν εκεί. Τι πραγματικά ισχύει, όμως και τι όχι; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. 

Μύθος 1ος

«Η περίοδος είναι ένας τρόπος να καθαρίζει το σώμα από τοξίνες και βλαβερές χημικές ουσίες που έχει σωρεύσει μέσα σε έναν μήνα». 

Πολύ ρομαντικό αυτό για τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία της γυναίκας, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Αυτό ακούγεται υπέροχο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν ισχύει», λέει η Maria Sophocles, κλινική διευθύντρια του Τμήματος Γυναικολογικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πρίνστον. H έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το τέλος της προετοιμασίας ενός ολόκληρου μήνα του γυναικείου οργανισμού για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ένα έμβρυο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, ο επιπλέον ιστός που αναπτύσσεται στη μήτρα, απορρίπτεται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα και η ορμονική υποστήριξη για την ανάπτυξη του ιστού, οδηγεί στην απόσυρση του από το σώμα. Αυτό θα σκέφτεστε, εξηγεί η γιατρός, «ότι το σώμα σας αποβάλλει κάτι που πλέον του είναι αχρείαστο, περιττό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια.

Μύθος 2ος

«Επειδή η μαμά σας είχε βαριά περίοδο, είστε και εσείς καταδικασμένες»

Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα, λέει η Sofokles. Επίσης, μία ειλικρινής κουβέντα με τον γυναικολόγο, μπορεί να κάνει πιο ομαλές εκείνες τις μέρες, με λιγότερους πόνους και πιο διαχειρίσιμη κατάσταση γενικώς. Αν υπάρχει λόγος που επιβαρύνει την περίοδο (πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, κ.λπ), μία εξέταση και η σωστή αγωγή ή έστω επέμβαση, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης με το σώμα. Και με την περίοδο σας. 

Μύθος 3ος

«Απαγορεύεται το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου»

Βασικά δεν απαγορεύεται τίποτα και είναι απολύτως προσωπική απόφαση μιας γυναίκας το αν θα κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή όχι. «Μπορεί να ξέρεις ότι θα δημιουργηθεί... ακαταστασία, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, λόγω της ροής, αλλά δεν είναι ούτε μη ασφαλές ούτε ανθυγιεινό να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου», εξηγεί η Alyse Kelly-Jones, υπεύθυνη Τμήματος Γυναικολογίας στο Κέντρο Υγείας Novant της Βόρειας Καρολίνα. Φυσικά, πάντα επισημαίνει στις ασθενείς της ότι είναι αυτό το σεξ παραμένει ασφαλές, αν λαμβάνονται προφυλάξεις και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μύθος 4ος

«Τα συχνά ντους επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου»

Κατ' αρχάς ας διευκρινιστεί αυτό: κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνουμε μπάνιο κανονικά. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διατήρησης της καθαριότητας, τόσο της ευαίσθητης περιοχής, όσο και του υπόλοιπου σώματος που δίνει τη δική του μάχη με τις ορμόνες εκείνες τις μέρες. Επίσης, αναλόγως τον οργανισμό, η θερμοκρασία των ζεστών ή πιο χλιαρών μπάνιων, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλητικές κράμπες από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

Μύθος 5ος 

«Το ταμπόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής και να γίνει εστία μικροβίων»

Όσο και οι σερβιέτες, απαντούν οι ειδικοί. Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια. Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια μπάνια, με αυξημένα τα επίπεδα υγιεινής ακριβώς, γιατί το καλοκαίρι, λόγω ζέστης και ιδρώτας είναι αυξημένες οι πιθανότητες μυκητίασης. Επίσης, το άλλο για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι γιατροί είναι η περίπτωση αλλεργίας στα συστατικά του ταμπόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με ευαισθησία. Το Σύνδρομο Τοξικού Αλλεργικού Σοκ ίσως είναι η μόνη δικαιολογημένη ανησυχία που μπορεί να υπάρχει γύρω από τη χρήση του ταμπόν και πάλι, όμως, με τη σωστή ενημέρωση και έλεγχο, κατά τους ειδικούς, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα.

Με πληροφορίες από το Womenshealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ