5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα

5 μύθοι για τη περίοδο που πρέπει να ξεχάσετε άμεσα Facebook Twitter
Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα.
0

Δεν είναι μύθος ότι για λίγες μέρες κάθε μήνα αναστατώνει τη ζωή των περισσότερων γυναικών. Δεν είναι μύθος ότι μαζί της κουβαλά διάφορους σωματικούς πόνους και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα: η περίοδος είναι αναγκαίο κακό, μία σωματική λειτουργία που μαρτυρά τη φυσιολογική αναπαραγωγική ετοιμότητα της γυναίκας, ωστόσο, συνοδεύεται από διάφορες εμπειρικές ερμηνείες και μύθους που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονική πραγματικότητα. Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να πιστεύουν και να υιοθετούν κάποιους από αυτούς τους μύθους είτε σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή τη μηνιαία αναστάτωση ή επειδή οι ενδείξεις τις οδηγούν εκεί. Τι πραγματικά ισχύει, όμως και τι όχι; Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. 

Μύθος 1ος

«Η περίοδος είναι ένας τρόπος να καθαρίζει το σώμα από τοξίνες και βλαβερές χημικές ουσίες που έχει σωρεύσει μέσα σε έναν μήνα». 

Πολύ ρομαντικό αυτό για τον τρόπο με τον οποίο το γυναικείο σώμα λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία της γυναίκας, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Αυτό ακούγεται υπέροχο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά δεν ισχύει», λέει η Maria Sophocles, κλινική διευθύντρια του Τμήματος Γυναικολογικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου του Πρίνστον. H έμμηνος ρύση σηματοδοτεί το τέλος της προετοιμασίας ενός ολόκληρου μήνα του γυναικείου οργανισμού για το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ένα έμβρυο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, ο επιπλέον ιστός που αναπτύσσεται στη μήτρα, απορρίπτεται από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν απότομα και η ορμονική υποστήριξη για την ανάπτυξη του ιστού, οδηγεί στην απόσυρση του από το σώμα. Αυτό θα σκέφτεστε, εξηγεί η γιατρός, «ότι το σώμα σας αποβάλλει κάτι που πλέον του είναι αχρείαστο, περιττό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια.

Μύθος 2ος

«Επειδή η μαμά σας είχε βαριά περίοδο, είστε και εσείς καταδικασμένες»

Το σώμα έχει τους δικούς του νόμους και κάθε σώμα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και ένας διαφορετικός, μοναδικός οργανισμός. Δεν υπάρχει... παράδοση στις περιόδους. Επειδή η μητέρα ή η γιαγιά πονούσε και είχε αυξημένη ροή κάθε μήνα, δεν σημαίνει ότι και εσείς είστε καταδικασμένες στην ίδια μοίρα, λέει η Sofokles. Επίσης, μία ειλικρινής κουβέντα με τον γυναικολόγο, μπορεί να κάνει πιο ομαλές εκείνες τις μέρες, με λιγότερους πόνους και πιο διαχειρίσιμη κατάσταση γενικώς. Αν υπάρχει λόγος που επιβαρύνει την περίοδο (πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, κ.λπ), μία εξέταση και η σωστή αγωγή ή έστω επέμβαση, μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης με το σώμα. Και με την περίοδο σας. 

Μύθος 3ος

«Απαγορεύεται το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου»

Βασικά δεν απαγορεύεται τίποτα και είναι απολύτως προσωπική απόφαση μιας γυναίκας το αν θα κάνει σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή όχι. «Μπορεί να ξέρεις ότι θα δημιουργηθεί... ακαταστασία, μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, λόγω της ροής, αλλά δεν είναι ούτε μη ασφαλές ούτε ανθυγιεινό να κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου», εξηγεί η Alyse Kelly-Jones, υπεύθυνη Τμήματος Γυναικολογίας στο Κέντρο Υγείας Novant της Βόρειας Καρολίνα. Φυσικά, πάντα επισημαίνει στις ασθενείς της ότι είναι αυτό το σεξ παραμένει ασφαλές, αν λαμβάνονται προφυλάξεις και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μύθος 4ος

«Τα συχνά ντους επιδεινώνουν τους πόνους της περιόδου»

Κατ' αρχάς ας διευκρινιστεί αυτό: κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνουμε μπάνιο κανονικά. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος διατήρησης της καθαριότητας, τόσο της ευαίσθητης περιοχής, όσο και του υπόλοιπου σώματος που δίνει τη δική του μάχη με τις ορμόνες εκείνες τις μέρες. Επίσης, αναλόγως τον οργανισμό, η θερμοκρασία των ζεστών ή πιο χλιαρών μπάνιων, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλητικές κράμπες από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

Μύθος 5ος 

«Το ταμπόν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινής και να γίνει εστία μικροβίων»

Όσο και οι σερβιέτες, απαντούν οι ειδικοί. Το κυριότερο μέλημα, όπως τονίζεται, σε όλες τις επικαιροποιημένες συμβουλές επί γυναικολογικών θεμάτων είναι οι τακτικές αλλαγές, το συχνό τοπικό πλύσιμο και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής που προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις, μολύνσεις και κάθε άλλου είδους περιπέτεια. Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια μπάνια, με αυξημένα τα επίπεδα υγιεινής ακριβώς, γιατί το καλοκαίρι, λόγω ζέστης και ιδρώτας είναι αυξημένες οι πιθανότητες μυκητίασης. Επίσης, το άλλο για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι γιατροί είναι η περίπτωση αλλεργίας στα συστατικά του ταμπόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με ευαισθησία. Το Σύνδρομο Τοξικού Αλλεργικού Σοκ ίσως είναι η μόνη δικαιολογημένη ανησυχία που μπορεί να υπάρχει γύρω από τη χρήση του ταμπόν και πάλι, όμως, με τη σωστή ενημέρωση και έλεγχο, κατά τους ειδικούς, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα.

Με πληροφορίες από το Womenshealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM