Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό

Οι πόνοι της περιόδου μπορεί να οφείλονται και σ' αυτόν τον ύπουλο εχθρό Facebook Twitter
Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται.
0

Οι κράμπες, οι ναυτίες, η παρατεταμένη, υπερβολική αιμορραγία είναι τα συμπτώματα. Για πολλές γυναίκες εκείνες οι μέρες του μήνα είναι οι πιο επώδυνες, αυτές που υπαγορεύουν κατ' οίκον περιορισμό, μεγάλη προσοχή σε κάθε κίνηση και πάντα αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά στην τσάντα. Οι περισσότερες συνηθίζουν να τα αντιμετωπίζουν ως προϊόν της όλης κατάστασης, συχνά μην παρατηρώντας το πώς κάποια από αυτά τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα σε συγκεκριμένες ηλικιακές φάσεις. Για την ακρίβεια, γύρω στα 30-35 και συνήθως, αφού έχουν γίνει μητέρες. 

Και εδώ έρχεται αυτό που γνωρίζουν οι γυναικολόγοι και μόνο με τις τακτικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνευθεί. Ο λόγος για την αδενομύωση, τον αθόρυβο εχθρό της γυναικείας ζωής, που κάνει σαφή την παρουσία του μέσω των συμπτωμάτων της περιόδου και φυσικά ξεχνιέται με το που ολοκληρώσει τον κύκλο της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αδενομύωση, μέρος του ενδομητρίου -του υμένα που καλύπτει την περιοχή της μήτρας- αρχίζει να εισδύει στα μυώδη τοιχώματα της περιοχής και να διογκώνεται. Η αδενομύωση είναι και ένας από τους λόγους αύξησης του μεγέθους της μήτρας, ενώ ως πάθηση είναι περισσότερο πιθανή στις γυναίκες γόνιμων ηλικιών, αλλά και σε όσες έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Οι γυναικολόγοι εντοπίζουν έξαρση της πάθησης κυρίως στις ηλικίες 30-35 ετών. 

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε επιστημονικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, η αδενομύωση μπορεί συχνά να εμφανίζεται παράλληλα με την ενδομητρίωση και εκεί επισημαίνεται η ανάγκη τακτικών εξετάσεων για την αποφυγή ακόμη πιο επώδυνων καταστάσεων. Ωστόσο, από μόνη της η αδενομύωση, αν και εμφανίζει επώδυνη συμπτωματολογία, σε γενικές γραμμές θεωρείται ακίνδυνη. 

Στα συμπτώματα, ας προστεθούν και οι επώδυνες σεξουαλικές επαφές, ενώ ας σημειωθεί ότι η αιτία της αδενομύωσης είναι άγνωστη και παρά τις επιστημονικές απόπειρες των προηγούμενων ετών η εμφάνιση της να συνδεθεί με τον τοκετό. Βάσει μίας άλλης επιστημονικής θεωρίας, τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα και η εισχώρηση τους στους μύες της μήτρας μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πάθηση. 

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει αν υπάρχει διόγκωση της μήτρας και να διακρίνει αν πρόκειται για ινομυώματα ή αδενομύωση, καθώς πριν από τον υπέρηχο και την μαγνητική τομογραφία υπάρχει περίπτωση αυτά τα δύο να συγχέονται. Στη σύγχρονη γυναικολογία, η αδενομύωση διακρίνεται σε δύο τύπους: στη διάχυτη, που αφορά όλη την περιοχή της μήτρας και την περιορισμένη, που συνήθως εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες.  Και στις δύο περιπτώσεις πάντως και ακριβώς όπως και σε άλλες παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση, η αδενομύωση σχετίζεται και με την παραγωγή οιστρογόνων, που με την πάροδο του χρόνου, φθίνει, οπότε ατονούν και τα συμπτώματα. 

Με στοιχεία από Guardian, Health Digezt 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ