Η Τερέζα Μέι σχηματίζει κυβέρνηση - Με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας

Η Τερέζα Μέι σχηματίζει κυβέρνηση - Με τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας Facebook Twitter
0

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση που «θα παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια», αφότου αποχώρησε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως θα συνεργαστεί με «φίλους και συμμάχους» στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, και πως έχουν «μια ισχυρή σχέση εδώ και πολλά χρόνια και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου». Ωστόσο, κατά τη δήλωσή της, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της συνεργασίας. 

Η Μέι πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα συνεχιστούν, με το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως και πριν.

Με αυτή την κίνηση, η Μέι απέρριψε τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της, που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών. Πάντως μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Η συντηρητική πρωθυπουργός είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών, καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, κερδίζει λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, την ώρα που η Μέι είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.

Σημειώνεται πως οι Συντηρητικοί έχασαν την αυτοδυναμία. Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί για τις 649 από τις 650 έδρες, η Μέι βγάζει 318 βουλευτές (12 λιγότερους σε σχέση με τις εκλογές του 2015) και ο Τζέρεμι Κόρμπιν 261 βουλευτές (ενισχυμένος κατά 31 από το 2015). Το DUP κερδίζει 10 έδρες (ενισχυμένο κατά 2).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ