7 δράσεις που θα αλλάξουν την Αθήνα ως το 2030

7 δράσεις που θα αλλάξουν την Αθήνα ως το 2030 Facebook Twitter
Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων συνεργάστηκε με 840 φυσικά πρόσωπα και 140 φορείς για να προσδιορίσει τις 65 δράσεις και τις 53 υπο-δράσεις.
0

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων το σχέδιο δράσεων «Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική ανθεκτικότητας για την Αθήνα του 2030». Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας –για συντομία– περιλαμβάνει προγράμματα που ήδη υλοποιούνται, προτάσεις που έχουν αξιολογηθεί και είναι υλοποιήσιμες αλλά και νέες καινοτόμες δράσεις. Στόχος είναι η Αθήνα να γίνει μια προσιτή πόλη που θα είναι πιο διαφανής και πιο ανοιχτή στους πολίτες της, μια πράσινη πόλη που θα ενσωματώνει τη φύση στο αστικό μας περιβάλλον, μια προνοητική πόλη που θα προετοιμάζεται και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες προκλήσεις, προτού αυτές συμβούν, και μια ζωντανή πόλη που θα καλλιεργεί και θα γιορτάζει τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την πολιτιστική της ταυτότητα.


Η Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας είναι προϊόν συνεργασίας των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων με τους συνεργαζόμενους φορείς (το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller, το Δίκτυο Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 και το Ίδρυμα Bertelsmann), ενώ βασίζεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, το γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του Δήμου Αθηναίων συνεργάστηκε με 840 φυσικά πρόσωπα και 140 φορείς για να προσδιορίσει τις 65 δράσεις και τις 53 υπο-δράσεις.

Ο δήμος θα χαρτογραφήσει όλους τους δημόσιους χώρους με σκοπό να δημιουργήσει ένα αρχείο στο οποίο θα καταγράφεται τι περιλαμβάνει ο δημόσιος χώρος (οχήματα, παγκάκια, δέντρα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο ο δήμος θα μπορέσει να αξιολογήσει τι χρειάζεται για να βελτιωθεί καθεμία περίπτωση και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για τη στρατηγική του δημόσιου χώρου.


Προσπαθώντας να ακτινογραφήσουμε το μεγέθους 226 σελίδων σχέδιο, σταχυολογούμε παρακάτω τις δράσεις που μας φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες και θα επανέλθουμε στο μέλλον με τις υπόλοιπες.


Ανοιχτά δεδομένα. Εδώ ο στόχος είναι να εισαχθούν στις υπηρεσίες του δήμου εξελιγμένες ψηφιακές τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του δήμου, η οποία θα βασίζεται σε δεδομένα που θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο.


«Έξυπνο» κέντρο επιχειρήσεων. Το κέντρο θα λειτουργεί ως κέντρο επεξεργασίας πληροφοριών αλλά και ως κέντρο λήψης αποφάσεων. Θα συλλέγει πληροφορίες από τα αιτήματα και τα παράπονα των πολιτών, θα παρακολουθεί και θα αναπτύσσει τις δυνατότητες διοικητικής παρέμβασης, θα συντονίζει τις διαφορετικές υπηρεσίες, θα μεταδίδει τις πληροφορίες στις υπηρεσίες και στους υπαλλήλους που τις χρειάζονται και θα έχει υπό την εποπτεία του, σε πραγματικό χρόνο, την αποδοτικότητα των υπηρεσιών.


Χάρτης των δημόσιων χώρων. Ο δήμος θα χαρτογραφήσει όλους τους δημόσιους χώρους με σκοπό να δημιουργήσει ένα αρχείο στο οποίο θα καταγράφεται τι περιλαμβάνει ο δημόσιος χώρος (οχήματα, παγκάκια, δέντρα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο ο δήμος θα μπορέσει να αξιολογήσει τι χρειάζεται για να βελτιωθεί καθεμία περίπτωση και θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για τη στρατηγική του δημόσιου χώρου. Μια επιτροπή αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων θα συμβουλεύει τον δήμαρχο προς αυτή την κατεύθυνση.

7 δράσεις που θα αλλάξουν την Αθήνα ως το 2030 Facebook Twitter
Το σχέδιο ακολουθεί τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες με τη μετακίνηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο πάρκο στο Γουδί.


Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το σχέδιο ακολουθεί τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες με τη μετακίνηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο πάρκο στο Γουδί. Στον χώρο που θα απελευθερωθεί στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα δημιουργηθεί πάρκο το οποίο θα ενωθεί με τα προσφυγικά μέσω υπογειοποίησης ή υπερύψωσης της λεωφόρου.


Ελαιώνας. Το σχέδιο προβλέπει την ολική μεταμόρφωση της πολύπαθης γειτονιάς. Ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο ανήκει σημαντικό κομμάτι του real estate της περιοχής, θα δημιουργήσει συνεργατικούς χώρους εργασίας για δημιουργικά γραφεία και επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας, με σκοπό να καθιερωθεί ένας καινοτόμος πυρήνας. Τέλος, για τον σχεδιασμό των νέων κτιρίων ο δήμος θα ζητήσει τις προτάσεις γνωστών Αθηναίων αρχιτεκτόνων με κύρια κατεύθυνση την καινοτομία, την αειφόρο διαχείριση και την αστική ευημερία.


«Απόσυρση» κτιρίων. Το πρόγραμμα ζητά έναν νέο πολεοδομικό κώδικα που θα επιτρέπει τη «απόσυρση» εγκαταλελειμμένων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε «πράσινους» δημόσιους χώρους. Με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί ήδη 500 τέτοια κτίρια στο κέντρο της πόλης και ο δήμος σχεδιάζει τη νομική φόρμουλα αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που θα καταστήσουν το σχέδιο αυτό εφαρμόσιμο. Σε μια ξεχωριστή δράση, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει τη νομική φόρμουλα που θα του επιτρέπει να αναλαμβάνει τη διαχείριση, την ανακαίνιση και τη μετέπειτα ενοικίαση εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας που αποτελούν εστίες κινδύνου.

Επίσης:

Urban διάδρομοι

Ο Δήμος Αθηναίων θα επιδιώξει να ενώσει τους χώρους πρασίνου και τους χώρους με πολιτιστικό ενδιαφέρον σε ενιαίους διαδρόμους, οι οποίοι αφενός θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της πόλης και αφετέρου θα μεγιστοποιήσουν την απήχηση και τις δυνατότητές τους. Ένας από τους διαδρόμους που προτείνεται θα συνδέει το Μουσείο της Ακρόπολης με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και θα καταλήγει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ανοίγοντας δηλαδή το κέντρο της Αθήνας στο παράλιο μέτωπό της.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM